Ο γιατρός από τη Βοστώνη δήλωσε ότι εμφάνισε αλλεργική αντίδραση μέσα σε λίγα λεπτά.

Ένας γιατρός στη Βοστώνη δήλωσε ότι εμφάνισε σοβαρή αλλεργική αντίδραση λίγα λεπτά μετά τη χορήγηση του εμβολίου της Moderna για τον κορωνοϊό. Πρόκειται για την πρώτη τέτοια περίπτωση για αυτό το σκεύασμα, σύμφωνα με τους ΝΥΤ.

Την Πέμπτη ο Hossein Sadrzadeh, ογκολόγος στο Boston Medical Center, που έχει σοβαρή αλλεργία στα οστρακοειδή, έκανε το εμβόλιο. Δήλωσε ότι εμφάνισε σοβαρή αντίδραση σχεδόν αμέσως μόλις εμβολιάστηκε, νιώθοντας ζαλάδα και ταχυπαλμία.

Ο γιατρός ανέφερε ότι λίγα λεπτά μετά τον εμβολιασμό ο σφυγμός του εκτοξεύθηκε σε 150 παλμούς το λεπτό, σχεδόν διπλάσιο από το κανονικό. Η γλώσσα του μούδιασε και τον έλουσε κρύος ιδρώτας, ενώ άρχισε να νιώθει ζαλάδα. Επίσης έπεσε η αρτηριακή πίεσή του. «Ήταν η ίδια αναφυλακτική αντίδραση που έχω βιώσει με τα οστρακοειδή», δήλωσε ο γιατρός.

Ο Sadrzadeh χρησιμοποίησε την ένεση επινεφρίνης που είχε μαζί του, λόγω της αλλεργίας του, και μεταφέρθηκε με φορείο στα επείγοντα, όπου του χορηγήθηκαν διάφορα φάρμακα, μεταξύ άλλων στεροειδή. Τέσσερις ώρες αργότερα, αποχώρησε από εκεί. Το πρωί της επόμενης ημέρας ο ίδιος δήλωσε ότι είχε αναρρώσει πλήρως. Ο γιατρός ανέφερε την αντίδραση που εμφάνισε τόσο στη Moderna, όσο και στο εθνικό σύστημα επιτήρησης ασφαλείας των εμβολίων.

Ο David Kibbe, εκπρόσωπος του νοσοκομείου, επιβεβαίωσε ότι ο γιατρός εμβολιάστηκε με το εμβόλιο της Moderna την Πέμπτη. Στη δήλωσή του ανέφερε ότι ο Sadrzadeh «αισθάνθηκε ότι εμφανίζει αλλεργική αντίδραση και του επετράπη να κάνει μόνος του ένεση επινεφρίνης. Μεταφέρθηκε στα επείγοντα, όπου αξιολογήθηκε η κατάστασή του, φροντίστηκε, παρακολουθήθηκε και πήρε εξιτήριο. Είναι καλά σήμερα».

Ο εκπρόσωπος της Moderna, Ρέι Τζόρνταν δήλωσε ότι η ιατρική ομάδα ασφαλείας της εταιρείας θα εξετάσει την περίπτωση. Από την πλευρά των Κέντρων Ελέγχουν και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ (CDC) ανακοινώθηκε ότι οι πληροφορίες για αντιδράσεις στα νέα εμβόλια θα δημοσιεύονται από την επόμενη εβδομάδα στην ιστοσελίδα της υπηρεσίας.

Στις ΗΠΑ ήδη γίνονται εμβολιασμοί με τα εμβόλια των Pfizer/ BioNTech και της Moderna για τον κορωνοϊό. Ομοσπονδιακές υπηρεσίες ερευνούν τουλάχιστον έξι περιπτώσεις ανθρώπων που εμφάνισαν αναφυλαξία αφού εμβολιάστηκαν με το πρώτο σκεύασμα.

Μετά τις πρώτες περιπτώσεις που είχαν αναφερθεί για το εμβόλιο των Pfizer/ BioNTech, το CDC είχε συμβουλεύσει ότι τόσο αυτό, όσο και το εμβόλιο της Moderna ίσως δεν είναι κατάλληλα για ανθρώπους με ιστορικό αναφυλαξίας στα συστατικά των δύο σκευασμάτων.

Άνθρωποι με άλλες αλλεργίες θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο και να περιμένουν 15 λεπτά πριν αποχωρήσουν από το κέντρο εμβολιασμού, επεσήμανε ακόμη το CDC. Όποιος έχει ιστορικό αναφυλαξίας ως αντίδραση σε μια ουσία, μεταξύ των οποίων άλλο εμβόλιο ή ενέσιμο φάρμακο, θα πρέπει να παρακολουθείται για επιπλέον 15 λεπτά.