Οι παράγραφοι της ναζιστικής εποχής πρέπει να εκκαθαριστούν από τους σημερινούς γερμανικούς νόμους και διατάγματα, προτρέπει ο επίτροπος κατά του αντισημιτισμού της Γερμανίας Felix Klein. 

Ζήτησε την κατάργηση 29 παραγράφων της ναζιστικής εποχής που παραμένουν στους νόμους της χώρας σε σχόλια που δημοσιεύθηκαν την Κυριακή.

Ο Φελίξ Κλέιν, που διορίστηκε πριν από δύο χρόνια από το υπουργικό συμβούλιο της Καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι το χειρότερο παράδειγμα ήταν ένα ναζιστικό κατάλοιπο του 1938 στον σημερινό νόμο της Γερμανίας σχετικά με την αλλαγή του ονόματος ενός ατόμου.

Οι Εβραίοι στη ναζιστική Γερμανία υποχρεώθηκαν βάσει ενός κανονισμού του 1939 που απορρέει από αυτόν τον νόμο να εισαγάγουν ένα «τυπικό» εβραϊκό όνομα, το Ισραήλ για τους άνδρες και το Σάρα για τις γυναίκες, εάν το μικρό τους όνομα δεν περιλαμβάνεται σε μια «τυπική» λίστα που διατηρείται από το τότε εσωτερικό Υπουργείο.

Ο Κλείν, ο οποίος πέρυσι, με τη σοσιαλοδημοκράτη Eva Högl και τον Χριστιανοδημοκράτη Thorsten Frei, ζήτησαν την κατάργηση τέτοιων λέξεων που χρησιμοποιούνται για να διώκουν τους Εβραίους, είπε στο περιοδικό Der Spiegel ότι έχει ήδη αποσταλεί κατάλογος αναδιαρθρώσεων στο κοινοβούλιο.

„Ο νόμος για την αλλαγή ονόματος είναι ο πιο κραυγαλέος από όλους“, δήλωσε ο Κλέιν, προσθέτοντας ότι η τελευταία έκδοση – με ημερομηνία 2008 είναι ακόμη προσβάσιμη στον ιστότοπο του Υπουργείου Δικαιοσύνης – αναφέρθηκε ακόμη στο „Γερμανικό Ράιχ“ και τον „Υπουργό Εσωτερικών του Ράιχ“, ορολογία που αποδίδεται από το ηττημένο καθεστώς του Χίτλερ.

Στην προσφυγή του περασμένου έτους, οι Klein, Högl και Frei έγραψαν ότι το Συμμαχικό Συμβούλιο Ελέγχου κατοχής είχε επιδιώξει να ακυρώσει αυτόν τον νόμο, αλλά παρέμεινε στο άρθρο 125 του μεταπολεμικού συντάγματος της Γερμανίας ή του Βασικού Νόμου. 

„Όποιος θέλει να αλλάξει το επώνυμό του στη Γερμανία σήμερα [εξακολουθεί] να έρχεται αντιμέτωπος με αυτόν τον αντισημιτικό νόμο από το 1938“, ανέφεραν.

Ο νόμος για τη φυσιοθεραπεία μολύνεται επίσης

Ως παρατεταμένα παραδείγματα, ο Klein ανέφερε παραγράφους της ναζιστικής εποχής που απαλλάσσουν τον τρέχοντα νόμο της Γερμανίας σχετικά με τους θεραπευτές φυσικής παθολογίας, το διάταγμα του καζίνο για τυχερά παιχνίδια και έναν αμοιβαίο ελληνο-γερμανικό νόμο για την αστική νομική βοήθεια.

Ο Klein είπε ότι ο στόχος της νομοθεσίας για το omnibus πριν από το Bundestag ήταν να αναθεωρήσει και να αφαιρέσει όλα αυτά τα εναπομείναντα περάσματα της ναζιστικής εποχής.

Στην κοινή έκκλησή τους για το 2020, οι Klein, Hogl και Frei δήλωσαν ότι ένας περαιτέρω στόχος είναι να αποφευχθεί η διατύπωση που καθόρισε τους μετέπειτα ομοσπονδιακούς υπουργούς Εσωτερικών της Γερμανίας ως «διάδοχους» του υπουργού Εσωτερικών του Ράιχ της ναζιστικής εποχής και καταδίκασε τον εγκληματία πολέμου Wilhelm Frick .

Ήταν ο Φρικ, καταδικασμένος στις δίκες της Συμμαχικής Νυρεμβέργης και εκτελέστηκε το 1946, ο οποίος από το 1930 στο τότε κράτος της Θουριγγίας ζήτησε γερμανική ιθαγένεια για τον Αυστριακό γεννημένο, αλλά ανιθαγενή, τον Αδόλφο Χίτλερ, που θεωρήθηκε από την Πρωσία ως ανεπιθύμητος αλλοδαπός.

Ο Χίτλερ πήρε τελικά τη γερμανική ιθαγένεια το 1932, μέσω της τότε γειτονικής πολιτείας του Μπραουνσβάιγκ, έγινε ένα χρόνο αργότερα καγκελάριος και κατέλαβε την εξουσία.