Σε ισόβια καταδικάστηκε σήμερα από δικαστήριο της Φρανκφούρτης ένας νεοναζί ο οποίος δολοφόνησε τον Ιούνιο του 2019 τον βουλευτή της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) Βάλτερ Λύμπκε, ο οποίος εκφραζόταν υπέρ των μεταναστών.

Η δίκη αυτή του Στέφαν Ερνστ, 47 ετών, έχει ιστορική σημασία καθώς πρόκειται για την πρώτη δολοφονία βουλευτή στη Γερμανία από το 1945 από ακροδεξιό. Ο Ερνστ καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για τον φόνο του Λύμπκε, αλλά και για την απόπειρα δολοφονίας εναντίον ενός Ιρακινού πρόσφυγα το 2016. Ο συνεργός του Μάρκους Χάρτμαν καταδικάστηκε σε 18 μήνες φυλάκιση με αναστολή.

Ο κύριος κατηγορούμενος Stephan Ernst (R) και ο δικηγόρος του Mustafa Kaplan παρακολουθούν την αίθουσα ενώ περιμένουν την απόφαση για την υπόθεση της δολοφονίας του Walter Luebcke, στο Ανώτατο Περιφερειακό Δικαστήριο της Φρανκφούρτης της Γερμανίας στις 28 Ιανουαρίου 2021. EPA/KAI PFAFFENBACH / POOL

«Σκληρός και ποταπός»

Τη νύκτα της 2ας Ιουνίου 2019 ο Λύμπκε κάπνιζε ένα τσιγάρο στο μπαλκόνι του σπιτιού του στο Κάσελ της Έσσης όταν ο Ερνστ τον πυροβόλησε σχεδόν εξ επαφής και τον σκότωσε. Έπειτα από δύο εβδομάδες ερευνών, η αστυνομία συνέλαβε τον Ερνστ, έναν νεοναζί.

Ο δράστης ζήτησε συγγνώμη από την οικογένεια του θύματος για αυτή την «στυγνή και απεχθή» δολοφονία. Ο δικηγόρος του ήλπιζε να του επιβληθεί «η προσήκουσα» ποινή για τον φόνο αυτό που είχε «πολιτικά κίνητρα». Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τόσο ο Ερνστ όσο και ο Χάρτμαν ήταν παρόντες σε μια δημόσια συγκέντρωση στη διάρκεια της οποίας ο Λύμπκε εξέφρασε τη στήριξή του στη μεταναστευτική πολιτική της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ. Περισσότερο από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες έγιναν δεκτοί στη Γερμανία το 2015 και το 2016.

Ο Ερνστ ήταν γνωστός στις αρχές από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 ως ένας πιθανόν βίαιος νεοναζί. Ήδη από το 1993 φερόταν να είχε σχεδιάσει βομβιστική επίθεση εναντίον εστίας για αιτούντες άσυλο. Το 2009 συμμετείχε σε ταραχές στο Ντόρτμουντ εναντίον μεταναστών. Παρά το βεβαρυμένο παρελθόν του, οι υπηρεσίες Πληροφοριών είχαν σταματήσει τα τελευταία χρόνια να τον παρακολουθούν.

Αστοχίες

Η έρευνα αποκάλυψε και άλλα λάθη της γερμανικής αστυνομίας, η οποία έχει δεχθεί επικρίσεις στο παρελθόν ότι αντιμετωπίζει με επιείκεια τους νεοναζί: δεν ενημέρωσε την υπηρεσία που εκδίδει τις άδειες οπλοφορίας ότι ο φερόμενος ως συνεργός του Ερνστ εξακολουθούσε να είναι ενεργό μέλος της ακροδεξιάς. Έτσι ο Χάρτμαν κατάφερε να αποκτήσει όπλο. Το κοινοβούλιο της Έσσης έχει ανακοινώσει ότι θα διεξαγάγει έρευνα για τις δυσλειτουργίες και τις αστοχίες της έρευνας. Η δολοφονία Λύμπκε έφερε ξανά στη δημοσιότητα το φάντασμα της «φαιάς» τρομοκρατίας στη Γερμανία.

Στη διάρκεια της δεκαετίας του 2000 οι αρχές την είχαν υποτιμήσει, παρά τους φόνους οκτώ Τούρκων μεταναστών, ενός Έλληνα και μιας αστυνομικίνας από το νεοναζιστικό γκρουπούσκουλο NSU, όμως πλέον η απειλή αυτή θεωρείται σημαντική πρόκληση για την εσωτερική ασφάλεια της Γερμανίας. Τον Οκτώβριο του 2019 ένας ακροδεξιός παρά λίγο να διαπράξει σφαγή την ημέρα της εβραϊκής γιορτής Γιομ Κιπούρ, όταν προσπάθησε να εισβάλει σε συναγωγή στην πόλη Χάλε. Τελικά σκότωσε μία περαστική και έναν άνδρα που βρισκόταν σε εστιατόριο όπου συχνάζουν μετανάστες. Καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη τον Δεκέμβριο.

Τον Φεβρουάριο του 2020 ένας άνδρας σκότωσε εννέα αλλοδαπούς σε δύο μπαρ στο Χάναου, κοντά στη Φρανκφούρτη, προτού αυτοκτονήσει. Εξάλλου χθες η γερμανική δικαιοσύνη άνοιξε τον δρόμο για τη δίκη μιας υποστηρίκτριας της ακροδεξιάς η οποία κατηγορείται ότι σχεδίαζε επιθέσεις εναντίον εκλεγμένων αξιωματούχων και μουσουλμάνων.