Το Κογκρέσο κήρυξε επίσημα τον Τζο Μπάιντεν πρόεδρο των ΗΠΑ σε μια ιστορική συνεδρίαση που στιγματίστηκε από την εισβολή ενόπλων οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο.

Το Κογκρέσο ανακοίνωσε επίσημα πριν λίγα λεπτά τη νίκη του Τζο Μπάιντεν επί του Ντόναλντ Τραμπ και της Καμάλα Χάρις στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 2020 και τον κήρυξε πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς επικύρωσε την ψήφο των 306 μεγάλων εκλεκτόρων υπέρ του Τζο Μπάιντεν, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Γερουσίας και της Βουλή των Αντιπροσώπων απερρίφθησαν οι ενστάσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα σε τρεις πολιτείες.

Ειδικότερα, τα δύο σώματα απέρριψαν κατά τις μαραθώνιες συνεδριάσεις τους -που καθυστέρησε εξαιτίας της εισβολής ενόπλων οπαδών του απερχόμενου Ρεπουμπλικανού προέδρου στο Καπιτώλιο – την πρωτοβουλία συμμάχων του Τραμπ με σκοπό να μην κυρωθεί η νίκη Μπάιντεν στις πολιτείες της Τζόρτζια, της Αριζόνα και της Πενσιλβάνια.

Η Βουλή απέρριψε αρχικά την ένσταση για την Αριζόνα με 303 ψήφους έναντι 121. Νωρίτερα η Γερουσία είχε απορρίψει την κίνηση με 93 ψήφους έναντι 6.

Λίγο αργότερα η Γερουσία των ΗΠΑ απέρριψε (και σε αυτή την περίπτωση με συντριπτική πλειοψηφία -92 έναντι 7 ψήφων) την πρωτοβουλία να εμποδιστεί η κύρωση του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών στην πολιτεία Πενσιλβάνια. Το ίδιο έγινε και για τις ενστάσεις στην Τζόρτζια.

Ο Τζο Μπάιντεν είναι και επίσημα ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ
 AP

Τραμπ: Διαφωνώ αλλά θα γίνει ομαλή μεταβίβαση εξουσίας

Ο απερχόμενος πρόεδρος σε δήλωση που εξέδωσε σχετικά με την εκλογική πιστοποίηση και την επίσημη κήρυξη του Τζο Μπάιντεν ως προέδρου των ΗΠΑ, ανέφερε πως διαφωνεί με το αποτέλεσμα, ωστόσο, δήλωσε πως θα υπάρξει ομαλή μετάβαση της εξουσίας στις 20 Ιανουαρίου:

«Παρόλο που διαφωνώ απόλυτα με το αποτέλεσμα των εκλογών και τα γεγονότα με επιβεβαιώνουν, θα υπάρξει μια ομαλή μετάβαση στις 20 Ιανουαρίου. Πάντα έλεγα ότι θα συνεχίζαμε τον αγώνα μας για να διασφαλιστεί ότι μετρήθηκαν μόνο οι νόμιμες ψήφοι. Αν και αυτό αντιπροσωπεύει το τέλος της σπουδαιότερης πρώτης περιόδου στην προεδρική ιστορία, είναι μόνο η αρχή του αγώνα μας για να κάνουμε την Αμερική μεγάλη ξανά!»