Βουλή 2020: Οι 10 "στιγμές" που θα κρατήσουμε από την προηγούμενη χρονιά
EUROKINISSI

Από όλα είχε η κοινοβουλευτική χρονιά που «εξέπνευσε»: Κόντρες αρχηγών, αμφισβητήσεις υπουργών, ψηφοφορίες με εκπλήξεις ή ψηφοφορίες που ακόμη εκκρεμούν, μυστικές συμβάσεις και πολιτικές διαφοροποιήσεις.

Ο …Κορονοϊός, ήταν το κυρίαρχο δεδομένο στην κοινοβουλευτική χρονιά που εξέπνευσε, όπως και συνολικά στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας. Η Βουλή από τα τέλη Φεβρουαρίου, δεν ανέστειλε τις βασικές δραστηριότητές της. Αναγκάστηκε όμως να προσαρμοστεί στις αναγκαιότητες και τους περιορισμούς της πανδημίας. Αν και γέννησε πολλά ερωτήματα για την ποιότητα της λειτουργίας της.

Οι ομιλητές πίσω από το πλαστικό κουβούκλιο είναι πλέον μια συνηθισμένη εικόνα στις συνεδριάσεις όπως και τα πολλά άδεια έδρανα λόγω των μέτρων αποστασιοποίησης. Ακόμη όμως και σε αυτές τις συνθήκες το κοινοβούλιο παρέμεινε το επίκεντρο των πολιτικών διεργασιών. Ιδίως από την στιγμή που παρήγαγε ένα μεγάλου όγκου νομοθετικό έργο και παράλληλα «φιλοξένησε» έντονες αντιπαραθέσεις. Από όλα αυτά μπορούμε να θυμηθούμε τις πλέον αξιοσημείωτες στιγμές.

Βουλή 2020: Οι 10
EUROKINISSI

Οι κόντρες Τσίπρα – Μητσοτάκη

Οι αντιπαραθέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα, κυριάρχησαν όπως ήταν αναμενόμενο και στην φετινή κοινοβουλευτική χρονιά. Οι αρχηγοί των δύο μεγαλύτερων κομμάτων συγκρούστηκαν αρκετές φορές στο κοινοβούλιο αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της Ώρας του Πρωθυπουργού απάντησε αρκετές φορές σε ερωτήσεις του Αλέξη Τσίπρα (αν και όχι σε όλες). Δεν έλειψαν όμως και άλλες ευκαιρίες σε ειδικές συνεδριάσεις της Βουλής και συζητήσεις σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων. Οι «κόντρες» των δύο πολιτικών αρχηγών αναμένεται να κυριαρχήσουν και στο 2021, μια και το δεδομένο της διπολικής αντιπαράθεσης δεν έχει ανατραπεί στο πολιτικό σκηνικό.

Βουλή 2020: Οι 10
EUROKINISSI

Στο στόχαστρο ο Χρήστος Σταϊκούρας

Παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει αρκετές παραιτήσεις υπουργών, ο Χρήστος Σταϊκούρας ήταν ο μόνος που η αξιωματική αντιπολίτευση επέλεξε να αμφισβητήσει με κοινοβουλευτικό τρόπο καταθέτοντας πρόταση δυσπιστίας εναντίον του. Όπως ομολογήθηκε πάντως από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η αιτία δεν ήταν ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, αλλά το νομοσχέδιο για τον νέο πτωχευτικό κώδικά που ανέλαβε να εισηγηθεί εκ μέρους της κυβέρνησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ αξιοποίησε την 3ήμερη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε ώστε να καταγγείλει τον πτωχευτικό κώδικα ως έναν νόμο που θα οδηγήσει την πρώτη κατοικία των πληττόμενων από την κρίση, στα χέρια των τραπεζών. Η κυβέρνηση ανταπάντησε μιλώντας για «δεύτερη ευκαιρία» σε πτωχευμένα νοικοκυριά. Μια φορά, Χρήστος Σταϊκούρας παρέμεινε – όπως αναμένονταν- στην θέση του, αφού στην σχετική ψηφοφορία που διενεργήθηκε στις 25 Οκτωβρίου, στηρίχθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Βουλή 2020: Οι 10
EUROKINISSI

Υψηλές επιδόσεις για την Κ.Ο της Ν.Δ

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, σε συνδυασμό με την κυβέρνηση, μπορούν να καυχώνται ότι για μία ακόμη χρονιά, είχαν ένα πλουσιότατο νομοθετικό έργο. Συνολικά μέσα στο 2020 στην Βουλή ψηφίστηκαν 113 νομοσχέδια που αθροίζονται μαζί με τα 30 νομοθετήματα που ψηφίστηκαν από τις 7 Ιουλίου 2019 που η Νέα Δημοκρατία αναδείχθηκε στην κυβέρνηση έως και το τέλος της ίδιας χρονιάς. Πρόκειται για ξαιρετικά υψηλούς νομοθετικούς ρυθμούς, που προκάλεσαν όμως τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Έκανε λόγο για ταχύρυθμες διαδικασία μειωμένης δημοκρατικής ευαισθησίας. Η κυβερνητική απάντηση αφορούσε την «επόμενη μέρα» μετά την αντιμετώπιση της πανδημίας και την ανάγκη της οικονομίας να προσελκύσει άμεσα επενδύσεις σε ένα σύγχρονο και ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Βουλή 2020: Οι 10
EUROKINISSI

Η Νίκη Κεραμέως και η „Μυστική Σύμβαση“

Η Νίκη Κεραμέως, αναδείχθηκε σε έναν από τους υπουργούς με την πλέον αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά για το 2020. Αιτία η ανεξήγητη όσο και πεισματώδης άρνησή της να καταθέσει στην Βουλή την σύμβαση ανάμεσα στο υπουργείο Παιδείας και την εταιρία CISCO σχετικά με την τηλεκπαίδευση. Το σχετικό αίτημα κατατέθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝ.ΑΛ, το ΚΚΕ και το Μέρα 25. Με επανειλημένες ερωτήσεις και αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων. Παρόλα αυτά η υπουργός Παιδείας αρνήθηκε να ανταποκριθεί σε μία στοιχειώδη κοινοβουλευτική υποχρέωση, όπως είναι η διαφανής ενημέρωση της Βουλής και των πολιτών για θέματα κρατικών συμβάσεων. Μάλιστα την τελευταία φορά που τέθηκε το σχετικό αίτημα κάλεσε τους βουλευτές που θέλουν να ενημερωθούν για την σύμβαση να …την επισκεφθούν στο γραφείο της. Η συμπεριφορά της υπουργού Παιδείας τέθηκε από την αντιπολίτευση ακόμη και στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, δίχως όμως αποτέλεσμα.

Βουλή 2020: Οι 10
EUROKINISSI

Παπανδρέου και Καστανίδης διαφώνησαν με το ΚΙΝ.ΑΛ για τις διαδηλώσεις

Δοκιμασία για το Κίνημα Αλλαγής, αποτέλεσε το νομοσχέδιο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, που ψηφίστηκε από την Βουλή από την Ν.Δ και το ΚΙΝ.ΑΛ στις αρχές Ιουλίου. Ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Χάρης Καστανίδης απειχαν από την ψηφοφορία για το νομοσχέδιο αφού προηγουμένως επιχειρηματολόγησαν από το βήμα της Βουλής εναντίον των διατάξεών του, δημιουργώντας «πονοκέφαλο» στην Φώγη Γεννηματά. Στην συνεδρίαση της Κ.Ο του κόμματος που πραγματοποιήθηκε μερικές μέρες αργότερα, η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ δήλωσε ότι εφεξής δεν θα γίνουν ανεκτές τέτοιες συμπεριφορές. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων της αριστεράς και την δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργησή του εφόσον στο μέλλον αναλάβει την κυβερνητική εξουσία.

Βουλή 2020: Οι 10
EUROKINISSI

Οι „αψήφιστες συμβάσεις“ Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας

Ένα σπάνιο προηγούμενο στα κοινοβουλευτικά χρονικά καταγράφθηκε το 2020 με αφορμή τις 3 διεθνείς συμβάσεις, εφαρμοστικές της Συμφωνίας των Πρεσπών, που παραμένουν αψήφιστες από την Βουλή παρότι έχουν κατατεθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Αφορούν την οικονομική συνεργασία Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, την αμυντική συνεργασία των δύο κρατών και την στήριξη της ένταξης του γειτονικού κράτους στην Ε.Ε. Σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε στα κόμματα ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, οι 3 συμβάσεις θα τεθούν σε ψηφοφορία σε μελλοντικό χρόνο τον οποίο θα αποφασίσει η κυβέρνηση. Είναι όμως «κοινό μυστικό» στους διαδρόμους της Βουλής ότι η εκκρεμότητα αυτή οφείλεται στο άτυπο βέτο που έχει ασκήσει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο φόβος ότι θα υπάρξουν διαρροές στην Κ.Ο της Νέας Δημοκρατίας. Θα αποκατασταθεί άραγε αυτό το θέμα μέσα στο 2021;

Βουλή 2020: Οι 10
EUROKINISSI

Το „φάουλ“ με τον διορισμό της Ε.Ζαρουλια

Την χρονιά που καταγράφθηκε ένα γεγονός με τεράστια σημασία, η καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως «εγκληματική οργάνωση» το Κοινοβούλιο δεν κατάφερε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Μόλις λίγες ημέρες πριν τις 7 Οκτωβρίου που ανακοινώθηκε η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου, ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας υπογράφει την πράξη διορισμού της Ελένης Ζαρούλια ως μετακλητή υπαλλήλου στο κοινοβούλιο μετά από αίτημα του συζύγου της και προέδρου της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου. Η απόφαση αυτή τελικά ανακλήθηκε. Απαιτήθηκε όμως προσωπική παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε. Αξίζει να σημειωθεί επιπρόσθετα πως λίγες μέρες αργότερα στην Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, απέρριψε τροπολογίες που κατέθεσαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝ.ΑΛ και το ΚΚΕ ώστε οι καταδικασμένοι Χρυσαυγίτες να μην μετέχουν στις επόμενες εκλογές και να εκπέσουν από τυχόν δημόσια αξιώματα. Υποστήριξε ότι τα ζητήματα αυτά θα αντιμετωπιστούν με μελλοντική νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

Βουλή 2020: Οι 10
EUROKINISSI

Μαριέττα Γιαννάκου: Φωνή ανεξαρτησίας

Σε μία περίοδο απόλυτης κυριαρχίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, ξεχώρισε για την στάση της η βουλευτής Επικρατείας του κόμματος, Μαριέττα Γιαννάκου. Έκανε αισθητή την παρουσία της στο κοινοβούλιο, εκφράζοντας τις πεποιθήσεις για σειρά νομοσχεδίων, ακόμη κι αν αυτό κάποιες φορές την οδήγησε να βρεθεί «αντίθετα» στην κομματική γραμμή. Αυτό συνέβη στα μέσα Μαϊού του 2020 όταν στην Βουλή συζητούνταν νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης και η Μ.Γιαννάκου εξέφρασε την διαφωνία της με διάταξη που παρείχε αναδρομικά ποσά σε δικαστικούς λειτουργούς, μιλώντας για μια διαχρονική «ειδική» σχέση ανάμεσα στις κυβερνήσεις και τον δικαστικό κλάδο. Διαφωνία είχε επίσης και με το νομοσχέδιο του Μ.Χρυσοχοϊδη για το σωφρονιστικο σύστημα διαφωνώντας με την λειτουργία της Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής.

Βουλή 2020: Οι 10
EUROKINISSI

Ο Πολλάκης και η „διόρθωση“

Ο Παύλος Πολλάκής, είναι ίσως ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που συγκεντρώνει τις περισσότερες αντιπάθειες στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Παρόλα αυτά η απουσία βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος σε ψηφοφορία που διενεργήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου για την άρση ασυλίας του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας, οδήγησε στο να «σπάσει η κομματική γραμμή» και να μην αρθεί τελικά η ασυλία του. Ο Π.Πολλάκης αντιμετώπιζε δίωξη για συκοφαντική δυσφήμιση μετά από μήνυση που κατέθεσε εναντίον του ο εκδότης της εφημερίδας «Παραπολιτικά» Γιάννης Κουρτάκης. Λίγο αργότερα στην συνέντευξή τους στην Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για πρόβλημα λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Έτσι οι βουλευτές του κόμματος προχώρησαν σε …διόρθωση αφού στις 16 Δεκεμβρίου ψήφισαν την άρση της ασυλίας του Παύλου Πολλάκη για το ίδιο ζήτημα, δίχως απουσίες.

Βουλή 2020: Οι 10
EUROKINISSI

Η υπόθεση της Α.Αδαμοπούλου

Η άρση ασυλίας της Αγγελικής Αδαμοπούλου, βουλευτή του Μέρα 25, έγινε την ίδια ημέρα με αυτή του Παύλου Πολλάκη. Σύμφωνα με την αντιπολίτευση όμως αποτέλεσε ένα ιδιαίτερα αρνητικό κοινοβουλευτικό προηγούμενο. Αιτία το ότι η άρση ασυλίας έγινε μετά από μήνυση που κατέθεσε η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Κεντρικής Μακεδονίας, επειδή η Α.Αδαμοπούλου ανέφερε σε ομιλία της στην Βουλή, πως η ΕΛ.ΑΣ ενίοτε δημιουργεί τεχνητές εντάσεις σε διαδηλώσεις προκειμένου να τις διαλύσει. Το σύνολο της αντιπολίτευσης εκτίμησε ότι η πρόταση για άρση ασυλίας που ψηφίστηκε μόνον από τους βουλευτές της Ν.Δ συνιστά ποινικοποίηση πολιτικής άποψης και μάλιστα από εκλεγμένο εκπρόσωπο στο κοινοβούλιο.