Σύμφωνα με έρευνα του Global Drugs Survey για το 2020, η κατανάλωση αλκοόλ στο Ηνωμένο Βασίλειο συνιστά μεγαλύτερο πρόβλημα σε σχέση με τη χρήση οποιοδήποτε άλλου ναρκωτικού.

Πάνω από το 5% των κατοίκων του Ηνωμένου Βασίλειου ανέφεραν πως αναγκάστηκαν να ζητήσουν νοσοκομειακή βοήθεια μετά την κατανάλωση αλκοόλ, όταν παγκοσμίως το ποσοστό αυτό είναι 3%. Το Global Drugs Survey αναφέρει πως η αναζήτηση ιατρικής βοήθειας αποτελεί σοβαρή συνέπεια της κατανάλωσης αλκοόλ, με κόστος στις υπηρεσίες υγείας αλλά και στα άτομα. Σύμφωνα πάντα με την μελέτη οι εισαγωγές σε νοσοκομείο εξαιτίας κατανάλωσης αλκοόλ είναι πολύ υψηλότερες σε σχέση με οποιοδήποτε ναρκωτικό – με εξαίρεση την ηρωίνη – ενώ το αλκοόλ είναι ευρύτατα διαδεδομένο καθώς το 94% των κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρει πως ήπιε τον τελευταίο χρόνο, ενώ το 2.3% έκανε χρήση ηρωίνης. Στην έρευνα συμμετείχαν 110.000 άτομα από όλο τον κόσμο. Τα 5.283 ήταν από το Ηνωμένο Βασίλειο. Διεξήχθη από τον Νοέμβριο του 2019 έως τον Φεβρουάριο του 2020, πριν το ξέσπασμα της πανδημίας.

    Όπως μεταδίδει ο Guardian και η αμέσως προηγούμενη χρονικά έρευνα έδειξε πως οι κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου μεθούν πιο συχνά σε σχέση με τους κατοίκους άλλων χωρών. Κατά την πιο πρόσφατη, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να απαντήσουν πόσες φορές είναι πιει τόσο πολύ «που οι σωματικές σας και οι νοητικές σας ικανότητες μειώθηκαν σε τέτοιο σημείο που επηρεάστηκε η ισορροπία ή η ομιλία σας, δεν μπορούσατε να εστιάσετε καθαρά σε πράγματα και οι συνομιλίες σας ή οι συμπεριφορές σας ήταν προφανώς διαφορετικές στους ανθρώπους που σας γνωρίζουν».   

Με αυτόν τον ορισμό, Σκωτσέζοι και Άγγλοι δήλωσαν ότι είχαν μεθύσει κατά μέσο όρο περισσότερες από 33 φορές τον τελευταίο χρόνο. Αυτό ήταν το υψηλότερο ποσοστό και των 25 χωρών που μελετήθηκαν και περισσότερο από το διπλάσιο του ποσοστού αρκετών ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία. Ο παγκόσμιος μέσος όρος ήταν πάνω από 20 φορές, με τους Κολομβιανούς να αναφέρουν το χαμηλότερο: 6,5 φορές.  

Μέσος αριθμός μέθης ανά έτος. Στη 25η θέση οι Έλληνες, αρκετά κάτω από τον μέσο όρο, με 14,3 φορές ανά έτος.

Μόλις το 7% των Άγγλων και τον Σκοτσέζων ανέφεραν πως δεν μέθυσαν καθόλου κατά τους τελευταίους 12 μήνες. Μόνο οι Δανοί και οι Αυστραλοί σημείωσαν χαμηλότερα ποσοστά, με 5%. Παράλληλα οι Άγγλοι, σε ό,τι αφορά τη μέθη, φαίνονται οι πλέον αμετανόητοι. Παγκοσμίως, το 32.8% όσων μέθυσαν δηλώνει πως μετάνιωσε. Το ποσοστό αυτό στην Αγγλία είναι 31% και στη Σκοτία 33,8%. Στην Κολομβία το ποσοστό αυτό αγγίζει το 88.3%.    Σύμφωνα με ξεχωριστή μελέτη του GDS το 48% των Βρετανών αναφέρει πως πίνει περισσότερο από την αρχή της πανδημίας.