Στον αγώνα κατά της πανδημίας, οι πρωθυπουργοί των ομοσπονδιακών κρατιδίων μαζί με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ (CDU) αποφάσισαν να επεκτείνουν το lockdown μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.

Τι θα ισχύσει στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης από τη Δευτέρα:

Περιορισμοί επαφών

Το κάθε νοικοκυριό μπορεί να συναντηθεί μόνο με ένα άλλο. Σε πολλά ομοσπονδιακά κρατίδια δεν υπάρχουν εξαιρέσεις για τα παιδιά, αλλά αυτό διαφέρει στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης.

Εξαιρέσεις για παιδιά

Σε αντίθεση με το lockdown κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, πρέπει να συμπεριληφθούν παιδιά έως και 14 ετών. Ο Kretschmann εξήγησε ότι ο κανονισμός θα αλλάξει μεν για το κρατίδιο, αλλά είπε επίσης: «Αυτό είναι πολύ τολμηρό».

Η κυβέρνηση του κρατιδίου θέλει επίσης να επιτρέψει σε οικογένειες να σχηματίσουν κοινότητες φροντίδας με μία άλλη οικογένεια. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του lockdown πρέπει πάντα να είναι οι ίδιες δύο οικογένειες που θα υποστηρίζουν η μία την άλλη με τη φροντίδα των παιδιών.

Σχολεία και παιδικοί σταθμοί

Τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί παραμένουν κλειστά. Για τη φροντίδα των παιδιών, ωστόσο, στους γονείς δίνεται άδεια μετ’ αποδοχών κατά την αναφερόμενη περίοδο. Στα σχολεία θα υπάρξει φύλαξη έκτακτης ανάγκης και προσφορές για εξ αποστάσεως διδασκαλία.

Ο πρωθυπουργός Winfried Kretschmann και η υπουργός Παιδείας Susanne Eisenmann θα αποφασίσουν για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων και των παιδικών σταθμών στη Βάδη-Βυρτεμβέργη στις 18 Ιανουαρίου την ερχόμενη Πέμπτη. „Για το καλό των παιδιών, θα ήθελαν να ανοίξουν ξανά την ημερομηνία που αναφέρεται„, δήλωσε ο Kretschmann. «Αλλά αυτό δεν μπορούμε να το εγγυηθούμε σήμερα». Για να γίνει αυτό, απαιτούνται «πιο αξιόπιστα στοιχεία για την κατάσταση της λοίμωξης» που δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.

Το εκτεταμένο lockdown σημαίνει για τους περισσότερους μαθητές ότι τον Ιανουάριο θα υπάρχει μόνο διδασκαλία εξ αποστάσεως αντί για πρόσωπο με πρόσωπο. Εξαιρέσεις πρέπει να γίνουν μόνο για μικρότερα παιδιά και τελευταίες τάξεις.

Hotspots

Σε περιοχές με περισσότερα από 200 νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους μέσα σε μια εβδομάδα, οι άνθρωποι δεν θα έπρεπε να μετακινούνται περισσότερο από 15 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας τους αδικαιολόγητα. Η Βάδη-Βυρτεμβέργη είναι το μόνο ομοσπονδιακό κρατίδιο που δεν σχεδιάζει περιορισμούς στις μετακινήσεις. Στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και την Κάτω Σαξονία, οι δήμοι πρέπει να αποφασίσουν σχετικά. Η Θουριγγία θέλει να δώσει μια αντίστοιχη σύσταση.

Γαστρονομία και λιανικό εμπόριο – Επιτρέπεται το “Click & Collect”

Το κλείσιμο εστιατορίων και λιανοπωλητών θα συνεχιστεί όπως και πριν, με μερικές εξαιρέσεις. Απαγορεύεται επίσης και η προσφορά υπηρεσιών από κομμωτήρια. Η δυνατότητα του “Click & Collect” ,μπορείτε να παραγγείλετε κάτι online ή τηλεφωνικώς και να το παραλάβετε από το κατάστημα. Μπορείτε επίσης να παραλάβετε φαγητό από χώρους εστίασης εντός του επιτρεπτού ωραρίου.

Απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ

Παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας από τις 8 μ.μ. έως τις 5 το πρωί. Οι εξαιρέσεις παραμένουν επίσης σε ισχύ – για παράδειγμα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης για λόγους υγείας ή για βόλτα με τον σκύλο ή για επαγγελματικές δραστηριότητες.