Η γιαγιά και ο παππούς τους ήταν οι τσιλιαδόροι του 12χρονου κι του 14χρονου που ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου έναν 87χρονο στη Θεσσαλονίκη για να τον λήστέψουν.

Εξιχνιάστηκε ένα απίστευτα άγριο έγκλημα που έγινε στις αρχές Δεκεμβρίου, με δράστες ανήλικους σε βάρους ενός υπερήλικα μέσα στο σπίτι του στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με κίνητρο την ληστεία μόλις για 250 ευρώ και μία αλυσίδα λαιμού. Το θύμα τους κατέληξε στο νοσοκομείο που νοσηλευόταν 4 ημέρες μετά.

Η διεξοδική έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης με τη συλλογή προανακριτικού υλικού και την ανάλυση πληροφοριών για το έγκλημα σε βάρος του 87χρονου και η επισταμένη έρευνα του τόπου τέλεσης από συνεργείο της Υποδιεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος, οδήγησαν στην εξιχνίασή της, με τον εντοπισμό και την ταυτοποίηση των δραστών.

Πρόκειται για δύο ανήλικους Ρομά (αδέρφια αγόρι-κορίτσι 14 και 12 ετών αντίστοιχα), οι οποίοι αφού εισήλθαν παράνομα σε αύλειο χώρο μονοκατοικίας, προσέγγισαν το οίκημα πλην όμως έγιναν αντιληπτοί από τον 87χρονο ένοικο και με χρήση σωματικής βίας και αιχμηρού αντικειμένου που του απέσπασαν, αφαίρεσαν από τους εσωτερικούς χώρους χρηματικό ποσό και μία χρυσή αλυσίδα.

Εξωτερικά τους παρείχαν συνδρομή η 45χρονη γιαγιά τους με τον 40χρονο σύντροφό της ελέγχοντας περιμετρικά το χώρο, ενώ στη συνέχεια διέφυγαν προς τέσσερις διαφορετικές κατευθύνσεις για να δυσκολέψουν το ερευνητικό έργο των Αρχών. Μάταια όμως, καθώς υπήρχαν μαρτυρίες αλλά και υλικό κλειστών κυκλωμάτων που κατέγραψε τις κινήσεις τους.

Στο πλαίσιο των ερευνών και αφού ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία των δραστών, σε οικία προσωρινής διαμονής των δύο ενηλίκων στην Άνω Πόλη, βρέθηκε και κατασχέθηκε μαχαίρι που κατείχε παράνομα ο 40χρονος, οπότε και συνελήφθη. Συνελήφθη επίσης και η 45χρονη γυναίκα, καθώς σε έλεγχο που της έγινε βρέθηκαν δισκία τα οποία εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών.

Σε βάρος των δραστών σχηματίστηκε δικογραφία αφού είχε παρέλθει η αυτόφωρη διαδικασία, κατά περίπτωση, για τις προαναφερόμενες αξιόποινες πράξεις, η οποία υποβλήθηκε στις αρμόδιες Δικαστικές Αρχές και έτσι οι ενήλικοι συνελήφθησαν μόνο για τις περιπτώσεις των ναρκωτικών και του όπλου, αντιμετωπίζοντας βέβαια παράλληλα σε βάρος τους και την τακτική διαδικασία που τρέχει με την δικογραφία για το έγκλημα. Οι ανήλικοι δεν συνελήφθησαν, σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος τους, οδηγήθηκαν και φιλοξενούνται σε δομή ανηλίκων.

ΣΥΝΑΤΚΤΗΣ: Θοδωρής Παναγιωτίδης