Οι Γερμανοί θα αντιμετωπίσουν σύντομα αυστηρότερους περιορισμούς, μετά από σχόλια της καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ προς τους πολιτικούς. Υπάρχει ήδη ένα lockdown, αλλά δεν έχει μεγάλο αντίκτυπο, φαίνεται να δείχνουν επίσημα στατιστικά στοιχεία.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι είπε σε ανώτερους πολιτικούς στο κόμμα της ότι απαιτούνται αυστηρότεροι περιορισμοί για να σταματήσει η εξάπλωση του Covid 19.Θέλει „πολύ γρήγορη δράση“ για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του Covid 19 στη Γερμανία, είπε σε συνάντηση ανώτερων αξιωματούχων από το κόμμα της την Πέμπτη, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Μια συνάντηση με τους 16 πρωθυπουργούς για την αναθεώρηση των πανδημικών περιορισμών θα προωθηθεί „την επόμενη εβδομάδα“, λέγεται ότι η Μέρκελ είπε στους συμμετέχοντες. Θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ήδη από τη Δευτέρα ή την Τρίτη, ανέφερε το γερμανικό πρακτορείο Τύπου. Προηγουμένως είχε προγραμματιστεί για τις 25 Ιανουαρίου.

Μόνο „σημαντικά πρόσθετα μέτρα“ μπορούν να σταματήσουν τον ιό, ανέφεραν τα ανώτερα μέλη του κεντροδεξιού κόμματος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης της Merkel. Η Γερμανία σημείωσε καλύτερη πορεία από πολλές χώρες κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, αλλά έχει πληγεί τους τελευταίους μήνες.

Οι περιορισμοί σε εθνικό επίπεδο που εισήχθησαν τον Νοέμβριο του 2020 και οι αυστηρότεροι τον Δεκέμβριο φαίνεται ότι είχαν μικρό αντίκτυπο στον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ για τις μολυσματικές ασθένειες υπολόγισε 1.200 θανάτους COVID-19 τις τελευταίες 24 ώρες – ένα νέο ρεκόρ για τη χώρα.

Οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι η Merkel ανησυχεί επίσης για τη μεταλλαγμένη, εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή ιού  που εμφανίστηκε πρόσφατα στη Βρετανία. Η Γερμανία ανέφερε 16 περιπτώσεις αυτής της παραλλαγής.

Ποιους νέους περιορισμούς μπορεί να αντιμετωπίσει η Γερμανία;

Υπό  συζήτηση βρίσκονται η παράταση του lockdown και η επιβολή σκληρότερων μέτρων. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η υποχρέωση των εργοδοτών να αυξήσουν τον αριθμό των απασχολούμενων που θα εργάζονται από το σπίτι (home-office), η παράταση του κλεισίματος των σχολείων και των παιδικών σταθμών, η επιβολή αυστηρότερων απαγορεύσεων κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες, η υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας FFP2 στο λιανικό εμπόριο και στις δημόσιες κυκλοφορίες. Πληροφορίες ότι η καγκελάριος Μέρκελ υποστηρίζει τη διακοπή της κυκλοφορίας των μέσων μαζικής μεταφοράς διαψεύσθηκαν.

Το Ινστιτούτο Robert Koch συμφωνεί με τη Μέρκελ

Νωρίτερα την Πέμπτη, ο επικεφαλής του RKI, Lothar Wieler, ζήτησε από τους ανθρώπους να ακολουθήσουν τους ισχύοντες κανόνες lockdown στη Γερμανία εν μέσω της αύξησης των θανάτων και της ανακάλυψης της νέας παραλλαγής COVID-19. Το ίδρυμα εξέφρασε υποστήριξη για περαιτέρω περιορισμούς. Ο Wieler προέτρεψε επίσης τους ανθρώπους στη Γερμανία να απέχουν από τα απαραίτητα ταξίδια.