Υπό τον όρο της τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων – με τήρηση αποστάσεων και μάσκα – οι εκκλησίες στη Γερμανία επιτρέπεται να τελέσουν τις χριστουγεννιάτικες λειτουργίες. Το θέλουν όμως; H εμπειρία της άνοιξης.

Τεράστια η ουρά προ ημερών μπροστά σε καθολική εκκλησία στο Ομπερχάουζεν της Γερμανίας. Μέλη της ενορίας περίμεναν να προμηθευτούν «εισιτήρια» για τη λειτουργία της Παραμονής των Χριστουγέννων, καθότι λόγω πανδημίας υπάρχει συγκεκριμένος και περιορισμένος αριθμός θέσεων. Εν τω μεταξύ όμως οι περισσότερες λειτουργίες της περιοχής ακυρώθηκαν καθώς το Ομπερχάουζεν μετρά πλέον τα περισσότερα κρούσματα της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. 

Berlin Gottesdienst

Την ίδια κατάσταση αντιμετωπίζουν στο μεταξύ οι περισσότερες ενορίες της Γερμανίας, είτε καθολικές είτε ευαγγελικές. Επί εβδομάδες προετοιμάζονταν προκειμένου να υλοποιήσουν τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα και έτσι να μπορέσουν να τελέσουν τις λειτουργίες των Χριστουγέννων. Η επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης όμως ανέτρεψε αυτούς τους σχεδιασμούς. Εν τω μεταξύ είναι βέβαιο ότι στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία δεν θα γίνει σχεδόν καμία λειτουργία της Ευαγγελικής Εκκλησίας με φυσική παρουσία των πιστών. 

Το μεγάλο δίλημμα 

Στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία δεν θα γίνει σχεδόν καμία λειτουργία της Ευαγγελικής Εκκλησίας με φυσική παρουσία των πιστών

Στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία δεν θα γίνει σχεδόν καμία λειτουργία της Ευαγγελικής Εκκλησίας με φυσική παρουσία των πιστών

Στο καθολικό ως επί το πλείστον κρατίδιο της Βαυαρίας δεν θα γίνουν επίσης οι καθιερωμένες λειτουργίες της Παραμονής των Χριστουγέννων. Στο κρατίδιο ισχύει άλλωστε απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ. Η έξοδος από το σπίτι επιτρέπεται μόνον για πολύ σοβαρούς λόγους, για παράδειγμα, σε περίπτωση ασθένειας. 

Στο ζήτημα της τέλεσης λειτουργιών με φυσική παρουσία οι εκκλησίες βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα μεγάλο δίλημμα. Διότι την άνοιξη και μετά το πρώτο γενικό απαγορευτικό είχαν κατηγορηθεί ότι αποδέχθηκαν πολύ γρήγορα και χωρίς να προβάλουν ιδιαίτερες αντιστάσεις τις αποφάσεις της πολιτικής, «εγκαταλείποντας» έτσι τους πιστούς σε μια περίοδο πρωτοφανούς κρίσης. Η εκκλησία δεν ήταν εκεί όταν τη χρειαζόμασταν, ακούγεται σήμερα σε πολλές ενορίες της Γερμανίας. 

Αυτός είναι ένας από τους λόγους που οι εκκλησίες είναι τώρα και εν όψει Χριστουγέννων πολύ πιο προσεκτικές απ΄ ότι την άνοιξη. Εντούτοις αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κατηγορούνται σήμερα από πολλούς για ακριβώς το αντίθετο: ότι με τη στάση τους θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των ανθρώπων. 

Δημοσκόπηση του YouGov για λογαριασμό του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων πάντως δείχνει ότι ένας στους δυο πολίτες προκρίνει την απαγόρευση των χριστουγεννιάτικων λειτουργιών εν γένει. Και μάλιστα ανεξάρτητα από το εάν οι ίδιοι δηλώνουν πιστοί ή όχι. Η δε προθυμία και πρόθεση των πιστών να παρακολουθήσουν δια ζώσης εκκλησιαστική λειτουργία το βράδυ της Παραμονής είναι εξαιρετικά μικρή: μετά βίας ένα 6% δηλώνει ότι θέλει να πάει στην εκκλησία. 

Εκκλήσεις γιατρών για απαγόρευση λειτουργιών

Άδειες θα παραμείνουν την περίοδο των Χριστουγέννων οι περισσότερες εκκλησίες της Γερμανίας

Άδειες θα παραμείνουν την περίοδο των Χριστουγέννων οι περισσότερες εκκλησίες της Γερμανίας

Ο φιλελεύθερος αντιπρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Γιοάχιμ Σταμπ καλούσε προ ημερών όλες τις εκκλησίες της Γερμανίας να ακυρώσουν τις χριστουγεννιάτικες λειτουργίες με φυσική παρουσία, εκτιμώντας ότι αυτό επιβάλλει η εξέλιξη της πανδημίας και η κατάσταση στις μονάδες εντατικής θεραπείας.  

Η πρόεδρος του συνδέσμου γιατρών του Δημοσίου Ούτε Τάιχερτ ζήτησε μάλιστα να απαγορευτούν ρητώς όλες οι λειτουργίες των Χριστουγέννων. «Καθότι γνωρίζουμε ότι ο ιός μεταδίδεται ειδικά σε θείες λειτουργίες και με φόντο τον πολύ υψηλό αριθμό κρουσμάτων, δεν επιτρέπεται να πάρουμε επιπρόσθετα ρίσκα».

Γεγονός είναι ότι σε κανένα από τα 16 γερμανικά κρατίδια δεν επιβλήθηκε απαγόρευση τέλεσης των χριστουγεννιάτικων λειτουργιών. Οι ενορίες αποφασίζουν κατά περίπτωση και ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση. Σε πολλές περιοχές ευαγγελικές και καθολικές ενορίες έχουν ακυρώσει ήδη τις προγραμματισμένες λειτουργίες. 

Κρίστοφ Ντρίσεν (dpa)

Επιμέλεια: Κώστας Συμεωνίδης