Η Deutsche Bank συμφώνησε την Παρασκευή να πληρώσει πρόστιμα και κυρώσεις άνω των 124 εκατομμυρίων δολαρίων (102 εκατομμύρια ευρώ) για να αποφύγει ποινική δίωξη στις Ηνωμένες Πολιτείες για κατηγορίες που συμμετείχε σε σύστημα δωροδοκίας σε επιχειρήσεις στη Σαουδική Αραβία.

PHOTO: EPA | FACUNDO ARRIZABALAGA

Ο διακανονισμός είναι το τελευταίο χτύπημα για τον μεγαλύτερο δανειστή της Γερμανίας, ο οποίος προσπαθεί εδώ και χρόνια να αποκαταστήσει την εικόνα του μετά από μια σειρά σκανδάλων, συμπεριλαμβανομένων των αρχείων FinCEN που εμπλέκουν την τράπεζα σε ύποπτες συναλλαγές άνω των 1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων .

Κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με ομοσπονδιακό δικαστή στη Νέα Υόρκη, οι δικηγόροι της τράπεζας παραιτήθηκαν από το δικαίωμά της να προσφύγει σε κατηγορίες για συνωμοσία που σχετίζονται με τη δωροδοκία διαμεσολαβητών.

Αντιμετωπίζει επίσης μια χρέωση απάτης εμπορευμάτων που προέρχεται από εμπόρους μελλοντικής εκπλήρωσης πολύτιμων μετάλλων, οι οποίοι κατηγορήθηκαν ότι πραγματοποιούν δόλιες συναλλαγές, γνωστές ως πλαστογράφηση, για να παρακινήσουν άλλους εμπόρους να αγοράσουν και να πουλήσουν συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σε τιμές που διαφορετικά δεν θα είχαν.

Η Deutsche Bank επιλύει επίσης σχετικές αστικές χρεώσεις που ασκούνται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, σύμφωνα με έγγραφα δικαστηρίου.

„Αναλαμβάνουμε την ευθύνη για αυτές τις προηγούμενες ενέργειες, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 2008 και 2017“, ανέφερε η τράπεζα σε δήλωση.

„Οι εμπεριστατωμένες εσωτερικές έρευνές μας και η πλήρης συνεργασία με τις έρευνες DOJ και SEC για αυτά τα θέματα, αντικατοπτρίζουν τη διαφάνεια και την αποφασιστικότητά μας να θέσουμε αυτά τα θέματα σταθερά στο παρελθόν.“

Η Deutsche πλήρωσε «τέλη παραπομπής»

Ομοσπονδιακοί εισαγγελείς δεν αποκάλυψαν κατά την ακρόαση ποια έθνη συμμετείχαν. Ωστόσο, δικαστικά έγγραφα ισχυρίστηκαν ότι η Deutsche Bank δωροδοκούσε μεσάζοντες για να κάνουν συμφωνίες στη Σαουδική Αραβία, επισημαίνοντας τις πληρωμές έως 1,1 εκατομμύρια δολάρια ως „τέλη παραπομπής“. Άλλοι ενδιάμεσοι ζήτησαν χρηματοδότηση για ένα σκάφος και για ένα σπίτι στη Γαλλία ως αποζημίωση, ανέφεραν τα έγγραφα. Προηγουμένως, η τράπεζα είχε συμφωνήσει σε πρόστιμο ύψους 16 εκατομμυρίων δολαρίων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την επίλυση ξεχωριστών ισχυρισμών για διεφθαρμένες συναλλαγές στη Ρωσία και την Κίνα.

Η εταιρεία βρίσκεται στη μέση μιας μεγάλης αναθεώρησης καθώς προσπαθεί να επιστρέψει στην κερδοφορία μετά από πέντε χρόνια ζημιών. Έχουν ήδη ανακοινωθεί περίπου 18.000 περικοπές θέσεων εργασίας και η τράπεζα έχει ανακοινώσει σχέδια για έξοδο από ορισμένες επιχειρήσεις.

Εντοπίστηκε σύνδεση Trump

Το ψήφισμα της Παρασκευής έρχεται τις φθίνουσες ημέρες της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε μια μακροχρόνια προσωπική επιχειρηματική σχέση με την τράπεζα . Η Deutsche ήταν μια από τις λίγες τράπεζες που επιθυμούσαν να δανείσουν στον Trump μετά από μια σειρά εταιρικών πτωχεύσεων που ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Ξεχωριστές έρευνες που διεξάγονται στη Νέα Υόρκη και το Manhatten θεωρούνται πιθανή νομική απειλή για τον Trump μετά την αποχώρησή του από το τέλος του μήνα.

Σύνδεσμοι με το σκάνδαλο του Epstein

Ο δανειστής με έδρα τη Φρανκφούρτη συμφώνησε επίσης να πληρώσει στην πολιτεία της Νέας Υόρκης 150 εκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσει ισχυρισμούς ότι παραβίασε τους κανόνες συμμόρφωσης στις σχέσεις του με τον σεξουαλικό δράστη Τζέφρι Έπσταϊν . Ο πλούσιος χρηματοδότης αυτοκτόνησε τον περασμένο Αύγουστο σε ομοσπονδιακή φυλακή του Μανχάταν εν αναμονή δίκης για κατηγορίες σεξουαλικής διακίνησης.

Υπήρξαν επίσης αναφορές πέρυσι ότι η τράπεζα έδωσε ακριβά δώρα σε ανώτερους Κινέζους αξιωματούχους και άλλους για να καθιερωθεί ως σημαντικός παράγοντας στη χρηματοοικονομική βιομηχανία της Κίνας.

Το 2019, η Deutsche Bank συμφώνησε να πληρώσει περισσότερα από 16 εκατομμύρια δολάρια στην SEC για να διευθετήσει τις κατηγορίες ότι παραβίασε τους νόμους περί διαφθοράς των ΗΠΑ προσλαμβάνοντας συγγενείς ξένων κυβερνητικών αξιωματούχων για να κερδίσει ή να διατηρήσει τις δραστηριότητές της.

Αλλά δεν είναι ο μόνος γίγαντας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που αντιμετωπίζει την οργή των ρυθμιστικών αρχών των ΗΠΑ.

Το 2016, η JPMorgan Chase & Co συμφώνησε να πληρώσει στις αρχές των ΗΠΑ 264 εκατομμύρια δολάρια για την επίλυση ισχυρισμών ότι προσέλαβε τους συγγενείς κινεζικών αξιωματούχων για να εξασφαλίσει τραπεζικές συμφωνίες, ενώ η Credit Suisse πλήρωσε 77 εκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσει μια παρόμοια υπόθεση πέρυσι.