Είναι η μεγαλύτερη παγκόσμια ακαδημαϊκή ερευνητική βιβλιοθήκη της Γερμανίας και μία από τις κορυφαίες στον κόσμο: το Staatsbibliothek zu Berlin – Preussischer Kulturbesitz (Κρατική Βιβλιοθήκη του Βερολίνου – Πρωσική Πολιτιστική Κληρονομιά), που ιδρύθηκε το 1661.

Λόγω της πανδημίας COVID, παρέμεινε κλειστή μετά από εκτεταμένες ανακαινίσεις, εκσυγχρονισμό και επέκταση. Τώρα, στις 25 Ιανουαρίου, γιόρτασε τα επίσημα εγκαίνιά της, αλλά μόνο ψηφιακά. „Είμαι χαρούμενος που αυτό το κτίριο-ορόσημο ανακαινίστηκε πρόσφατα και λάμπει κρατώντας ταυτόχρονα ,την παλιά του δόξα“, δήλωσε η Monika Grütters, Υπουργός Πολιτισμού και Μέσων Ενημέρωσης στην εναρκτήρια εκδήλωση. Επιτέλους, είπε, το κτίριο ανήκει σε όλους όσους διψούσαν για γνώση.

Μια ακριβή αποκατάσταση

Το κόστος ανακαίνισης αυξήθηκε πολύ πέρα ​​από τον αρχικό προϋπολογισμό, συνολικού ύψους 470 εκατομμυρίων ευρώ (572 εκατομμύρια δολάρια), που πληρώθηκε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Οι καθημερινές επιχειρήσεις στο „Stabi“, όπως είναι γνωστό, συνεχίζονται κατά τη διάρκεια των ανακαινίσεων. Ωστόσο, για περισσότερο από επτά χρόνια, οι υπάλληλοι μπορούσαν να μπουν στο κτίριο μόνο από την πίσω είσοδο. Η τελετουργική παράδοση των κλειδιών πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο του 2019, αλλά η επιστροφή του προσωπικού και των βιβλιοθηκών συνέπεσε με το ξέσπασμα της πανδημίας στις αρχές του 2020.

Μια μακρά, περίπλοκη ιστορία

Σε περίπτωση χαλάρωσης του lockdown τον Φεβρουάριο, η είσοδος θα επιτρέπεται και πάλι στη βιβλιοθήκη που βρίσκεται στο „Unter den Linden“. Αν και θα υπάρξουν περιορισμοί, οι ενδιαφερόμενοι θα είναι σε θέση να εξετάσουν έγγραφα και πάλι μέσα σε μια πολύ όμορφη ατμόσφαιρα . Το 1941, βόμβες κατέστρεψαν το θολωτό δωμάτιο ανάγνωσης και υπέστη σοβαρές ζημιές το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου κτηρίου.

Κατά την περίοδο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας, τα ερείπια στην αίθουσα ανάγνωσης κατεδαφίστηκαν και ανεγέρθηκε μια κατασκευή νεο-μπαρόκ, αλλά ήταν ακατάλληλη για την υπόλοιπη εμφάνιση του κτηρίου. Μετά τη γερμανική επανένωση, η πλευρά της Unter den Linden ενώθηκε με την Kulturforum στο Potsdamer Strasse, συνδέοντας τις δύο βιβλιοθήκες από το Ανατολικό και το Δυτικό Βερολίνο ως «μία βιβλιοθήκη», γνωστή ως η Βιβλιοθήκη του Βερολίνου.

Οι πρόσφατες μαζικές ανακαινίσεις των ορόφων, στους εσωτερικούς χώρους και της πρόσοψης είχαν ως στόχο να αναδείξουν τον αρχικό σχεδιασμό του κτηρίου. Το πιο εντυπωσιακό παράδειγμα αυτής της φιλοδοξίας είναι ο θόλος των 35 μέτρων (115 πόδια) που τώρα δίνει στην κρατική βιβλιοθήκη την ιστορική του εμφάνιση. Ένα μουσείο βιβλιοθήκης θα χτιστεί επίσης κατά τη διάρκεια του έτους.

„Ο Αργεντινός συγγραφέας Jorge Luis Borges θα αισθανόταν σαν στο σπίτι του“, δήλωσε ο Wolfgang Schäuble, πρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου, στην ομιλία του κατά την έναρξη. Είπε ότι ο συγγραφέας κάποτε ομολόγησε ότι φαντάστηκε τον παράδεισο να είναι βιβλιοθήκη. „Από σήμερα, ο παράδεισος έχει και πάλι διεύθυνση:Unter den Linden 8.