Η ταχεία ανάπτυξη των εμβολίων COVID-19 κάνει τους ανθρώπους να αναρωτιούνται. Ακολουθεί μια επισκόπηση αντιδράσεων και ανεπιθύμητων ενεργειών.

Ένας ιατρός (μόνο ορατά λαστιχένια γάντια) που χορηγούν ένα εμβόλιο με σύριγγα

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ελπίζουν για τον εμβολιασμό κατά του covid19 για το εγγύς μέλλον. Τα εμβόλια βρέθηκαν ασφαλή και έχουν εγκριθεί από τις υγειονομικές αρχές σε πολλές χώρες.  

Ταυτόχρονα, πολλοί άνθρωποι παραμένουν επιφυλακτικοί, για πιθανές παρενέργειες από τον εμβολιασμό. Έχουν αμφιβολίες ως προς το κατά πόσον τα εμβόλια είναι πραγματικά ασφαλή, δεδομένου του γρήγορου ρυθμού ανάπτυξης, και εάν οι πιθανές παρενέργειες έχουν μελετηθεί επαρκώς.

Φυσιολογικές οι παρενέργειες των εμβολίων

Είναι φυσικό να υπάρξουν ορισμένες παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό: Μπορεί να υπάρχει ερυθρότητα, οίδημα ή πόνος γύρω από το σημείο της ένεσης. Η κόπωση, ο πυρετός, ο πονοκέφαλος και ο πόνος στα άκρα δεν είναι επίσης ασυνήθιστες τις τρεις πρώτες ημέρες μετά τον εμβολιασμό.

Αυτές οι φυσιολογικές παρενέργειες εμβολίου είναι συνήθως ήπιες και υποχωρούν μετά από μερικές ημέρες. Δείχνουν ότι το εμβόλιο λειτουργεί, διότι διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα και το σώμα σχηματίζει αντισώματα κατά της λοίμωξης που «προσποιείται» μόνο από τον εμβολιασμό. 

Κατά συνέπεια, τέτοιες τυπικές αντιδράσεις εμβολιασμού έχουν επίσης αναφερθεί μετά τη λήψη των εμβολίων BioNTech-Pfizer,   Moderna,   AstraZeneca   και του ρωσικού Sputnik V , τα οποία χρησιμοποιούνται ήδη. 

Είναι σπάνιο να υπάρξουν σοβαρές παρενέργειες

Εκτός από τις συνήθεις παρενέργειές του εμβολιασμού, υπήρξαν επίσης κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις σοβαρών παρενεργειών μετά τον εμβολιασμό, όπως αλλεργικά σοκ, τα οποία αναφέρθηκαν λεπτομερώς. 

Συνολικά, τα εγκεκριμένα εμβόλια είναι ασφαλή, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ),   διαφορετικά δεν θα είχαν εγκρίνει τα εμβόλια. 

Μερικά από τα νέα εμβόλια – τα λεγόμενα εμβόλια mRNA – διαφέρουν από τα καθιερωμένα εμβόλια: δεν περιέχουν εξασθενημένους ή θανατωμένους ιούς. Αντ ‚αυτού, περιέχουν μόνο ένα σχεδιάγραμμα για ένα συστατικό του παθογόνου COVID-19.

Ακολουθεί μια επισκόπηση των κινδύνων και των παρενεργειών των συνήθως αναφερόμενων εμβολίων:

Το εμβόλιο Biontech-Pfizer

A medical professional holds the BioNTech/Pfizer vaccine in his hand

Κατά τη φάση έγκρισης, δεν εμφανίστηκαν σοβαρές παρενέργειες με το εμβόλιο BNT162b2 που αναπτύχθηκε από τις εταιρείες BioNTech της Γερμανίας και Pfizer των ΗΠΑ. Οι τυπικές αντιδράσεις εμβολιασμού όπως κόπωση και πονοκέφαλος ήταν λιγότερο συχνές και ασθενέστερες σε ηλικιωμένους ασθενείς.

Το εμβόλιο BioNTech-Pfizer εγκρίθηκε για πρώτη φορά στην ΕΕ

Ωστόσο, δεδομένου ότι αυτό το εμβόλιο mRNA έχει χρησιμοποιηθεί, υπήρξαν ορισμένοι ασθενείς που είχαν σοβαρή αλλεργική αντίδραση αμέσως μετά την ένεση. Ένας ασθενής στις ΗΠΑ και δύο Βρετανοί έπαθαν ακόμη και αναφυλακτικό σοκ, που σχετίζεται με κοκκίνισμα του δέρματος και δύσπνοια.

Δεδομένου ότι αυτά τα άτομα είτε δεν είχαν προηγούμενες ασθένειες ή δεν ήταν γνωστό ότι είναι αλλεργικά σε ορισμένα συστατικά του εμβολίου, η Βρετανική Ρυθμιστική Υπηρεσία για τα φάρμακα και την υγειονομική περίθαλψη (MHRA)   ενημέρωσαν τα άτομα που είναι αλλεργικά σε ορισμένα συστατικά του εμβολίου ή έχουν ήδη υποστεί αναφυλακτικό σοκ   κατά του εμβολιασμού. 

Το εμβόλιο Moderna

Vials of Moderna vaccine

Το εμβόλιο mRNA-1273 από την αμερικανική εταιρεία Moderna είναι επίσης εμβόλιο που βασίζεται σε γονίδια και είναι παρόμοιο με αυτό της BioNTech / Pfizer. 

Κατά τη διάρκεια των κλινικών δοκιμών, δεν εμφανίστηκαν παρενέργειες στους συμμετέχοντες , σύμφωνα με τον κατασκευαστή και τις αρχές ελέγχου. Οι συνήθεις αντιδράσεις εμβολιασμού ήταν μόνο ήπιες ή μέτριες και δεν κράτησαν πολύ. Ωστόσο, σχεδόν το 10% αυτών που εμβολιάστηκαν με mRNA-1273 παρουσίασαν κόπωση, σύμφωνα με μια ενδιάμεση έκθεση ανεξάρτητης επιτροπής παρακολούθησης.

Με το εμβόλιο Moderna, μερικοί ασθενείς είχαν επίσης αλλεργική αντίδραση και πολύ μικρός αριθμός ατόμων παρουσίασαν παράλυση στο πρόσωπο. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές εάν αυτές οι αντιδράσεις σχετίζονται πραγματικά με το βασικό συστατικό του εμβολίου. Είναι πιθανό ότι οι παρενέργειες δεν προκλήθηκαν από το mRNA, αλλά από νανοσωματίδια λιπιδίων που χρησιμεύουν ως φορείς για το mRNA και αργότερα αναλύονται από το σώμα.

Το εμβόλιο AstraZeneca

A medical syringe is seen with the AstraZeneca company logo displayed on a screen in the background

Στη βρετανική-σουηδική εταιρεία AstraZeneca, ένα περιστατικό κατά τη διάρκεια κλινικών δοκιμών τον Σεπτέμβριο προκάλεσε αναταραχή επειδή ένα άτομο υπέστη φλεγμονή του νωτιαίου μυελού μετά τον εμβολιασμό. Η δοκιμή σταμάτησε για λίγο έως ότου μια ανεξάρτητη ομάδα εμπειρογνωμόνων διαπίστωσε ότι η φλεγμονή πιθανώς δεν σχετίζεται με τον εμβολιασμό. 

Το εμβόλιο της AstraZeneca δεν έχει ακόμη εγκριθεί στην ΕΕ

Διαφορετικά, εμφανίστηκαν μόνο τυπικές αντιδράσεις εμβολιασμού όπως πόνος στο σημείο της ένεσης, μυϊκός πόνος, κεφαλαλγία και κόπωση με το εμβόλιο από το AstraZeneca. Και πάλι, οι αντιδράσεις εμβολίων ήταν λιγότερο συχνές και πιο ήπιες σε ηλικιωμένους. Αυτό είναι ένα εμβόλιο φορέα. 

Το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V

Ήδη από τον Αύγουστο του 2020, το διανυσματικό εμβόλιο Gam-COVID-Vac (Sputnik V) εγκρίθηκε στη Ρωσία, αλλά χωρίς να περιμένουμε τις δοκιμές Φάσης III με δεκάδες χιλιάδες άτομα. Το Sputnik V χρησιμοποιεί δύο διαφορετικά τροποποιημένους αδενοϊούς (rAd26-S και rAd5-S).

Υπήρξαν σημαντικές επιφυλάξεις παγκοσμίως για το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από το Κέντρο Ερευνών Gamaleja στη Μόσχα, επειδή η ρωσική κυβέρνηση εξέδωσε άδεια έκτακτης ανάγκης μετά από μια δοκιμή φάσης ΙΙ. Επιπλέον, οι επιστήμονες που εξέτασαν τη μελέτη  εξέφρασαν ανησυχία για πιθανή χειραγώγηση των δεδομένων. 

Ωστόσο, το Sputnik V χρησιμοποιείται ήδη όχι μόνο στη Ρωσία αλλά και σε πολλές άλλες χώρες, όπως η Λευκορωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), η Ινδία, η Βραζιλία και η Αργεντινή. 

Στις 2 Ιανουαρίου, ο Ρώσος υπουργός Υγείας Μιχαήλ Μουράσκο είπε σε δημοσιογράφους ότι περισσότερες από 1,5 εκατομμύριο δόσεις έχουν παραδοθεί σε ρωσικές περιοχές και περισσότερα από 800.000 άτομα είχαν εμβολιαστεί.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Υγείας, μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί μόνο οι συνήθεις αντιδράσεις εμβολιασμού, όπως πονοκεφάλους ή πυρετός. Στην Αργεντινή, εμφανίστηκαν τυπικές αντιδράσεις εμβολιασμού σε 317 από τα 32.013 εμβολιασμένα άτομα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Αργεντινής.

Δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό Sputnik V. Ωστόσο, οι επιφυλάξεις είναι προφανώς υψηλές στη Ρωσία. Σύμφωνα με μια έκθεση του Reuters, το 52% των 3040 Ρώσων γιατρών και άλλων επαγγελματιών υγείας δήλωσαν σε μια έρευνα, η οποία διενεργήθηκε από την εφαρμογή για κινητά „Doctor’s Handbook“  ότι δεν θα εμβολιαζόταν με Sputnik V λόγω ανεπαρκών δεδομένων.

Ζυγίζοντας τα οφέλη και τους κινδύνους

Όλοι οι κίνδυνοι και οι ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής είναι μόνο στιγμιότυπα των τελευταίων μηνών – αυτό πρέπει να σημειωθεί παρά τον ενθουσιασμό για την ταχεία ανάπτυξη εμβολίων. Τίποτα δεν είναι ακόμη γνωστό για πιθανές μακροπρόθεσμες επιδράσεις των μεμονωμένων εμβολίων. Μόνο οι μακροπρόθεσμες μελέτες που συνοδεύουν τους εμβολιασμούς σε όλο τον κόσμο και θα συνεχιστούν, καθώς η έγκριση θα παρέχει σαφήνεια. 

Το Γερμανικό Πρακτορείο Τύπου, έκανε τον ακόλουθο υπολογισμό: Εάν ένα ηλικιωμένο άτομο έχει πιθανότητα 20% να πεθάνει από μια λοίμωξη από Covid19 και ταυτόχρονα ο κίνδυνος σοβαρής παρενέργειας του εμβολιασμού είναι 1: 50.000 ή ακόμα και λιγότερο, „θα δεχόμουν αυτόν τον κίνδυνο“, είπε.

Μέχρι στιγμής, υπάρχει έλλειψη πληροφοριών σχετικά με σπάνιες, πιθανώς σοβαρές παρενέργειες, για παράδειγμα σε σπάνιες προϋπάρχουσες καταστάσεις ή σε ορισμένες ομάδες κινδύνου, όπως σε ανθρώπους που πάσχουν από αλλεργίες.

Τέτοιες ανεπιθύμητες ενέργειες γίνονται εμφανείς μόνο μετά από εμβολιασμό πολλών ανθρώπων και μετά από μεγαλύτερη περίοδο παρατήρησης. „Υπάρχει λοιπόν ένας υπολειπόμενος κίνδυνος“, δήλωσε ο Μπογκντάν. „Πόσο υψηλό θα πρέπει να εξεταστεί τους επόμενους μήνες και χρόνια.“ 

Επί του παρόντος δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να εκτιμηθεί εάν το εμβόλιο είναι ασφαλές για παιδιά και έγκυες γυναίκες

Όσον αφορά τα παιδιά, ο Μπογκντάν είπε ότι δεν πρέπει να εμβολιαστούν. Ο κίνδυνος θανάτου από το COVID-19 είναι σχεδόν μηδενικός, είπε, και εξακολουθούν να έχουν όλη τη ζωή μπροστά τους.

Οι γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουν επίσης δεν πρέπει να εμβολιαστούν προληπτικά, σύμφωνα με τον Bogdan, με βάση τα τρέχοντα δεδομένα.

Ωστόσο, μια σύσταση του Κέντρου Ελέγχου Νόσων των ΗΠΑ (CDC)   δεν αποκλείει τον εμβολιασμό εγκύων ή θηλάζουσων μητέρων με εμβόλια mRNA μετά από ιατρική εξέταση και διαβούλευση.