Το εμβόλιο κατά του Covid 19 θεωρείται ως ο μόνος τρόπος για την καταπολέμηση της πανδημίας. Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να προσβληθούν και να εξαπλώσουν την ασθένεια. Γιατί λοιπόν πολλοί από αυτούς στη Γερμανία δεν θέλουν να εμβολιαστούν;

Στο Νοσοκομείο Bethel του Βερολίνου ένας άδειος θάλαμος μετατράπηκε σε χώρο για εμβολιασμούς. Αλλά αυτό που λείπει είναι το ίδιο το εμβόλιο, όπως και σε πολλές άλλες τοποθεσίες στη Γερμανία. Αυτό είναι κάπως απογοητευτικό, λέει ο ανώτερος ιατρός και αξιωματικός πανδημίας Hans Weigeldt. Σε τελική ανάλυση, λέει, το εμβόλιο απαιτείται για να προσφέρει μια λάμψη ελπίδας μετά από μήνες σκληρής δουλειάς, για να ανυψώσει το πνεύμα των εργαζομένων στον τομέα της υγείας. 

«Δεν προστατεύομαι μόνο εγώ, αλλά και οι συγγενείς μου!» 

Sebastian Schmidt standing in a hospital corridor, wearing a face mask
Ο Νοσηλευτής Sebastian Schmidt θέλει να εμβολιαστεί το συντομότερο δυνατό, για να προστατεύσει τον εαυτό του και τους άλλους.

Ο Νοσηλευτής εντατικής θεραπείας Sebastian Schmidt θέλει επίσης να εμβολιαστεί κατά του Covid 19 το συντομότερο δυνατό. «Βλέπω θανάτους που σχετίζονται με την πανδημία κάθε μέρα στη δουλειά και βλέπω πώς υποφέρουν οι ασθενείς, και σίγουρα θέλω να εμβολιαστώ», λέει στην DW. „Επίσης, όχι μόνο για να προστατέψω τον εαυτό μου, αλλά και τους συγγενείς μου.

«Δεν πρόκειται να είμαι η πρώτη στη σειρά!»

Vivian Kochmann
Η νοσοκόμα Vivian Kochmann φοβάται πιθανές μακροπρόθεσμες παρενέργειες του εμβολίου

Η άποψη της νοσοκόμου Vivien Kochmann, στο Νοσοκομείο Bethel, είναι ένα παράδειγμα αυτού. Για μήνες, τηρεί σχολαστικά τους κανόνες κοινωνικής απόστασης, φοράει μάσκα προσώπου, πλένει τα χέρια της. Ως μητέρα ενός μικρού παιδιού, έπρεπε να προσέξει επιπλέον, μειώνοντας δραστικά τις επαφές της. 

Αλλά όταν πρόκειται για τον εμβολιασμό, λέει, δεν θέλει να πάει κατ ‚ευθείαν στο μέτωπο της γραμμής, προτιμά να περιμένει: «Είμαι επιφυλακτική εδώ , το εμβόλιο είναι καινούργιο και δεν μπορώ να πω: «Εντάξει, είμαι πλέον 100% πεπεισμένη για αυτό». Αλλά αυτό είναι μόνο η προσωπική μου άποψη. “ 

Όμως η Kochmann δεν είναι αντι-vaxxer. Πράγματι, έχει εμβολιαστεί κατά πολλών ασθενειών. Αλλά εργάζεται στο νοσοκομείο για αρκετό καιρό για να ξέρει πόσος χρόνος χρειάζεται πριν τεθεί σε ισχύ ένα εμβόλιο. Ίσως, ελπίζει ότι τα εμβόλια θα βελτιωθούν κατά τη διάρκεια του έτους. Και, πάνω από όλα, το ίδιο ισχύει και για τις πληροφορίες σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους. 

Περισσότερο από το 50% των νοσηλευτών διστάζουν 

Μια έρευνα που διενήργησε η „Γερμανική Εταιρεία Εσωτερικής Εντατικής Φροντίδας και Ιατρικής Έκτακτης Ανάγκης“ (DGIIN) και η „Γερμανική Διεπιστημονική Ένωση για Εντατική Φροντίδα και Ιατρική Έκτακτης Ανάγκης“ (DIVI) τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους έδειξε ότι μόνο το 73% των γιατρών και μόλις κάτω από το 50% των νοσηλευτών, στη Γερμανία θέλουν να εμβολιαστούν κατά του SARS-CoV-2. Αν και η σαφής πλειοψηφία των ερωτηθέντων δήλωσε ότι το εμβόλιο ήταν σημαντικό για την καταπολέμηση της πανδημίας. 

Ένας εκπρόσωπος της γερμανικής ομοσπονδίας των κέντρων φροντίδας, η BPA, ωστόσο, ζωγραφίζει μια μάλλον συγκεχυμένη εικόνα. Ο Πρόεδρος της BPA, Bernd Meurer, δήλωσε: „Γνωρίζουμε τις εγκαταστάσεις περίθαλψης όπου σχεδόν το 100% του προσωπικού εμβολιάζεται. Σε άλλα, τα δύο τρίτα αρνήθηκαν να το κάνουν.“

Δεν ανήκω στην κατηγορία υψηλού κινδύνου

Οι λόγοι για αυτόν τον σκεπτικισμό του εμβολίου αποτελούν επί του παρόντος αντικείμενο έντονης συζήτησης στη Γερμανία. Ο εμπειρογνώμονας υγείας του SPD στο Bundestag, ο Karl Lauterbach, ο ίδιος επιδημιολόγος, υποψιάζεται ότι πολλοί γιατροί και νοσηλευτές πιστεύουν ότι δεν ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου και προστατεύονται καλά με ειδικά ρούχα. 

Αντίθετα, η έρευνα τον Δεκέμβριο εντόπισε φόβο των μακροπρόθεσμων παρενεργειών, ως τον κύριο λόγο απόρριψης του εμβολίου. Στην πραγματικότητα, το προσωπικό σε άλλες κλινικές του Βερολίνου είπε στην DW ότι ορισμένες γυναίκες ανησυχούσαν για τους κινδύνους που συνεπάγονταν εάν αργότερα μείνουν έγκυες.

Ο πρόεδρος της BPA Meurer φέρνει στο προσκήνιο ένα ακόμη επιχείρημα: ακόμη και μετά τη λήψη του εμβολίου, οι νοσοκόμες θα πρέπει να φορούν μάσκα, οπότε ο εμβολιασμός δεν θα φέρει άμεση ανακούφιση. Και είναι ακόμα ασαφές εάν κάποιος θα μπορούσε να μολύνει άλλους ακόμη και μετά τη λήψη του εμβολίου.

Πολλοί γιατροί και νοσηλευτές έχουν αντισώματα

Μια νοσοκόμα σε νοσοκομείο στο Βρανδεμβούργο, η οποία μίλησε με την DW υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, είπε ότι είναι δύσπιστη για το εμβόλιο BioNTech-Pfizer, για το οποίο είχε ήδη λάβει την πρώτη δόση. „Δεν αποτρέπει τη μόλυνση απο Covid 19. Αποτρέπει μόνο την πραγματική εκδήλωση της νόσου COVID-19. Έτσι μπορώ να φανταστώ ότι άλλοι ίσως προτιμούν να περιμένουν άλλα εμβόλια.“ Πολλοί γιατροί και νοσοκόμες, προσθέτει, έχουν ήδη μολυνθεί από τον ιό, έχουν αναρρώσει και έχουν σχηματίσει αντισώματα. Και επομένως δεν χρειάζονται το εμβόλιο. 

Εν τω μεταξύ, η συνολική προθυμία για εμβολιασμό έχει αυξηθεί στη Γερμανία. Η μηνιαία δημοσκόπηση Deutschlandtrend καταγράφει το 54% των ερωτηθέντων λέγοντας ότι θέλουν να εμβολιαστούν. Πρόκειται για σημαντική αύξηση σε σύγκριση με τον περασμένο Νοέμβριο.