Η εισβολή στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ κατέδειξε πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι μια θεωρία συνωμοσίας. Στη Γερμανία, το QAnon κερδίζει δυναμική – και οι πιο ένθερμοι οπαδοί του κολλάνε με τον Donald Trump. 

Το QAnon επικεντρώνεται στην αβάσιμη πεποίθηση ότι ο Τραμπ καταπολεμά το λεγόμενο βαθύ κράτος, την ελίτ διακίνησης παιδιών, τις σκιώδεις εταιρείες και τα μέσα ενημέρωσης ψεύτικων ειδήσεων. Γι’αυτά όλα, σύμφωνα με τη θεωρία της συνωμοσίας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ διεξάγει πόλεμο εναντίον – έναν πόλεμο που θα κερδίσει μια μέρα. Το κίνημα βασίζεται σε κρυπτικά μηνύματα που δημοσιεύτηκαν από έναν χρήστη που περιγράφεται ως πολιτικός ή στρατιωτικός αξιωματούχος που ισχυρίζεται ότι είχε άνευ προηγουμένου πρόσβαση στο Trump. Αυτός ο αριθμός πηγαίνει με το όνομα Q, το οποίο αναφέρεται σε άδεια ασφαλείας που προσφέρει το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ.

Υποστηρικτές της QAnon στη Γερμανία

„Αληθινοί πατριώτες, οι οποίοι δεν θα επιτρέψουν τη λήψη της χώρας τους“, λέει ένα μέλος του QPatrioten24, περιγράφοντας τα πλήθη έξω από το Καπιτώλιο. 

Ο άντρας, του οποίου η ταυτότητα είναι γνωστή , μιλά στα γερμανικά με ήρεμη και σταθερή φωνή. Σττην ομάδα, ο ίδιος αποκαλείται Connectis , αλλά εκτός της νέας του ψηφιακής ταυτότητας, θεωρείται ότι είναι ο διευθύνων σύμβουλος μιας εταιρείας ακινήτων κοντά στην πρωτεύουσα του Βερολίνου. Η βαθιά φωνή του συνεχίζεται, περιγράφοντας λεπτομερώς την επερχόμενη «αναμέτρηση», το «φινάλε» που πρόκειται να πραγματοποιηθεί, πώς οι πρόσφατες εκλογές στις ΗΠΑ ήταν η «μεγαλύτερη εκλογική κλοπή στην ιστορία της ανθρωπότητας». Για τον Connectis , ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είναι εγκληματίας που δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι πρόεδρος. Όχι μόνο ο Τραμπ «θα το βεβαιώσει», αλλά και «άλλοι πατριώτες, επίσης και ο στρατός». Επαναλαμβανόμενα, μιλάει για «προδοσία» που διαπράχθηκε εναντίον του Τραμπ, για φερόμενες αποδείξεις εναντίον των αντιπάλων του Τραμπ, οι οποίες τώρα «έχουν ολοκληρωθεί» Ο μονόλογος του είναι τόσο ασαφές που προκαλεί αμηχανία.

«QPatrioten24»: Ένα μικρό αλλά αντιπροσωπευτικό κίνημα

Το „QPatrioten24“ είναι βαθιά ριζωμένο στην ευρύτερη κοινότητα συνωμοσίας της χώρας. Τα μέλη της ομάδας είναι ενεργά σε γερμανικές αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες, με ορισμένους να λένε ότι ήταν παρόντες την ημέρα της απόπειρας εισβολής του κοινοβουλευτικού κτιρίου στη Γερμανία τον περασμένο Αύγουστο. Όταν διοργανώνουν διαμαρτυρίες, παροτρύνουν ο ένας τον άλλον να „εμφανιστούν χωρίς μάσκες“ και „χωρίς κοινωνική απόσταση“. Παρόλο που είναι δύσκολο να εκτιμηθεί με ακρίβεια ο τρόπος με τον οποίο αποτελείται η ομάδα, φαίνεται να υπάρχει σχεδόν ισότιμος διαχωρισμός ανδρών και γυναικών. Τα μέλη προέρχονται από όλο το οικονομικό φάσμα – ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, ηθοποιοί, μηχανικοί, πνευματικοί προπονητές και στελέχη δανείων.

QAnon: Πόσο επικίνδυνες είναι οι θεωρίες συνωμοσίας;

Λίγο πάνω από τα μισά μέλη του „QPatrioten24“ συμμετέχουν ενεργά στην ομάδα Telegram, δημοσιεύοντας μηνύματα που κυμαίνονται από την άρνηση της πανδημίας του Covid 19 έως την προπαγάνδα κατά των εμβολίων. Κατά καιρούς, τα μέλη εκφράζουν τον ακραίο αντισημιτισμό, συμπεριλαμβανομένου του φωτισμού του Ολοκαυτώματος. Σε ένα σημείο, ο Connectis μοιράστηκε ένα άρθρο που ισχυριζόταν ότι οι επιζώντες του Ολοκαυτώματος θα λάβουν πρόσθετη βοήθεια κατά τη διάρκεια της πανδημίας: „Πάνω από 70 χρόνια ληστείας Γερμανών!“ η λεζάντα του έγραφε, „Αυτό πρέπει να σταματήσει!“

QAnon στη Γερμανία: Μεγαλώνει μέρα με τη μέρα

Πριν από το 2020, το κίνημα QAnon θεωρήθηκε σε μεγάλο βαθμό ένα εξειδικευμένο φαινόμενο στη Γερμανία. Αλλά μέσα σε ένα χρόνο, η Γερμανία έχει γίνει το σπίτι της μεγαλύτερης κοινότητας QAnon εκτός του αγγλόφωνου κόσμου. Η ανταπόκριση της γερμανικής κυβέρνησης στην πανδημία του Covid 19, όπως και τα μέτρα κοινωνικής απόστασης, ώθησε τους οπαδούς της QAnon και τους ακροδεξιούς συμπατριώτες να προκαλέσουν φόβο και να διαδώσουν τις θεωρίες συνωμοσίας του κινήματος σε πλατφόρμες κοινωνικών μέσων.

Η υπηρεσία αγγελιοφόρων Telegram με έδρα το Ντουμπάι έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των υποστηρικτών του QAnon, κυρίως ως αποτέλεσμα της χαλαρής πολιτικής της για την καταπολέμηση του εξτρεμιστικού περιεχομένου. Τον Δεκέμβριο, το Ίδρυμα Amadeu Antonio με έδρα το Βερολίνο διαπίστωσε ότι οι γερμανικές ομάδες και κανάλια QAnon που φιλοξενούνται στο Telegram είχαν σημειώσει σημαντική ανάπτυξη κατά το πρώτο lockdown της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020. 

Τότε, το Qlobal – τώρα το μεγαλύτερο κανάλι QAnon στη γερμανική γλώσσα – είχε περίπου 21.000 συνδρομητές. Τρεις μήνες μετά, είχε συγκεντρώσει περισσότερους από 110.000 χρήστες. Το κανάλι διαθέτει πλέον περισσότερους από 160.000 ακόλουθους, ενώ άλλες ομάδες και κανάλια QAnon αντικατοπτρίζουν την αύξηση του ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις που παρέχει το Ίδρυμα Amadeo Antonio, υπάρχουν τουλάχιστον 150.000 οπαδοί του QAnon στη Γερμανία – και αυτός ο αριθμός αυξάνεται σταθερά . Ωστόσο, η μέτρηση του μεγέθους της κοινότητας QAnon είναι δύσκολη, κυρίως επειδή οι εκτιμήσεις βασίζονται στη δημόσια συμμετοχή στο διαδίκτυο. Οι ένθερμοι υποστηρικτές των θεωριών συνωμοσίας παίρνουν όλο και περισσότερο αντικυβερνητικό συναίσθημα στους δρόμους. Οι αρχές ανησυχούν για τη δυνατότητα αυτών των ομάδων να προωθήσουν την εξτρεμιστική δράση και τη ριζοσπαστικοποίηση.