«Οι κρατούμενοι του Ερντογάν φυλακίστηκαν, καταδικάστηκαν – ξεχάστηκαν;»: Το ερώτημα είναι αμιγώς ρητορικό στον τίτλο του άρθρου του Spiegel – ενός άρθρου, που απευθύνεται πρωτίστως στην γερμανική πολιτική ηγεσία και της καταλογίζει ευθέως ανοχή στην «κατάλυση της δημοκρατίας» που επιχειρεί ο τούρκος πρόεδρος.

Το άρθρο εστιάζει στις περιπτώσεις δύο προσώπων που βρέθηκαν στο επίκεντρο των διώξεων του Ταγίπ Ερντογάν, του Σελαχατίν Ντεμιρτάς και του Τζαν Ντουντάρ και τονίζει:

«Η αντιμετώπιση των επικριτών της τουρκικής κυβέρνησης, όπως ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς ή ο Τζαν Ντουντάρ , δείχνει ότι ο τούρκος πρόεδρος συνεχίζει ακάθεκτος την κατάλυση της δημοκρατίας. Οι Γερμανοί συνήθισαν τόσο πολύ σε αυτό;»

Η υπόθεση Καβαλά και ο Ντεμιρτάς

«Μια εβδομάδα ήταν αρκετή για να εξαλειφθούν όλες τις ελπίδες», γράφει το Spiegel και εξηγεί:

«Την περασμένη Παρασκευή, τουρκικό δικαστήριο παρέτεινε την κράτηση του Οσμάν Καβαλά, ενός από τους σημαντικότερους υποστηρικτές της τουρκικής κοινωνίας των πολιτών. Ο Ερντογάν τον κατηγορεί για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. Η δίκη του Καβαλά πρόκειται να συνεχιστεί τον Φεβρουάριο.

Στην αρχή αυτής της εβδομάδας, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απηύθυνε εκ νέου έκκληση για την απελευθέρωση του αντιπολιτευόμενου πολιτικού Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο οποίος κρατείται από την τουρκική κυβέρνηση από το 2016, φερόμενος ως συνεργός σε τρομοκρατική ενέργεια.

Ο Ερντογάν έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι δεν αισθάνεται πως δεσμεύεται από την απόφαση του Στρασβούργου, παρόλο που η χώρα του είναι μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η απόφαση είχε «πολιτικά κίνητρα», όπως είπε.

Την Τετάρτη, τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε τον Τζαν Ντουντάρ, τον πρώην διευθυντή της εφημερίδας Cumhuriyet, σε 27 χρόνια και έξι μήνες φυλάκιση. Το 2015, ο Ντουντάρ αποκάλυψε παραδόσεις όπλων από την τουρκική μυστική υπηρεσία σε τζιχαντιστές στη Συρία. Για το λόγο αυτό, ο Ερντογάν τον δυσφήμησε ως τρομοκράτη και κατάσκοπο.

Η Γεμρανία συνήθισε την κατάλυση του κράτους δικαίου;

Μετά την απελευθέρωση του ανταποκριτή της Welt Ντενίζ Γιουτζέλ το 2018, το ενδιαφέρον των Γερμανών για την τύχη των πολιτικών κρατουμένων στην Τουρκία έχει μειωθεί σημαντικά. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η κατάσταση για τα μέλη της αντιπολίτευσης και τους δημοσιογράφους στη χώρα έχει βελτιωθεί.

Οχι ότι οι προσδοκίες ήταν πολύ μεγάλες. Ο Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 17 χρόνια στην Τουρκία. Οι πολίτες έχουν άποψη γι’ αυτόν και τις υποσχέσεις του για μεταρρυθμίσεις.

Ωστόσο, υπήρξε κάποια ελπίδα στην τουρκική αντιπολίτευση όταν ο Ερντογάν ανακοίνωσε το Νοέμβριο μεταρρύθμιση στον τομέα της δικαιοσύνης και εκστρατεία υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ίσως, ορισμένοι πίστεψαν ότι η σοβαρή οικονομική κρίση στην Τουρκία ανάγκασε τον πρόεδρο να χαλαρώσει λίγο την αυταρχική διακυβέρνησή του.

Όμως, οι αθώοι βρίσκονται ακόμα φυλακισμένοι στην Τουρκία. Και ο Ερντογάν συνεχίζει ακάθεκτος την κατάλυση του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας, βασιζόμενος στο ότι οι Γερμανοί και οι άλλοι θα συνηθίσουν σε αυτήν την αδικία.

Ο Ντενίζ Γιουτζέλ αφέθηκε ελεύθερος μετά από ένα χρόνο προφυλάκισης, κυρίως επειδή η κοινωνία των πολιτών στη Γερμανία ασκούσε διαρκή πίεση. Άτομα όπως ο Ντεμιρτάς ή ο Καβαλά δεν έχουν το προνόμιο ενός γερμανικού διαβατηρίου. Ωστόσο, αξίζουν να μην ξεχαστούν».