Όταν οι θυμωμένοι υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ έγιναν βίαιοι αυτήν την εβδομάδα, πολλοί δήλωσαν ότι προκλήθηκε κυρίως από τη ρητορική μίσους στα κοινωνικά μέσα. Αυτό οδήγησε σε νέες εκκλήσεις για περισσότερους περιορισμούς και στη Γερμανία.

Πολλά κοινωνικά δίκτυα επέβαλαν γρήγορα στον Πρόεδρο των ΗΠΑ την απαγόρευση και τη χρήση τους, καθώς οι αναρτήσεις του φάνηκαν να έχουν υποκινήσει τη βία.  

Δεν με εξέπληξε [αυτό που συνέβη στο Κάπιτολ Χιλ]“, δήλωσε ο Γερμανός βουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών Helge Lindh στο DW. „Εάν οδηγείτε συνεχώς μια συζήτηση κατά της δημοκρατίας, εάν έχετε συνεχώς αρνητική ομιλία, ρητορική μίσους, ενάντια στον καθιερωμένο μηχανισμό της δημοκρατίας, οι άνθρωποι θα πιστεύουν κάποια μέρα ότι αυτό το είδος δημοκρατίας δεν είναι αποδεκτό, χάνουν την εμπιστοσύνη τους στη δημοκρατία και γι ‚αυτό αντιδρούν. Είναι ένα ερέθισμα. Εάν μιλάτε μόνιμα με αρνητική έννοια για τους θεσμούς της δημοκρατίας κάποια μέρα θα επιτεθούν σε αυτούς τους θεσμούς και θα το κάνουν κυριολεκτικά.

Διασφάλιση του συντάγματος

Στη Γερμανία, ο νόμος για την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους στο Διαδίκτυο θεωρήθηκε ως μία από τις σημαντικότερες προτάσεις της τρέχουσας νομοθεσίας, μετά από ρατσιστικές και αντισημιτικές επιθέσεις το 2019 και το 2020. 

Τον Ιούνιο του 2020, το Bundestag ενέκρινε τη νομοθεσία που θα εξασφάλιζε τη δίωξη για όσους διαπράττουν μίσος ή την προκαλούν, διαδικτυακά. 

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, τα κοινωνικά δίκτυα θα ήταν υποχρεωμένα να παραδώσουν τα δεδομένα των χρηστών που δημοσιεύουν απειλές ή προκαλούν μίσος, στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ποινικής Αστυνομίας (BKA). 

„Πρέπει να στεγνώσουμε το έδαφος αναπαραγωγής όπου ευδοκιμεί αυτός ο εξτρεμισμός“, δήλωσε τότε η υπουργός Δικαιοσύνης Κριστίν Λάμπρεχτ.

Όμως, οι διατάξεις περί προστασίας των δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής στον Βασικό Νόμο της Γερμανίας οδήγησαν στην απροθυμία του Γερμανού Προέδρου Frank-Walter Steinmeier να υπογράψει τη νομοθεσία.

Ο νόμος, ο οποίος είχε ήδη εγκριθεί από τα δύο κοινοβουλευτικά σώματα της Γερμανίας, σταμάτησε στο προσκήνιο λόγω των κατευθυντήριων γραμμών που εξέδωσε το Συνταγματικό Δικαστήριο. Εκείνη την εποχή, ο Στάινμεϊρ προέτρεψε να „συνταχθούν και να εισαχθούν οι απαραίτητες αλλαγές το συντομότερο δυνατόν“

Στο επίκεντρο της διαμάχης ήταν η απαίτηση για  κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook και το Twitter να αναφέρουν σχόλια μίσους στην αστυνομία, η οποία θα μπορούσε τότε να έχει πρόσβαση στα δεδομένα, όπως η διεύθυνση IP, του συγγραφέα.

Οι αναθεωρήσεις της νομοθεσίας πρόκειται να συζητηθούν από το Bundestag σε πρώτη φάση την επόμενη εβδομάδα για να επιτρέψουν στο ανώτατο σώμα της Γερμανίας, το Bundesrat, να το περάσει στις αρχές Φεβρουαρίου.

„Η επίθεση στο Κάπιτολ Χιλ δείχνει πάλι πόσο ισχυρά είναι τα δίκτυα κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης“, δήλωσε ο βουλευτής του CDU Thorsten Frei στην εφημερίδα Rheinische Post . Ως εκ τούτου, ήταν επείγον να επιτρέψουμε στην αστυνομία να ερευνήσει όλα τα κανάλια και να εντοπίσει τους δράστες.

Η διαδικτυακή ρητορική μίσους δεν πρέπει να έχει θέση σε καμία δημοκρατία, προειδοποιεί η Helge Lindh. „Δεν είναι, όπως πιστεύουν οι δεξιοί λαϊκιστές, μια έκφραση δημοκρατίας, είναι το αντίθετο. Είναι εναντίον των μειονοτήτων, είναι ρατσιστικό, οδηγείται από προκατάληψη. Αυτό είναι το κύριο ζήτημα.“