Εσπευσμένα τηλεδιάσκεψη λόγω ισχνών αποτελεσμάτων του μερικού lockdown μέχρι σήμερα, αλλά και των νέων στελεχών του κορωνοϊού. Αναμένεται παράταση των περιορισμών και ενδεχομένως αυστηροποίησή τους.

Το απόγευμα η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και οι πρωθυπουργοί των 16 γερμανικών κρατιδίων θα συζητήσουν σε τηλεδιάσκεψη την περαιτέρω πορεία αναφορικά με την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού. Αρχικά η συνάντηση είχε προγραμματιστεί για την ερχόμενη εβδομάδα. Η επίσπευση της ημερομηνίας κρίθηκε αναγκαία, επειδή το μερικό lockdown που επιβλήθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου δεν οδήγησε στα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.

Δεύτερος βασικός λόγος για την επίσπευση της διάσκεψης είναι ο εντοπισμός στη Γερμανία των νέων στελεχών του κορωνοϊού που θεωρούνται πολύ πιο επικίνδυνα επειδή μεταδίδονται πολύ πιο εύκολα. Σε χθεσινή συνεδρίαση με χριστιανοδημοκράτες πρωθυπουργούς κρατιδίων η καγκελάριος προειδοποίησε πως, αν δεν ληφθούν αυστηρότερα μέτρα, σε ένα μήνα το ένα τρίτο των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού θα οφείλεται στα νέα στελέχη. Αν αυτό συμβεί, τόνισε η καγκελάριος, «τότε έχουμε χάσει τη μάχη.»

Διαφορές για αρκετά μέτρα

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις θα πρέπει να αναμένεται ότι η σημερινή τηλεδιάσκεψη θα καταλήξει τουλάχιστον στην παράταση του lockdown ως τα μέσα Φεβρουαρίου. Πέραν αυτού όμως οι προκαταρκτικές συζητήσεις των κρατιδίων δεν φαίνεται να οδήγησαν σε απτά αποτελέσματα. Μάλιστα, σε ορισμένα κρατίδια επικρατεί η άποψη ότι με την παράταση του κλεισίματος των σχολείων, των παιδικών σταθμών, της εστίασης, των ξενοδοχείων, του μεγαλύτερου τμήματος του λιανεμπορίου όπως και των περιορισμών στις επαφές, έχει επιβληθεί το μέγιστο όριο των μέτρων που θα μπορούσαν να ληφθούν.

Πάντως, στην ατζέντα της σημερινής τηλεδιάσκεψης βρίσκεται και το θέμα της αύξησης του αριθμού των απασχολούμενων που θα εργάζονται από το σπίτι (homeoffice). Το ζητούμενο είναι αν η τηλεργασία θα επιβληθεί, όπως θα το ήθελαν οι Σοσιαλδημοκράτες, με νόμο που θα υποχρεώνει τους εργοδότες να το εφαρμόσουν ή αν οι πρωθυπουργοί και η καγκελαρίος θα περιοριστούν σε μία έκκληση. Επίσης θα συζητηθεί η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας FFP2 στις αστικές συγκοινωνίες. Το μέτρο αυτό όπως και η απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας εφαρμόζονται ήδη στη Βαυαρία. Όμως, αρκετά κρατίδια απορρίπτουν την επιβολή της απαγόρευσης της νυχτερινής κυκλοφορίας σε ολόκληρη τη Γερμανία και επιμένουν να αποφασίζουν επ’ αυτού μόνα τους. Τη σημερινή διάσκεψη θα απασχολήσει επίσης το ζήτημα των γηροκομείων. Κρατίδια, όπως η Έσση και η Σαξονία, προτείνουν να απαγορεύεται η είσοδος στα γηροκομεία σε όσους δεν παρουσιάζουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού.