Ο Τζο Μπάιντεν έπιασε απευθείας δουλειά στο Οβάλ γραφείο, λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία του, καθώς υπέγραψε σειρά εκτελεστικών διαταγμάτων που «ξηλώνουν» τις αποφάσεις του Ντόναλντ Τραμπ.

Από τις πρώτες κινήσεις του νέου προέδρου ήταν η υπογραφή της εντολής για την επιστροφή των ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, αλλά και η αναίρεση της ταξιδιωτικής απαγόρευσης του Τραμπ για χώρες που είναι κατά κύριο λόγο μουσουλμανικές. Με ένα καταιγισμό εκτελεστικών διαταγμάτων και οδηγιών προς υπηρεσίες την πρώτη ημέρα που ανέλαβε καθήκοντα, ο Μπάιντεν κινείται ταχύτερα και πιο επιθετικά από κάθε άλλο πρόεδρο της σύγχρονης εποχής στο ξήλωμα της «κληρονομιάς» του προκατόχου του, επισημαίνει το CNN. «Αρχίζω να τηρώ τις υποσχέσεις που έδωσα στους Αμερικανούς πολίτες», είπε στους δημοσιογράφους στο Οβάλ γραφείο, ξεκινώντας να υπογράφει.  

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε 15 εκτελεστικά διατάγματα και άλλες εντολές. Η πρώτη ενέργειά του ήταν η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε ομοσπονδιακά κτίρια και η δημιουργία θέσης συντονιστή για τον κορωνοϊό στον Λευκό Οίκο. Επίσης, έβαλε φρένο στην αποχώρηση των ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Εκτός από την εντολή για επανένταξη στη Συμφωνία του Παρισιού, κάτι που ο Μπάιντεν είχε δεσμευθεί ότι θα πράξει την πρώτη ημέρα της προεδρίας του, έβαλε την υπογραφή του σε μία ακόμη απόφαση- έμβλημα της πολιτικής του Τραμπ. Ο νέος πρόεδρος με προεδρικό διάταγμα αίρει την ταξιδιωτική απαγόρευση που είχε επιβληθεί σε 13 χώρες με κατά πλειονότητα μουσουλμανικό πληθυσμό. Επίσης, ο Μπάιντεν τερμάτισε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που χρησιμοποιήθηκε για τη δικαιολόγηση της χρηματοδότησης για την κατασκευή του τείχους στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό. Παράλληλα, υπέγραψε οδηγία προς τα υπουργεία Εσωτερικής Ασφάλειας και Δικαιοσύνης για την παράταση του προγράμματος DACA, το οποίο προστατεύει από την απέλαση παράτυπους μετανάστες που μπήκαν στη χώρα ως παιδιά.

Ανάμεσα στις πρώτες κινήσεις του Μπάιντεν ήταν η ανάκληση της άδειας για τον αμφιλεγόμενο αγωγό Keystone XL και έδωσε εντολή σε όλες τις υπηρεσίες να αναθεωρήσουν εκτελεστικές ενέργειες που «βλάπτουν το περιβάλλον ή δεν υποστηρίζονται από την επιστήμη».   Την επιστροφή των ΗΠΑ στη Συμφωνία για το κλίμα χαιρέτισε ο ΟΗΕ. «Μετά την περυσινή Σύνοδο για το Κλίμα, οι χώρες που παράγουν σχεδόν τις μισές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα δεσμεύτηκαν να γίνουν κλιματικώς ουδέτερες. Η σημερινή δέσμευση από πλευράς του προέδρου Μπάιντεν αυξάνει το ποσοστό αυτό στα δύο τρίτα», δήλωσε ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.   «Προσβλέπουμε στον ηγετικό ρόλο των ΗΠΑ για την επιτάχυνση των παγκόσμιων προσπαθειών προς την κλιματική ουδετερότητα», δήλωσε ακόμη και υποσχέθηκε να συνεργαστεί στενά με τον νέο Αμερικανό πρόεδρο για να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση, που «χειροτερεύει». Παράλληλα κάλεσε την διοίκηση Μπάιντεν να θέσει φιλόδοξους στόχους.