Η επίτευξη του στόχου της ΕΕ, για τον εμβολιασμό του 70% του ενήλικου πληθυσμού έως το καλοκαίρι, θα είναι δύσκολη, παραδέχθηκε ο Σαρλ Μισέλ. «Υπάρχουν δυσκολίες στις γραμμές παραγωγής τις επόμενες εβδομάδες και αυτό θα κάνει τη διαδικασία πιο περίπλοκη. Θα είναι δύσκολο», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μιλώντας στο Europe 1.

Παράλληλα, ο Σαρλ Μισέλ δήλωσε ότι η ΕΕ σχεδιάζει να «κάνουμε τις φαρμακευτικές εταιρείες να σεβαστούν τα συμβόλαια που έχουν υπογράψει… χρησιμοποιώντας τα νομικά μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας». Δεν έκανε αναφορά σε πιθανές κυρώσεις, αλλά είπε ότι η ΕΕ θα επιμείνει στη διαφάνεια για τους λόγους των καθυστερήσεων. Ακόμη, ο Μισέλ υποστήριξε ότι έπειτα από τις προειδοποιήσεις της Pfizer περί καθυστερήσεων για αρκετές εβδομάδες, η ΕΕ κατάφερε να τις περιορίσει , υιοθετώντας σκληρή στάση. «Χτυπήσαμε τη γροθιά μας στο τραπέζι και τελικά οι ανακοινωμένες καθυστερήσεις αρκετών εβδομάδων μετατράπηκαν σε μειωμένες παραδόσεις», δήλωσε. «Πεποίθησή μου είναι ότι τις ερχόμενες εβδομάδες η εφαρμογή της καμπάνιας για τους εμβολιασμούς θα επιταχυνθεί και θα έχει μεγαλύτερη ροή», δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ και εξέφρασε την ελπίδα ότι «την επόμενη εβδομάδα ή τουλάχιστον στα τέλη Ιανουαρίου θα είναι διαθέσιμο στην αγορά ένα τρίτο εμβόλιο».

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δεν έχει εγκρίνει ακόμη το εμβόλιο που ανέπτυξε η Οξφόρδη και η AstraZeneca και η απόφαση αναμένεται τις επόμενες ημέρες. Πάντως την Παρασκευή η AstraZeneca ανακοίνωσε ότι οι πρώτες παραδόσεις του εμβολίου στην ΕΕ θα είναι «μικρότερες από ότι αρχικά αναμενόταν», εξαιτίας μειωμένης παραγωγής σε εγκατάσταση εντός της εφοδιαστικής αλυσίδας στην ΕΕ αν εγκριθεί.

Η ανάλυση του Politico για τους εμβολιασμούς

Σύμφωνα με ανάλυση του Politico, με τον τωρινό ρυθμό εμβολιασμών, έως τα τέλη Σεπτεμβρίου θα έχει εμβολιαστεί μόνο το 15% του πληθυσμού της ΕΕ. Για να επιτευχθεί ο στόχος του 70% έως το καλοκαίρι, πρέπει ο εμβολιασμός να γίνεται με πενταπλάσια ταχύτητα, αναφέρει. Όπως και αν συνεχιστεί ο τωρινός ρυθμός με τον οποίο γίνονται τα εμβόλια , η ΕΕ θα πετύχει τον στόχο του 70% περίπου τον Μάρτιο του 2024, σύμφωνα με το Politico. Με βάση τη μαθηματική ανάλυση, με τον τωρινό ρυθμό εμβολιασμών έως τα τέλη του καλοκαιριού στην Ελλάδα θα έχει εμβολιαστεί το 16% του πληθυσμού.

Με τον τωρινό ρυθμό η Ελλάδα θα φτάσει στον εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού της τον Φεβρουάριο του 2024, ενώ για να γίνει αυτό έως τα τέλη του ερχόμενου Σεπτεμβρίου θα πρέπει να γίνονται καθημερινά 50.622 δόσεις του εμβολίου στη χώρα μας. Ο υπολογισμός των δόσεων εμβολίων που γίνονται τώρα βασίζονται στον μέσο όρο των τελευταίων επτά ημερών. Οι εκτιμήσεις του Politico βασίζονται στην υπόθεση ότι απαιτούνται δύο δόσεις για το εμβόλιο, όπως ισχύει για όσα έχουν εγκριθεί έως τώρα.