Η ΕΕ προειδοποιεί για την εξάπλωση νέων μεταλλάξεων του Covid 19 και σχεδιάζει περαιτέρω περιορισμούς για τους ταξιδιώτες. Αντίθετα, τα εσωτερικά σύνορα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά για εμπορεύματα και μετακινούμενους και ο εμβολιασμός πρέπει να πραγματοποιείται πιο γρήγορα.

Ήταν η ένατη συνάντηση των αρχηγών κυβερνήσεων της ΕΕ μέσω τηλεδιάσκεψης για τον συντονισμό της πολιτικής του Covid 19. Η κατάσταση είναι σοβαρή, ειδικά λόγω των νέων μεταλλάξεων από τη Μεγάλη Βρετανία και τη Νότια Αφρική, οι οποίες έχουν ήδη εντοπιστεί σε τμήματα της ΕΕ, ειπώθηκε μετά το τέλος της συζήτησης. Οι ηγέτες της ΕΕ καλούν όλα τα κράτη μέλη να συντονίσουν τα περιοριστικά τους μέτρα και να συντονίσουν τους ελέγχους.

Προετοιμασία των ταξιδιωτικών περιορισμών

„Ανησυχούμε για τις αναδυόμενες μεταλλάξεις“, δήλωσε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι χώρες πρέπει να πραγματοποιήσουν περισσότερες γενετικές αναλύσεις για να προσδιορίσουν τον τύπο του ιού που κυκλοφορεί. Σχεδόν σε όλα τα κράτη μέλη, το ποσοστό επί του παρόντος είναι κάτω από το ένα τοις εκατό. Ο Von der Leyen είπε ότι αυτό είναι πάρα πολύ μικρό: τουλάχιστον το 5% όλων των θετικών δοκιμών θα έπρεπε να εξεταστούν για να εξασφαλιστεί βεβαιότητα σχετικά με τις μεταλλαγμένες μορφές του ιού. 

Σε αυτό το πλαίσιο, θέλουν να παρουσιάσουν ένα σχέδιο στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, σύμφωνα με το οποίο τα μη απαραίτητα ταξίδια θα πρέπει να «αποθαρρύνονται». Δεν γίνεται λόγος για άμεση απαγόρευση, αλλά πρέπει να υπάρχουν αυστηρότεροι έλεγχοι, ομοιόμορφες υποχρεωτικές δοκιμές και απαιτήσεις καραντίνας, προκειμένου να αποφευχθεί όσο το δυνατόν περισσότερο διασυνοριακή κυκλοφορία.

Η Γαλλία ενίσχυσε τις προϋποθέσεις εισόδου

Η Γαλλία έχει ήδη προχωρήσει και θέλει για όλους τους ταξιδιώτες από την ΕΕ να έχουν μαζί τους αρνητικό τεστ Covid 19, 72 ώρες πριν από την αναχώρηση τους . Η εμπορευματική κυκλοφορία και τα ταξίδια που είναι απαραίτητα για την εργασία πρέπει να παραλείπονται. Αναμένεται ότι οι περισσότερες από τις άλλες χώρες της ΕΕ θα ακολουθήσουν την ίδια στρατηγική την επόμενη εβδομάδα.

Πριν από τη συνάντηση στο Βερολίνο, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε δηλώσει ότι οι εκτεταμένοι συνοριακοί έλεγχοι ήταν η τελευταία επιλογή. Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Alexander Croo είχε προηγουμένως ζητήσει την προσωρινή απαγόρευση του ταξιδιού. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει η βούληση της Επιτροπής της ΕΕ και της πλειονότητας των κρατών μελών να διατηρήσουν τα εσωτερικά σύνορα στην ΕΕ ανοιχτά, ώστε να μην προκαλέσουν χαοτικές σκηνές όπως την περασμένη άνοιξη. Τα εμπορεύματα και οι μετακινούμενοι σε βασικά επαγγέλματα πρέπει συνεπώς να μπορούν να διασχίζουν τα σύνορα.

Απαιτούνται «στοχευμένα μέτρα», είπε ο von der Leyen και πρότεινε να προστεθεί ένα βαθύ-σκούρο κόκκινο στα προηγούμενα επίπεδα προειδοποίησης, προκειμένου να εντοπιστούν περιοχές με ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα μόλυνσης και μεταλλάξεων ιών. Η απόφαση για περαιτέρω περιορισμούς παραμένει στα κράτη μέλη της ΕΕ, ακόμη και αν η προθυμία ψήφου φαίνεται να έχει αυξηθεί αισθητά. Η Επιτροπή θέλει τώρα να υποβάλει πρόταση για το „Ενωμένο Μέτωπο για την Καταπολέμηση του COVID-19“.

Απογοήτευση με μειωμένες προμήθειες εμβολίων

„Σε λίγους μήνες θα έχουμε περισσότερες δόσεις εμβολίου από ό, τι χρειαζόμαστε“, δήλωσε η Ursula von der Leyen, προσπαθώντας να παρηγορήσει τα κράτη μέλη. Αλλά ήταν πολύ απογοητευμένοι με τις πρόσφατες καθυστερημένες παραδόσεις. Η Ιταλία θέλει ακόμη να μηνύσει την κατασκευαστική εταιρεία Pfizer και χώρες όπως η Ρουμανία, η Πολωνία και η Τσεχική Δημοκρατία διαμαρτύρονται έντονα επειδή επί του παρόντος λαμβάνουν μόνο το ήμισυ της συμφωνηθείσας ποσότητας εμβολίου Pfizer. „Τα κράτη μέλη θέλουν ταχύτερες παραδόσεις“, παραδέχτηκε η επικεφαλής της επιτροπής, γι ‚αυτό βρίσκεται σε επαφή με τους κατασκευαστές. Η αρχή στις Βρυξέλλες προσέλκυσε την αγορά εμβολίων το καλοκαίρι. 

Σύμφωνα με την Ursula von der Leyen, το AstraZeneca αναμένεται να κυκλοφορήσει το παρασκεύασμα τις επόμενες εβδομάδες, το οποίο είναι πιο εύκολο να αποθηκευτεί και επομένως θα μπορούσε να επιταχύνει τους εμβολιασμούς στην ΕΕ . Εν τω μεταξύ, η Pfizer υποσχέθηκε να καλύψει την καθυστέρηση παράδοσης τον Φεβρουάριο. Τα προβλήματα εξηγούνται από την επέκταση της παραγωγής στο εργοστάσιο στο Puurs του Βελγίου, όπου παρασκευάζεται κυρίως το εμβόλιο για χρήση στην ΕΕ.

Όσον αφορά τον ευρωπαϊκό στόχο του εμβολιασμού του 70% του πληθυσμού έως τα τέλη Αυγούστου, οι ηγέτες της ΕΕ παρέμειναν κάπως ασαφείς: «Προσπαθούμε για αυτό», δήλωσε ο Charles Michel για το Συμβούλιο των Κυβερνήσεων. Ταυτόχρονα, κάλεσε τις χώρες μέλη να επιταχύνουν τις εκστρατείες εμβολιασμού τους. Σε ορισμένες χώρες, όπως η Γαλλία ή η Ολλανδία, ξεκίνησαν αργά και διστακτικά, συνδέονται με τη γραφειοκρατία ή παλεύουν με προβλήματα αποδοχής. Αυτές οι δυσκολίες δεν μπορούσαν να επιλυθούν σε ευρωπαϊκό αλλά μόνο σε εθνικό επίπεδο.

Προς το παρόν δεν υπάρχει πιστοποιητικό εμβολιασμού με ελευθερία ταξιδιού

Η ιδέα μιας τυποποιημένης κάρτας ψηφιακού εμβολιασμού, που θα μπορούσε να δώσει στους πολίτες την ελευθερία της κυκλοφορίας, αναφέρθηκε στην συνάντηση. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης – υποστηριζόμενος από την ισπανική κυβέρνηση -θέλουν να τεθεί σε εφαρμογή γιατί και οι δύο χώρες πιστεύουν οτι με τον τρόπο αυτό θα σώσουν την επόμενη τουριστική τους σεζόν.

Ωστόσο, η πρόταση είχε ελάχιστη αποδοχή: Δεν είναι ακόμη γνωστό εάν τα εμβολιασμένα άτομα δεν θα μεταδίδουν πλέον τον ιό, δήλωσε η Ursula von der Leyen και είναι επίσης άγνωστο πόσο καιρό θα διαρκέσουν οι εμβολιασμοί. Το γνωστό κίτρινο πιστοποιητικό εμβολιασμού που βασίζεται στο μοντέλο της ΠΟΥ πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει. Οι αρχηγοί κυβερνήσεων της ΕΕ ανέβαλαν αυτήν τη συζήτηση για αργότερα.