Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, οι άνθρωποι έxoντας περάσει αρκετούς μήνες περιορισμών ενώ παρακολουθούν αργές εκστρατείες εμβολιασμού και νέες μεταλλάξεις Covid 19. Το αποτέλεσμα είναι: απογοήτευση και βίαιες αντιδράσεις .

Οι Κάτω Χώρες επλήγησαν ιδιαίτερα από τις πρόσφατες ταραχές σχετικά με τα μέτρα που επιβλήθηκαν για την καταπολέμηση της εξάπλωσης της πανδημίας. Υπήρξε μεγάλη δυσαρέσκεια για την νυχτερινή απαγόρευση που τέθηκε σε ισχύει από το περασμένο Σαββατοκύριακο, την πρώτη πανεθνική απαγόρευση μετά τον Β ‚Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι διαδηλωτές ψεκάζονται με κανόνι νερού στο Museumplein, όπου η αστυνομία διέλυσε διαδήλωση ενάντια στα τρέχοντα μέτρα,στο Άμστερνταμ, στις 24 Ιανουαρίου 2021..PHOTO: EPA/ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Εκατοντάδες νέοι προκάλεσαν ταραχές στους δρόμους το βράδυ της Δευτέρας, βάζοντας φωτιές και κάνοντας επιθέσεις στην αστυνομία στο Άμστερνταμ, στο Ρότερνταμ, τη Χάγη και αλλού. Δημοσιογράφοι και εικονολήπτες δέχθηκαν επίθεση. Οι αρχές πιστεύουν ότι διάφορες ομάδες έλαβαν μέρος στις ταραχές, συμπεριλαμβανομένων αρνητών του Covid 19 και χούλιγκαν.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο αρκετοί δεν ακολουθούν τις προειδοποιήσεις των αρχών. Η αστυνομία του Λονδίνου έβαλε τέλος σε ένα πάρτι με περίπου 300 συμμετέχοντες το Σαββατοκύριακο, επιβάλλοντας πρόστιμο στον καθένα 200 £ (225 €) επί τόπου για παραβίαση των κανονισμών λόγο COVID. Δεκάδες άλλοι φέρεται να διέφυγαν από φράχτες. Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο η αστυνομία διέλυσε συγκέντρωση με 200 συμμετέχοντες και την Πέμπτη που μας πέρασε έβαλαν τέλος σε γαμήλια δεξίωση με εκατοντάδες παρευρισκόμενους σε σχολείο του Λονδίνου.

Σε αρκετές γερμανικές πολιτείες, η αστυνομία διέλυσε εξίσου διαδηλώσεις εναντίων των περιοριστικών μέτρων και επέβαλε πρόστιμα για παραβάσεις. Στη Βαυαρική πόλη Weissenhorn, ένας αξιωματικός αντιλήφθηκε πάρτι με τη συμμετοχή 13 ατόμων από διαφορετικά νοικοκυριά. Όταν η αστυνομία ήθελε να κάνει ταυτοποίηση στους παρευρισκόμενους, δύο από αυτούς προσπάθησαν να διαφύγουν από ένα παράθυρο του δεύτερου ορόφου και κατέληξαν στο νοσοκομείο με κατάγματα. 

Στη Δανία, αρκετές εκατοντάδες άτομα διαδήλωσαν ενάντια στα τρέχοντα μέτρα όπως και στην Κοπεγχάγη το Σάββατο το απόγευμα, φωνάζοντας «Ελευθερία στη Δανία, φτάνει πια!» Αφού η αστυνομία διέλυσε τη συγκέντρωση, ξέσπασε βία σε ορισμένα σημεία και οι διαδηλωτές πέταξαν μπουκάλια στους αξιωματικούς. Τρεις άνδρες συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, ως ύποπτοι για το κάψιμο κούκλας με τη φωτογραφία του πρωθυπουργού της Δανίας Mette Frederiksen και μια σημείωση πάνω της που έγραφε „Πρέπει να πεθάνει“.

Η Τσεχική Δημοκρατία έχει δει πολλές μεγάλες διαδηλώσεις κατά των περιορισμών λόγο Covid 19, όπως αυτή στην Πράγα στα μέσα Ιανουαρίου, με τους περισσότερους συμμετέχοντες να μην φορούν μάσκες. Όπως και αρκετές δεκάδες παμπ και εστιατόρια στην Τσεχική Δημοκρατία αψηφούν τους αυστηρούς κανόνες του lockdown που έχουν τεθεί σε ισχύ μέχρι τουλάχιστον τα μέσα Φεβρουαρίου.

Στην Πολωνία, οι βιομηχανίες φιλοξενίας και τουρισμού αντιστέκονται επίσης στο συνεχιζόμενο lockdown. Κάτω από το hashtag του Twitter „iotwieramy“ (# Θα ανοίξουμε), οι φορείς περισσότερων από εκατό ξενοδοχείων, εστιατορίων και μπαρ και εγκαταστάσεων αναψυχής ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι σκοπεύουν να ανοίξουν ξανά.