Η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Covid έχει εντοπιστεί σε οικογένεια που επέστρεψε πρόσφατα από τη Νότια Αφρική στη πολιτεία της Βάδης-Βυρτεμβέργης. Η Νότια Αφρική ενημέρωσε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για μια νέα παραλλαγή τον Δεκέμβριο.

Η μόλυνση εντοπίστηκε σε άτομο που επέστρεψε πρόσφατα στη Γερμανία με την οικογένεια του μετά από μακρά παραμονή στη Νότια Αφρική. Όλα τα άλλα μέλη της οικογένειας βρέθηκαν αρνητικά στον Covid πέντε ημέρες μετά την άφιξη τους. Ωστόσο, μια εβδομάδα αργότερα, αρκετοί από αυτούς άρχισαν να εμφανίζουν ήπια συμπτώματα. Έξι άτομα από τρία νοικοκυριά έχουν πλέον επιβεβαιωθεί ότι έχουν μολυνθεί με Covid και ένας από αυτούς είναι μολυσμένος με την παραλλαγή της Νοτίου Αφρικής. Πάρθηκαν δείγματα και από τα άλλα μέλη της οικογένειας για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει και σε αυτούς η παραλλαγή της Νοτίου Αφρικής , ανέφερε το υπουργείο.

Ποια είναι η νέα παραλλαγή;

Η παραλλαγή της Νοτίου Αφρικής και η παραλλαγή του Ηνωμένου Βασίλειου , φαίνεται να είναι πιο μεταδοτική από τον αρχικό ιό. Παρόλο που οι ειδικοί στον τομέα της υγείας δεν θεωρούν ακόμη ότι ο μεταλλαγμένος κοροναϊός είναι πιο επικίνδυνος, η επιταχυνόμενη εξάπλωσή του αποτελεί μεγαλύτερη πρόκληση για τους υπαλλήλους της δημόσιας υγείας, οι οποίοι αγωνίζονται να εμβολιάσουν πληθυσμούς. Οι κατασκευαστές εμβολίων δήλωσαν ότι τα διαθέσιμα εμβόλια θα πρέπει να είναι αποτελεσματικά έναντι της νέας παραλλαγής .

Και η παραλλαγή από το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη εντοπιστεί στη Γερμανία . Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προειδοποίησε ότι η παραλλαγή του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσε να „πάρει το προβάδισμα έναντι του παλαιού ιού“ σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, προσθέτοντας ότι υπάρχει κίνδυνος εκθετικής ανάπτυξης περιπτώσεων.“Γι ‚αυτό πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί“, δήλωσε η Μέρκελ.