Εδώ και καιρό γερμανοί στρατιώτες βοηθούν στην ιχνηλάτηση κρουσμάτων και την προετοιμασία των κέντρων εμβολιασμών. Όπως όλα δείχνουν, σύντομα θα κληθούν να συμμετάσχουν και στη διαδικασία εμβολιασμού του πληθυσμού.

Για πολλούς γερμανούς στρατιώτες οι φετινές γιορτές είναι διαφορετικές. Χιλιάδες έχουν τεθεί σε ετοιμότητα για να βοηθήσουν στους μαζικούς εμβολιασμούς που ξεκινούν σε λίγες μέρες. Το υπουργείο Άμυνας υπολογίζει ότι μέχρι και 6.500 άνδρες και γυναίκες των ενόπλων δυνάμεων θα κληθούν εντός 48 ή ακόμα κα 24 ωρών να συμβάλλουν στη πολύπλοκη διαδικασία εμβολιασμού του πληθυσμού. Εδώ και καιρό βοηθούν ούτως ή άλλως στη δημιουργία και οργάνωση των κέντρων εμβολιασμών στις γερμανικές πόλεις. Η υπουργός Άμυνας Ανεγκρέτ Κραμπ Καρενμπάουερ τόνισε σχετικά: «Θα συμβάλλουμε όπου χρειαστεί στη διαδικασία εμβολιασμού του πληθυσμού. Στην δημιουργία κατάλληλης υποδομής, στη αποθήκευση των εμβολίων, αλλά ακόμα και στον ίδιο τον εμβολιασμό των πολιτών».

Όλα τα ενδεχόμενα για τη μορφή συνδρομής των γερμανών στρατιωτών είναι ανοιχτά: από το στρατιωτικό γιατρό, ο οποίος θα ενημερώνει τους πολίτες ή θα εμβολιάζει, μέχρι την αποθήκευση και φύλαξη των εμβολίων. Το τελευταίο αποτελεί αδιαμφησβήτητα πρόκληση, διότι πρώτον τα εμβόλια πρέπει να καταψύχονται σε θερμοκρασία -70 βαθμών Κελσίου και δεύτερον πρέπει να προστατευθούν από πιθανές επιθέσεις αρνητών της πανδημίας ή ακόμα και εγκληματίες. Μέχρι σήμερα ο ομοσπονδιακός στρατός δεν δίνει για ευνόητους λόγους στοιχεία για τους πιθανούς τόπους φύλαξης των ψυγείων με τα εμβόλια. Ούτε απαντά σε ερωτήσεις, σχετικά με το αν ο στρατός θα αναλάβει ενδεχομένως ακόμα και τη μεταφορά των εμβολίων στα κέντρα εμβολιασμού. Το πιθανότερο είναι πάντως ότι η μεταφορά θα γίνει από τις αστυνομικές αρχές, μιας και εκείνες είναι αρμόδιες για τέτοιου είδους ζητήματα στη Γερμανία.

Η μεγαλύτερη αποστολή του στρατού στο εσωτερικό

Η γερμανίδα υπ. Άμυνας Κραμπ Καρενμπάουερ

Η γερμανίδα υπ. Άμυνας Κραμπ Καρενμπάουερ

Γεγονός πάντως είναι ότι ποτέ στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας ο στρατός δεν είχε τόσο ενεργό ρόλο, όσο κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς. «Βιώνουμε τη μεγαλύτερη σε μέγεθος, αλλά και διάρκεια αποστολή στήριξης στο εσωτερικό της χώρας από την ίδρυση του ομοσπονδιακού στρατού», διαπιστώνει η υπουργός Άμυνας.

Συνολικά ο ομοσπονδιακός στρατός έχει κινητοποιήσει 20.000 στρατιώτες για να βοηθήσει τις τοπικές και ομοσπονδιακές αρχές όπου κριθεί αναγκαίο. Περίπου οι μισοί συνδράμουν εδώ και καιρό τις υγειονομικές υπηρεσίες στην ιχνηλάτηση κρουσμάτων, τα τεστ κορωνοϊού ή βοηθούν σε οίκους ευγηρίας. Και σύντομα, όπως όλα δείχνουν, ο στρατός θα δώσει το παρόν και στον εμβολιασμό του πληθυσμού.

Κάι Κίστνερ, NDR Βερολίνο

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος