Στην παραδοσιακή ευχή Urbi et Orbi ο Ποντίφικας αναφέρθηκε στην πανδημία, το εμβόλιο και τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο και την Εγγύς Ανατολή. Χριστούγεννα ανάμεσα στο φόβο και την ελπίδα από το εμβόλιο.

Χριστούγεννα σε κόκκινη ζώνη ολόκληρη η Ιταλία και με θρησκευτικές τελετές που προσαρμόζονται στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Στον Άγιο Πέτρο, στην μεσονύκτια λειτουργία που τελέσθηκε δυο ώρες νωρίτερα από ότι συνήθως για να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους πριν την απαγόρευση κυκλοφορίας, οι πιστοί ήταν 200 αντί για 7.000, όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια. Έρημη ο οδός della Conciliazione, της συμφιλίωσης, που από τον Τίβερη οδηγεί στο Βατικανό. Παρά ταύτα, ο Φραγκίσκος θέλησε να στείλει ένα μήνυμα αισιοδοξίας. «Ο χρόνος που έχουμε στη διάθεσή μας δεν χρησιμεύει για να κλαιγόμαστε, αλλά για να παρηγορούμε όποιον υποφέρει» τόνισε ο Ποντίφικας.

Vatikan Papst Franziskus Segen Urbi et orbi

Urbi et Orbi

Ερημιά στην πλατεία του Αγίου Πέτρου

Ερημιά στην πλατεία του Αγίου Πέτρου

Στην παραδοσιακή παπική ευλογία Urbi et Orbi (στην πόλη και την οικουμένη), την οποία απέστειλε από την αίθουσα της Βιβλιοθήκης του Βατικανού, ο Φραγκίσκος προσευχήθηκε για όλους τους καταταραγμένους της γης και τα θύματα της πανδημίας, γυναίκες, θύματα ενδοοικογενειακής βίας ή ανθρώπους που έχασαν την εργασία τους λόγω κρίσης κάνοντας έκκληση για αλληλεγγύη και αδελφοσύνη. «Όλοι οι άνθρωποι πρέπει να έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο, κυρίως οι πιο ευάλωτοι, βρισκόμαστε στο ίδιο πλοίο». Εν όψει την επίσκεψής του στο Ιράκ, που προγραμματίζει για τον ερχόμενο Μάρτιο, ο Προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας κάλεσε την ανθρωπότητα να στρέψει το βλέμμα «στα πρόσωπα των παιδιών στη Συρία, το Ιράκ ή την Υεμένη που πληρώνουν βαρύ τίμημα του πολέμου», ευχόμενος να «ταρακουνήσουν τις συνειδήσεις των ανθρώπων».

Ρίχνοντας την προσοχή σε άλλες εστίες κρίσεις ο Πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε την ελπίδα το φως της Γέννησης να εξουδετερώσει τις εντάσεις σε ολόκληρη την Εγγύς Ανατολή και την ανατολική Μεσόγειο. Στο νοερό ταξίδι του ανά τον κόσμο ο Ποντίφικας προσευχήθηκε για την ανακούφιση όλων των αφρικανικών χωρών από τα δεινά της τρομοκρατίας, της βίας και των φυσικών καταστροφών.    

Φόβοι και ελπίδα από το εμβόλιο

Με την ελπίδα του εμβολίου περνούν οι Ιταλοί τα Χριστούγεννα

Με την ελπίδα του εμβολίου περνούν οι Ιταλοί τα Χριστούγεννα

Το παπικό μήνυμα για αισιοδοξία απαλύνει και τις ψυχές των Ιταλών. Τις περασμένες ημέρες κυκλοφόρησαν ειδήσεις και εικόνες από ιταλικές πόλεις, γεμάτες κόσμο που ήθελε να προλάβει να αγοράσει διάφορα δώρα, πριν την απαγόρευση κυκλοφορίας. Αλλά οι κοινωνικές ανισότητες παραμένουν και αυτά τα Χριστούγεννα. Σύμφωνα με έρευνα της ένωσης Ιταλών αγροτών Coldiretti, το 31% των πολιτών δεν ξόδεψε ούτε ένα ευρώ. Μια απόφαση που συνδέεται άμεσα με την νέα οικονομική κρίση που αφορά και στην ανησυχία για το μέλλον. Το αίσθημα φόβου και ελπίδας διαδέχεται το ένα το άλλο. Αναζητώντας ένα θετικό μήνυμα, προσλαμβάνει και συμβολική αξία το ότι σήμερα το πρωί, έφτασε στην Ιταλία το πρώτο φορτηγό που μεταφέρει τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού. Πέρασε από το Μπρένερο ή Μπρένερ, στα ιταλοαυστριακά σύνορα, και συνεχίζει το ταξίδι τους προς την Ρώμη.

Η χώρα θα πάρει μέρος μεθαύριο στην ευρωπαϊκή ημέρα έναρξης του εμβολιασμού, γνωστή ως«V -day», με πρώτους στη λίστα των πολιτών που επελέγησαν, πέντε γιατρούς, ερευνητές και νοσοκόμους. Στο μεταξύ, οι Ιταλοί  γιορτάζουν γύρω από το χιρστουγεννιάτικο τραπέζι. Πιο πειθαρχημένοι στο Μιλάνο και στο Τορίνο, πιθανώς με λίγο αυξημένη, «ενθουσιώδη» παρουσία συνδαιτυμόνων στην Νάπολη και εδέσματα, όπως τορτελίνια, χέλι, ραβιόλια με μανιτάρια ή τυρί , και χίλια άλλα παραδοσιακά πιάτα. Και με την επίγνωση, βέβαια, ότι τα φετινά Χριστούγεννα δεν μοιάζουν σε τίποτα με όλα τα προηγούμενα.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη