Αναμένεται ότι η καγκελάριος και τα κρατίδια θα συμφωνήσουν σε εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων ως τα τέλη Ιανουαρίου. Διαφωνίες σε ό,τι αφορά το άνοιγμα το σχολείων. Κριτική στον υπουργό Υγείας για προμήθεια εμβολίου.

Deutschland Covid-19 | Bundeskanzlerin und Ministerpräsidenten beraten in Videokonferenz

Σε τηλεδιάσκεψη το μεσημέρι της Τρίτης η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και οι πρωθυπουργοί των 16 γερμανικών κρατιδίων εξετάζουν την αποτελεσματικότητα των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόζονται στη Γερμανία από τις αρχές Δεκεμβρίου και θα αποφασίσουν αν και σε ποιο βαθμό θα πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ. Επειδή δεν έχει επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στα 50 ανά 100.000 άτομα εντός μίας εβδομάδας, αναμένεται ότι τα μέτρα θα παραταθούν.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, στις προκαταρκτικές συζητήσεις επιτεύχθηκε συνεννόηση ότι οι περιορισμοί στις επαφές όπως και το lockdown στο λιανικό εμπόριο, τον τουρισμό και την εστίαση θα παραταθεί ως τις 31 Ιανουαρίου. Ορισμένοι πρωθυπουργοί υποστηρίζουν εκτός αυτού την αναγκαιότητα της επιβολής αυστηρότερων μέτρων. Η δε Ένωση Γερμανικών Δήμων ζητά την παράταση των μέτρων ως ότου διαπιστωθεί μια αισθητή μείωση νέων κρουσμάτων.

Άνοιγμα των σχολείων

Διαφορετικές προσεγγίσεις ως προς την επαναλειτουργία των σχολείων

Διάσταση απόψεων επικρατεί αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων και παιδικών σταθμών που έχουν κλείσει από τα μέσα Δεκεμβρίου. Πάντως, στη χθεσινή τους τηλεδιάσκεψη οι υπουργοί Παιδείας των κρατιδίων κατέληξαν στη γενικόλογη απόφαση ότι το καθένα θα κρίνει μόνο του για την επαναλειτουργία των σχολείων, ανάλογα με την κατάσταση που επικρατεί στο κρατίδιο.

Η επαναλειτουργία θα πραγματοποιείται σε τρία στάδια. Πρώτοι θα επιστρέψουν στα σχολεία οι μαθητές της πρώτης έως έκτης τάξης, ενώ για τους υπόλοιπους τα μαθήματα θα παραδίδονται μέσω διαδικτύου. Σε ένα δεύτερο στάδιο θα επιστρέψουν οι μεγαλύτεροι μαθητές και οι τάξεις τους θα μοιρασθούν σε πρωινά και απογευματινά τμήματα. Στο τρίτο στάδιο τα σχολεία θα λειτουργούν κανονικά. Από αυτές τις ρυθμίσεις εξαιρούνται οι μαθητές των τελευταίων τάξεων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.  

Καυγάς για τους εμβολιασμούς

Αναμένεται ότι η σημερινή τηλεδιάσκεψη θα ασχοληθεί και με το θέμα της πορείας του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού. Σοσιαλδημοκράτες και κόμματα της αντιπολίτευσης επέκριναν τον χριστιανοδημοκράτη υπουργό Υγείας Γενς Σπαν ότι οι ποσότητες εμβολίου που είναι διαθέσιμες στη Γερμανία είναι μικρές και ότι η παράδοση στα κρατίδια έχει καθυστερήσεις.

Στο επίκεντρο της κριτικής βρίσκεται και η Κομισιόν η οποία εξ ονόματος των κρατών μελών της ΕΕ διαπραγματεύτηκε με φαρμακευτικές εταιρείες την αγορά εμβολίου. Η Κομισιόν απέτυχε να προμηθευτεί αρκετές δόσεις, ειδικά σε ό,τι αφορά το εμβόλιο των εταιρειών BioNTech/Pfizer το οποίο αδειοδοτήθηκε πρώτο. Ο κ. Σπαν υποστήριξε το πρωί στη γερμανική τηλεόραση (ZDF) την απόφαση της Κομισιόν να κλείσει πριν μήνες συμφωνίες με περισσότερες εταιρείες, δεδομένου ότι δεν ήταν γνωστό ποιο εμβόλιο θα κυκλοφορήσει πρώτο. Εκτός αυτού διαβεβαίωσε πως ως το καλοκαίρι θα διατεθεί στη Γερμανία εμβόλιο για κάθε ενδιαφερόμενο.