Τα περιοριστικά μέτρα της Γερμανίας δεν απέδωσαν, καθώς η χώρα καταγράφει υψηλά ποσοστά μολύνσεων και θανάτων. Πριν από τη σύνοδο κορυφής αυτήν την εβδομάδα, οι πολιτικοί διαφωνούν μόνο για το χρονικό διάστημα που πρέπει να παραταθεί το lockdown .

Ένας γιατρός φροντίζει έναν ασθενή Covid-19 στη μονάδα εντατικής θεραπείας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Άαχεν

Το lockdown πρέπει να παραταθεί έως τα τέλη Ιανουαρίου„, δήλωσε την Κυριακή ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Markus Söder, στη γερμανική εφημερίδα Bild .

«Η πρόωρη χαλάρωση θα μας έκανε πολύ πίσω», πρόσθεσε.

Τα σχόλιά του προηγήθηκαν της συνάντησης μεταξύ των 16 πολιτειακών πρωθυπουργών και της καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ στις 5 Ιανουαρίου για να συζητηθεί το τρέχον κλείσιμο.

Οι αυστηροί περιορισμοί που ισχύουν σε ολόκληρη τη χώρα αναμένεται να λήξουν στις 10 Ιανουαρίου. Ωστόσο, είχαν ελάχιστο αποτέλεσμα. Την προηγούμενη εβδομάδα, Γερμανία ανέφερε έναν αριθμό ρεκόρ καθημερινών θανάτων, πάνω από 1.000, καθώς και υψυλά ποσοστά μόλυνσης.

Πιθανή παράταση, αλλά για πόσο καιρό;

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine, κατά τη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης το Σάββατο οι πρωθυπουργοί  συμφώνησαν ότι το lockdown θα πρέπει να παραταθεί.

Λέγεται όμως ότι διαφωνούν στο χρόνο της παράτασης.

Οι περιοχές που χτυπήθηκαν περισσότερο υποστηρίζουν παράταση 3 εβδομάδων, έως τις 31 Ιανουαρίου, ανέφερε η  Frankfurter Allgemeine , επικαλούμενη τους συμμετέχοντες στη συνάντηση. Αυτές περιλαμβάνουν τη Σαξονία, τη Θουριγγία, τη Βάδη-Βυρτεμβέργη και τη Βαυαρία.

Η κατάσταση δεν δικαιολογεί την χαλάρωση των μέτρων, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας, Στέφαν Γουάιλ, στην εθνική εφημερίδα Die Welt την Κυριακή.

«Αν και αποθαρρυντικό, ο αριθμός των λοιμώξεων είναι πολύ υψηλός για να άρει τους περιορισμούς», πρόσθεσε ο ηγέτης της Βαυαρίας Σότερ σε ένα tweet.

Ο συνάδελφος του Söder, Michael Kretschmer, πρωθυπουργός της Σαξονίας, είχε παρόμοια εκτίμηση. Είπε ότι η Γερμανία πέτυχε να αποτρέψει την ταχεία αύξηση των νέων λοιμώξεων τον Δεκέμβριο, αλλά αυτό δεν πρέπει να σημαίνει ότι η χώρα θα παρασυρθεί σε μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας. Είπε ότι παραδείγματα γειτονικών χωρών έδειξαν ότι η πρόωρη χαλάρωση οδηγεί συχνά στην αύξηση των ποσοστών μόλυνσης.

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Θουριγγίας Μπόντο Ραμέλοου, από το σοσιαλιστικό αριστερό κόμμα, δήλωσε ότι δεν προέβλεπε χαλάρωση μέτρων, όπως η επιτρεπτή διδασκαλία πρόσωπο με πρόσωπο στα σχολεία, πριν από τα τέλη Ιανουαρίου. 

Στην πραγματικότητα, ο Ραμέλοου είπε ότι ενδέχεται να είναι απαραίτητη η ενίσχυση των περιορισμών μετά από τον μεγάλο συνοστισμό επισκεπτών του Σαββατοκύριακου σε προορισμούς χειμερινών σπορ στο Δάσος της Θουριγγίας. Ο πρωθυπουργός πρότεινε ότι οι κάτοικοι πρέπει να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να μην ταξιδεύουν περισσότερο από 15 χιλιόμετρα (περίπου 9 μίλια) από τα σπίτια τους. 

Οι πρωθυπουργοί της Βρέμης, του Αμβούργου και της Έσσης τάσσονται υπέρ της επανεκτίμησης των περιοριστικών μέτρων , σύμφωνα με την  Frankfurter Allgemeine .

Η επανέναρξη των σχολείων αποτελεί κρίσιμο σημείο για τους νομοθέτες.

Νέα έρευνα έδειξε ότι ο ιός εξαπλώνεται επίσης στα σχολεία – κάτι που αρχικά θεωρήθηκε ότι δεν συμβαίνει.

Οι τρέχοντες περιορισμοί δεν λειτουργούν

Το τρέχον lockdown έχει κλείσει τις μικρές επιχειρήσεις, τα σαλόνια ομορφιάς και τους χώρους πολιτιστικής και νυχτερινής ζωής.Οι παρατεταμένες σχολικές διακοπές και οι περιορισμένες ιδιωτικές συναντήσεις, είχαν μικρό αντίκτυπο στη μείωση των ποσοστών μόλυνσης.

Τα επταήμερα ποσοστά μόλυνσης τα οποία δείχνουν πόσα άτομα έχουν μολυνθεί ανά 100.000, είναι 139,6, σύμφωνα με τον οργανισμό δημόσιας υγείας της Γερμανίας, Ινστιτούτο Robert Koch.

Αυτό είναι πολύ πάνω από το ποσοστό των 50 λοιμώξεων ανά 100.000 που έχει θέσει η κυβέρνηση για την πιθανή άρση των περιορισμών.