Στα περίχωρα μιας μικρής πόλης στη βόρεια Γερμανία, το αχρησιμοποίητο παράρτημα ενός κέντρου κράτησης ανηλίκων θα χρησιμοποιηθεί- ως «φυλακή COVID». Έξι δωμάτια έχουν δημιουργηθεί για να φιλοξενήσουν εκείνους που αρνούνται να συμμορφωθούν με τους κανόνες του lockdown.

„Η απομόνωση μολυσμένων ατόμων στα σπίτια τους είναι ουσιαστικό στοιχείο για τον έλεγχο του ποσοστού μόλυνσης“, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Sönke Schulz, εκπρόσωπος του τοπικού περιφερειακού συμβουλίου στο Neumünster της πολιτείας Schleswig-Holstein, όταν άνοιξε η εγκατάσταση, τον Ιανουάριο. „Όποιος δεν συμμορφώνεται με αυτό θέτει σε κίνδυνο και άλλους ανθρώπους“, πρόσθεσε. „Επομένως, για να προστατέψουμε τους υπόλοιπους από το να μολυνθούν δικαίως επιτρέπετε η απομόνωση σε εγκαταστάσεις ως έσχατη λύση.“

Το κέντρο δεν είναι όπως μια παραδοσιακή φυλακή. Οι „τρόφιμοι“ θα έχουν πρόσβαση σε τηλεοράσεις, φορητούς υπολογιστές, τηλέφωνα και άλλες οικιακές ανέσεις. Ψυχολογική υποστήριξη είναι επίσης διαθέσιμη για τους κατοίκους και τα ίδια τα δωμάτια διαθέτουν ένα άνετο κρεβάτι και χώρο για να περπατήσουν, απέχει από ένα στερεότυπο κελί φυλακής. „Δεν θα έπρεπε πραγματικά να διαφέρει από την απομόνωση στο σπίτι“, πρόσθεσε ο Schulz. Υπάρχει όμως μια προφανής διαφορά: Οι άνθρωποι μπορούν να οδηγηθούν εκεί ενάντια στη θέλησή τους και να ακολουθούν τις οδηγίες των φρουρών, που αποτελείτε από μια ομάδα 40 εθελοντών συνταξιούχων αστυνομικών.

Για να οδηγηθεί κάποιος εκεί, θα πρέπει επανειλημμένα να αρνείται να παραμείνει σε καραντίνα στο σπίτι του – είτε μετά από ταξίδι, λόγω επαφής με άτομα υψηλού κινδύνου ή να έχει βρεθεί θετικός στον Covid 19 – και να υπάρχουν στοιχεία ότι έσπασε την καραντίνα. Στη συνέχεια, η αστυνομία θα επισκεφθεί το σπίτι του και μπορεί να του επιβληθεί πρόστιμο. Μόνο μετά από αυτό και με δικαστική απόφαση, μπορεί να οδηγηθεί στο κατάλυμα που βρίσκεται στο Neumünster.

Μέχρι στιγμής, όπως επεσήμανε ο ίδιος ο Schulz, το μέγιστο όριο καραντίνας είναι 14 ημέρες (με πιθανή παράταση βάσει θετικού αποτελέσματος τεστ). Κανείς δεν θα πρέπει να μείνει εκεί περισσότερο από την κανονική περίοδο καραντίνας.

Οι φυλακές αλλού εγκαταλείφθηκαν

Τον Μάιο του 2020, όταν η Γερμανία σταμάτησε σταδιακά τους περιορισμούς μετά το αρχικό lockdown, τα δωμάτια στο αεροδρόμιο Schönefeld στην πολιτεία του Βρανδεμβούργου χρησιμοποιήθηκαν για να φιλοξενήσουν ταξιδιώτες που αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με τους περιορισμούς καραντίνας. Αλλά ο χώρος αποδείχθηκε πολύ μεγάλος: Ένα μικρότερο κτίριο σε μια πόλη στα πολωνικά σύνορα προσαρμόστηκε πιο πρόσφατα για το σκοπό αυτό.

Το Βρανδεμβούργο έχει αναφέρει περισσότερες από 200 περιπτώσεις αρνητών της καραντίνας κατά τους μήνες Μάιο έως Δεκέμβριο του 2020, αλλά το υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι λιγότεροι από 30 κατέληξαν σε «φυλακήCovid » κατά τη διάρκεια αυτόν των μηνών.

Αρκετά άλλα κράτη δήλωσαν στην DW ότι τέτοια σχέδια δεν θα υλοποιηθούν. Μεταξύ αυτών, η Θουριγγία και ο Σάαρλαντ τόνισαν ότι δεν υπήρξε ποτέ στέγαση για αυτό το σκοπό. Η πιο πυκνοκατοικημένη πολιτεία της Γερμανίας στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία επιτρέπει στις τοπικές υγειονομικές αρχές να επιβάλλουν κανόνες καραντίνας, όπως κρίνουν σκόπιμο σύμφωνα με το νόμο, αλλά δεν έχει προγραμματίσει τίποτα τέτοιο σε κρατικό επίπεδο.

Και στην πολιτεία της Έσσης, ένα ξενοδοχείο στη Φρανκφούρτη χρησιμοποιήθηκε για το σκοπό αυτό το 2020, αλλά τώρα έχει κλείσει „λόγω έλλειψης ζήτησης“, δήλωσε η κρατική κυβέρνηση στην DW.

«Όχι άλλη καταστολή»

Παρόλο που το σχέδιο ενδέχεται να μην οδηγήσει εκεί πολλά άτομα, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει έντονη κριτική στο διαδίκτυο. Ορισμένοι επικριτές λένε ότι παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. 

Αντιπρόσωποι άλλων κομμάτων διαφωνούν. Ο Τόμας Στρόμπλ, υπουργός Εσωτερικών της πολιτείας της Βάδης-Βυρτεμβέργης και μέλος της κεντροδεξιάς Χριστιανοδημοκρατών της καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε στο γερμανικό περιοδικό Spiegel ότι «οι επίμονοι αρνητές της καραντίνας πρέπει να απομονωθούν».

Ο Strobl πρότεινε ότι τα νοσοκομεία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για το σκοπό αυτό . Ωστόσο, οι έρευνες της DW έδειξαν ότι το σχέδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης, το οποίο θα επέτρεπε τη διαμονή σε εννέα άτομα, βρίσκεται ακόμη υπό διαπραγμάτευση και είναι άγνωστο εάν και πότε θα ανοίξει το κατάλυμα.

Με άλλα μέρη της χώρας να ακολουθούν αργά, όλα τα μάτια θα στραφούν προς το κέντρο κράτησης στο Neumünster για να δουν εάν λειτουργεί το σχέδιο. Από την πλευρά του, ο Sönke Schulz είναι ρεαλιστικός για την αποτελεσματικότητα του σχεδίου. «Μόλις έχουμε κάποιον εδώ, τότε μπορούμε να δούμε αν λειτουργεί», είπε.