Η Γερμανία έχει περάσει σε αυστηρό lockdown. Τα ταξίδια δεν έχουν απαγορευτεί, αλλά έχει γίνει έκκληση για αποφυγή μη απαραίτητων ταξιδιών. Τα σύνορα παραμένουν ανοιχτά. Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με τους κανονισμούς εισόδου στη Γερμανία.

Deutschland Symbolbild Grenzübergangsstelle

Η Γερμανία μετά από το μερικό lockdown το οποίο ξεκίνησε τον Νοέμβριο, πέρασε σε σκληρότερα περιοριστικά μέτρα κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων. Τα μη απαραίτητα καταστήματα είναι κλειστά σε όλη τη χώρα από την Τετάρτη (16 Δεκεμβρίου) όπως και τα σχολεία. Τα μέτρα που ισχύουν ήδη από τον Νοέμβριο, συμπεριλαμβανομένων κλειστών εστιατορίων, μπαρ, καφέ, πολιτιστικών και ψυχαγωγικών εγκαταστάσεων, έχουν παραταθεί έως τις 31 Ιανουαρίου . Τα εστιατόρια μπορούν ακόμα να προσφέρουν υπηρεσίες σε πακέτο. Η διανυκτέρευση σε ξενοδοχεία για τουριστικούς σκοπούς εξακολουθεί να απαγορεύεται. Τα μουσεία και τα τουριστικά αξιοθέατα παραμένουν κλειστά. 

Τι περιλαμβάνουν οι νέοι περιορισμοί:

  • Όλα τα μη απαραίτητα καταστήματα και υπηρεσίες θα κλείσουν μέχρι τις 10 Ιανουαρίου, συμπεριλαμβανομένων των κομμωτηρίων που παρέμειναν ανοιχτά υπό τον τρέχον περιορισμό „lite“.
  • Τα σχολεία καλούνται να συνεχίσουν τα μαθήματα τους στο διαδίκτυο, καθώς και να παρατείνουν το χειμερινό τους διάλειμμα έως τις 31 Ιανουαρίου.
  • Τα κέντρα ημερήσιας φροντίδας θα κλείσουν επίσης, αλλά οι γονείς θα μπορούν να κάνουν αμειβόμενες διακοπές για να φροντίζουν τα παιδιά τους.
  • Οι εργοδότες ενθαρρύνονται να επιτρέψουν στους υπαλλήλους να εργάζονται από το σπίτι.
  • Δεν επιτρέπεται η κατανάλωση αλκοόλ σε δημόσιους χώρους.
  • Θρησκευτικές εκδηλώσεις σε εκκλησίες, συναγωγές και τζαμιά μπορεί να πραγματοποιηθούν εάν ακολουθούν τους κανόνες υγιεινής.

Η χώρα ουσιαστικά είναι κλειστή για τους τουρίστες, αλλά καθώς τα σύνορα παραμένουν ανοιχτά, είναι ακόμη δυνατή η είσοδος στη Γερμανία. 

Σε καραντίνα θα υποβάλλονται όσοι ταξιδιώτες αναχωρούν από αεροδρόμια περιοχών με αυξημένο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού. Τα άτομα που φτάνουν από μια ζώνη κινδύνου θα υποχρεώνονται να παραμείνουν σε καραντίνα επί 10 ημέρες, αλλά μπορεί να μειωθεί σε 5 ημέρες σε περίπτωση κατά την οποία το τεστ είναι αρνητικό . Από την 11η Ιανουαρίου απαιτείται διπλή δοκιμή: Τα άτομα που φθάνουν στη Γερμανία από περιοχές υψηλού κινδύνου θα πρέπει να υποβάλουν δύο αρνητικά τεστ. Θα επιβληθεί καραντίνα τουλάχιστον πέντε ημερών, ακόμη και αν η πρώτη δοκιμή είναι αρνητική. Τα τεστ δεν είναι πλέον δωρεάν για άτομα που φθάνουν από ζώνες κινδύνου. Επιπλέον, οι επιστρέφοντες από περιοχές κινδύνου πρέπει να εγγραφούν ηλεκτρονικά στη διεύθυνση www.einreiseanmeldung.de. Η νέα εφαρμογή αντικαθιστά τις προηγούμενες κάρτες εξόδου .

Συνιστάται σε όλους τους πιθανούς ταξιδιώτες να αναζητήσουν τις τελευταίες πληροφορίες πριν συσκευάσουν τις αποσκευές τους. Αυτό που ισχύει για την ΕΕ δεν ισχύει απαραίτητα για τη Γερμανία. Οι κανονισμοί καραντίνας δεν εφαρμόζονται μόνο διαφορετικά στην ΕΕ, αλλά και στη Γερμανία. Η πληθώρα κανονισμών, κανόνων και εξαιρέσεων στον κανόνα προκαλεί σύγχυση. 

Επί του παρόντος, μόνο πολίτες από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Χώρου Σένγκεν επιτρέπεται να εισέλθουν στη Γερμανία χωρίς περιορισμούς. Όποιος επιθυμεί να εισέλθει από τρίτη χώρα πρέπει να έχει έγκυρη αιτιολόγηση. Μόνο η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Ταϊλάνδη και η Ουρουγουάη εξαιρούνται από αυτήν την απαίτηση. Εάν η χώρα αναχώρησής σας ταξινομείται επίσης ως περιοχή κινδύνου, πρέπει να τηρείτε τις απαιτήσεις καραντίνας που ισχύουν στη Γερμανία.

Ο κανονισμός δεν ισχύει για άτομα που περνούν απλώς από τη Γερμανία και πρέπει να φύγουν ξανά με την ταχύτερη διαδρομή. Επίσης, όσοι βρίσκονται σε περιοχή κινδύνου για λιγότερο από 24 ώρες κατά τη διέλευση με γειτονικές χώρες δεν επηρεάζονται από υποχρεωτική απομόνωση.

Είμαι στη Γερμανία και αναπτύσσω συμπτώματα κοροναϊού: Τι πρέπει να κάνω;

Ενημερώστε αμέσως την αρμόδια υγειονομική αρχή . Σε περίπτωση πιο σοβαρών συμπτωμάτων, επικοινωνήστε επίσης με έναν γιατρό ή την τηλεφωνική γραμμή κοροναϊού (Τηλ. 116 117 από γερμανικά τηλέφωνα). Εάν εμφανίσετε σοβαρά συμπτώματα, πηγαίνετε στο νοσοκομείο ή καλέστε ασθενοφόρο. Πριν ξεκινήσετε το ταξίδι σας, μάθετε τα στοιχεία επικοινωνίας της πρεσβείας σας στη Γερμανία σε περίπτωση που χρειαστεί να επικοινωνήσετε μαζί τους εάν αρρωστήσετε σοβαρά.