Η εταιρεία στέγασης και αστικής ανάπτυξης της Στουτγάρδης εργάζεται πάνω σε ένα μεγάλο έργο στο Böckinger Strasse στην περιοχή Zuffenhausen του Rot – με κέντρο ημερήσιας φροντίδας και τόπο συνάντησης.

The winning design by UTA Architects and Urban Planners is now to be implemented Photo: UTA Architects and Urban Planners
Ο νικητήριος σχεδιασμός από τους αρχιτέκτονες του UTA και τους αστικούς σχεδιαστές Φωτογραφία:UTA Architects and Urban Planners 

Στην περιοχή Zuffenhausen του Rot, το Stuttgarter Wohnungs- und Städtebaugesellschaft mbH (SWSG) θα έχει περίπου 360 νέα διαμερίσματα χτισμένα στο Böckinger Strasse έως το 2024. Σύμφωνα με το SWSG, το οποίο ξεκίνησε έναν διαγωνισμό για την επίτευξη αυτού του στόχου, το νέο κέντρο θα πρέπει να σχεδιαστεί ώστε να είναι ανοιχτό και βιώσιμο. Ο νικητής έχει πλέον αποφασιστεί: Οι αρχιτέκτονες και οι πολεοδόμοι της UTA GmbH κατάφεραν να πείσουν την κριτική επιτροπή με μια καινοτόμο και ταυτόχρονα ολοκληρωμένη ιδέα. Θα είναι σε θέση να προσφέρουν τόσο στους νέους κατοίκους της συνοικίας , ένα κεντρικό σημείο συνάντησης έναν ανοιχτό χώρο με ένα κέντρο φύλαξης και έναν χώρο συνάντησης για τους ηλικιωμένους.

Συνολικά πέντε εταιρείες αρχιτεκτονικής συμμετείχαν στον διαγωνισμό. Ο σχεδιασμός των UTA Architects και Urban Planners GmbH με τους Koeber Landschaftsarchitektur GmbH, Bureau Baubotanik, Transsolar KlimaEngineering και ohlfschoch Architects έπεισαν την κριτική επιτροπή, υπό την προεδρία του Jens Wittfoht. Ο σχεδιασμός προβλέπει μια πράσινη πρόσοψη και μια πράσινη στέγη τόσο για το κέντρο ημερήσιας φροντίδας όσο και για τον τόπο συνάντησης, “η οποία δημιουργεί μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ των γύρω κτιρίων, σύμφωνα με δελτίο τύπου της SWSG. “Μια διώροφη κατασκευή προσόψεων στο σημείο συνάντησης χρησιμεύει ως αναρριχητικό βοήθημα και έτσι δημιουργεί ένα ανοιχτό” πράσινο δωμάτιο “στην οροφή του κτηρίου, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βεράντα της περιοχής από όλους τους κατοίκους της γειτονιάς – συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων παιχνιδιού για παιδιά.”

Τα διαμερίσματα χτίζονται σε μια τοποθεσία που παλαιότερα χρησιμοποιήθηκε ως αγροτική περιοχή

Ο Helmuth Caesar, τεχνικός διευθυντής της SWSG, εξηγεί: «Ο σχεδιασμός συνδυάζει έξυπνα την αρχιτεκτονική και τη φύση. Η βεράντα στον τελευταίο όροφο του τόπου συνάντησης θα μπορούσε να γίνει ένα ιδιαίτερο αξιοθέατο, προσφέροντας στη γειτονιά ένα ευρύ φάσμα ευκαιριών. Ο Caesar είναι επίσης ικανοποιημένος που η UTA έχει ενσωματώσει πολλές προτάσεις και ιδέες από τη συμμετοχή του κοινού το καλοκαίρι του περασμένου έτους στον προγραμματισμό: «Εδώ ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα κέντρο της συνοικίας όπου σίγουρα θα ήθελε να συναντηθεί ολόκληρη η γειτονιά. Η κατασκευή αναμένεται να ξεκινήσει φέτος.