Κλάπηκε χρηματοκιβώτιο με εκατοντάδες νέες ταυτότητες και διαβατήρια στην ανατολική Γερμανία, ανέφερε η αστυνομία την Τετάρτη. Οι δράστες πήραν επίσης δύο συσκευές σάρωσης δακτύλων.

Η αναπληρωτής δήμαρχος της πόλης Kothen της ανατολικής Γερμανίας, Stephanie Behrendt, δήλωσε ότι «πολλές εκατοντάδες νέες ταυτότητες και διαβατήρια» υπήρχαν στο χρηματοκιβώτιο, το οποίο ζύγιζε 750 κιλά.

Στη πόλη των 27.000 κατοίκων που περίμεναν την έκδοση της ταυτότητάς τους, οι ομοσπονδιακές αρχές αναφέρουν ότι τα κλεμμένα αναγνωριστικά τους έχουν απενεργοποιηθεί ηλεκτρονικά και έχουν επισημανθεί ως κλεμμένα και αχρησιμοποίητα, και θα εκδοθούν νέα. Τα δελτία ταυτότητας στο μέγεθος παλάμης στη Γερμανία , γνωστά ως Personalausweise, έχουν τσιπάκι που αποθηκεύει τα στοιχεία ταυτότητας, συμπεριλαμβανομένου του δακτυλικού αποτυπώματος του κατόχου.

Ο δήμαρχος του Köthen, Bernd Hauschild, ζήτησε συγγνώμη σε επιστολή προς τους πληγέντες , προτρέποντας επίσης την επαγρύπνηση επειδή είχαν κλαπεί και στολές από την πόλη,  ανέφερε η εφημερίδα Mitteldeutshe Zeitung (MZ) .Επίσης κλάπηκαν ,δύο σαρωτές δακτυλικών αποτυπωμάτων και ένας εκτυπωτής που χρησιμοποιείται συνήθως από το γραφείο μητρώου για τη δημιουργία προσωρινής αναγνώρισης ανέφερε ο Behrendt.

Η αστυνομία της Σαξονίας-Άνχαλτ ερευνά την υπόθεση και είπε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA ότι άγνωστοι δράστες εισήλθαν σε γραφεία διοίκησης της πόλης στο Κοθέν, το οποίο κάποτε ήταν σπίτι του συνθέτη Γιοχάν Σεμπαστιάν Μπαχ. Ο δήμαρχος Hauschild αναγνώρισε ότι το γραφείο μητρώου δεν διαθέτη σύστημα συναγερμού όσο και κάμερες παρακολούθησης επικεντρωμένες στο χρηματοκιβώτιο, σε σχόλια της MZ . „Μέχρι τώρα αυτό δεν ήταν απαραίτητο“, δήλωσε ο Hauschild, επιμένοντας, ωστόσο, ότι η αποθήκευση εγγράφων ταυτότητας στο χρηματοκιβώτιο πληρούσε τις προδιαγραφές ασφαλείας.

Η κλοπή του περασμένου Σαββατοκύριακου συνέπεσε με το AFAR , ένα ταξιδιωτικό περιοδικό με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, που δημοσιεύσε την Τρίτη ότι βλέπει τη Γερμανία ως «το πιο ισχυρό διαβατήριο στον κόσμο» με πρόσβαση χωρίς βίζα σε 134 προορισμούς – παρά τον Covid 19.