Τηλεδιάσκεψη της καγκελαρίου και των κρατιδίων κατέληξε σε αυστηρότερα μέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας. Στα hot spot του κορωνοϊού περιορίζεται πλέον η ελεύθερη κυκλοφορία.

Berlin I Angela Merkel verkündet Verlängerung des Lockdowns

Τρεις ώρες αργότερα απ’ ότι είχε προγραμματιστεί, μετά τις 2 το μεσημέρι, ξεκίνησε η τηλεδιάσκεψη της καγκελαρίου Άνκελα Μέρκελ με τους πρωθυπουργούς των 16 γερμανικών κρατιδίων. Η αναβολή κρίθηκε αναγκαία, προκειμένου να γεφυρωθούν στα πρόθυρα της διάσκεψης οι διαφορές σε σειρά θεμάτων που σχετίζονται με την παράταση και την επιβολή αυστηρότερων μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας. Το μερικό λόκνταουν που έχει επιβληθεί στις αρχές Δεκεμβρίου δεν έχει επιφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Οι ρυθμοί εξάπλωσης του ιού στη Γερμανία παραμένουν υψηλοί.

Μετά από τέσσερις ώρες συνεδρίασης η καγκελάριος ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου το βράδυ την παράταση του μερικού λόκνταουν για καταστήματα του λιανικού εμπορίου, την εστίαση και τα ξενοδοχεία  ως τουλάχιστον τις 31 Ιανουαρίου. Το ίδιο θα ισχύει για κυλικεία εταιρειών, αλλά και για σχολεία και παιδικούς σταθμούς. Όπως αναφέρεται στην εξασέλιδη απόφαση της διάσκεψης, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα καταθέσει στη βουλή πρόταση νόμου για την αύξηση του επιδόματος ασθένειας παιδιών κατά δέκα ημέρες για κάθε γονέα που θα μένει σπίτι για να τα φροντίσει λόγω της πανδημίας. Σε μονογονεϊκές οικογένειες ο γονέας θα δικαιούται 20 ημέρες.

Περιορισμοί στην ελευθερία κίνησης

Οι ιδιωτικές επαφές περιορίζονται ακόμη περισσότερο. Μελλοντικά, άτομα ενός νοικοκυριού μπορούν να συναντιούνται το πολύ με ένα άτομο ενός άλλου νοικοκυριού. Σε περιοχές με αυξημένο αριθμό κρουσμάτων περιορίζεται η ελευθερία κίνησης των πολιτών. Σε νομούς όπου τα νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους ξεπερνούν εντός μιας εβδομάδας τα 200 άτομα, περιορίζεται η ακτίνα μετακίνησης στα 15 χιλιόμετρα γύρω από τον τόπο κατοικίας. Σύμφωνα με στοιχεία του κρατικού ινστιτούτου λοιμωξιολογίας Ρόμπερτ Κοχ το όριο αυτό ξεπερνούν 67 από τους 294 νομούς της χώρας. Επιπλέον, η καγκελάριος και οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων κάνουν έκκληση στους εργοδότες να επιτρέψουν σε περισσότερους απασχολούμενους να εργάζονται από το σπίτι.

Στις 25 Ιανουαρίου η καγκελάριος και θα συνεδριάσει ξανά με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων για να εξετάσουν την αποτελεσματικότητα των μέτρων. Πάντως, τα 2/3 των Γερμανών στηρίζουν την παράταση του μερικού λόκνταουν. Σε δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov για λογαριασμό του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (DPA) το 41% των ερωτηθέντων εκφράζεται υπέρ της παράτασης των περιορισμών και το 24% θα ήθελε, εκτός από την παράταση, την επιβολή αυστηρότερων μέτρων. Μόνο το 17% υποστηρίζει μια χαλάρωση των περιορισμών και το 11% την πλήρη κατάργηση τους.

Επιτάχυνση της παραγωγής εμβολίου

Στη συνέντευξη τύπου η καγκελάριος ανακοίνωσε ότι την Τετάρτη θα συνεδριάσει με τους αρμόδιους υπουργούς για να συζητήσει το θέμα της αύξησης της παραγωγής εμβολίων κορωνοϊού. Τις τελευταίες ημέρες κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και οι συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες, καταλόγισαν στον χριστιανοδημοκράτη υπουργό υγείας Γενς Σπαν ότι δεν κατέβαλε τις αναγκαίες προσπάθειες για να διατεθούν στη Γερμανία μεγαλύτερες ποσότητες του εμβολίου κατά του κορωνοϊού. Στο κείμενο με τις αποφάσεις της διάσκεψης αναφέρεται ότι ως την 1η Φεβρουαρίου θα έχουν διατεθεί στη Γερμανία γύρω 4 εκ. αμπούλες του εμβολίου. Ως τα μέσα Φεβρουαρίου θα έχουν εμβολιαστεί όλοι οι κάτοικοι νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Εκτός αυτού ανακοινώνεται ότι η γερμανική κυβέρνηση θα παράσχει μαζί το κρατίδιο της Έσσης στήριξη στη γερμανική εταιρεία BioNTech, προκειμένου να ξεκινήσει το Φεβρουάριο η λειτουργία νέας παραγωγικής μονάδας στο Μάρμπουργκ. Η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι θα επιδιώξει να έρθει σε επαφή και με άλλες φαρμακευτικές εταιρίες για την επίσπευση της δημιουργίας επιπλέον μονάδων για την παραγωγή του εμβολίου. Πάντως, ο διευθύνων σύμβουλος της BioNTech, Ουγούρ Σαχίν, διαβεβαίωσε την Τρίτη το απόγευμα πως η εταιρεία του θα διαθέσει ως το καλοκαίρι εκείνες τις ποσότητες εμβολίου που είναι αναγκαίες για να μπορέσουν να εμβολιαστούν στη Γερμανία όλοι όσοι το επιθυμούν.