Πίνακα με ονόματα προμηθευτών, αριθμό δόσεων και τιμές δημοσίευσε η Βελγίδα υφυπουργός Προϋπολογισμού, προκαλώντας την αντίδραση της Pfizer. Τι λέει η Κομισιόν.

Η υφυπουργός Προϋπολογισμού Έβα Ντε Μπλέκερ παραδέχθηκε στο Κοινοβούλιο ότι υπήρξε „πολύ διαφανής“ δημοσιεύοντας στο Twitter αναλυτικό πίνακα με τις τιμές των διαφορετικών εμβολίων για τον κορονοϊό, σύμφωνα με δημοσίευμα του Βελγικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Είχε προηγηθεί συζήτηση στο Κοινοβούλιο σχετικά με τα κονδύλια που έχουν προβλεφθεί για την αγορά εμβολίων. Η Ντε Μπλέκερ τόνισε ότι τα κονδύλια έχουν προβλεφθεί και για να στηρίξει τη θέση της δημοσίευσε πίνακα με αναλυτικές τιμές, την οποία ανάρτηση κατέβασε στη συνέχεια έπειτα από διαβούλευση με την κυβέρνηση. Η δημοσίευση περιείχε ονόματα προμηθευτών, αριθμό δόσεων και τιμές.

Σύμφωνα με το screenshot που δημοσίευσε η ιστοσελίδα HLN, η ΕΕ δαπανά μεταξύ 1,78 € και 14,69 ευρώ για κάθε εμβόλιο κορωνοϊού.

Η τιμή ανά δόση που αναφέρεται για καθένα από τα έξι εμβόλια ήταν η εξής:

Οξφόρδη / AstraZeneca: 1,78 ευρώ

Johnson & Johnson: 6,94 ευρώ

Sanofi / GSK: 7,56 ευρώ

BioNTech / Pfizer: 12 ευρώ

CureVac: 10 ευρώ

Moderna: 14,69 ευρώ

Όταν εκλήθη χτες το βράδυ από το εθνικιστικό φλαμανδικό κόμμα N-VA για να παράσχει εξηγήσεις, αναγνώρισε ότι η ενέργειά της ήταν „υπερβολικά διαφανής“, επιμένοντας, ωστόσο, ότι τίποτα δεν τίθεται σε κίνδυνο από αυτή την αποκάλυψη. „Η συμπεριφορά μου δε συνεπάγεται κανένα ρίσκο. Θα εμβόλια θα παραληφθούν, τα κονδύλια έχουν προβλεφθεί. Με τον τρόπο αυτό θελήσαμε να αποσαφηνίσουμε την κατάσταση, ώστε να μην προκληθεί πανικός σχετικά με το εάν υπάρχουν τα σχετικά χρήματα“. Συμπλήρωσε δε ότι ο πίνακας, τον οποίο ανήρτησε, δεν είναι „ο επίσημος οριστικός πίνακας“, αναφέρει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Οι λόγοι για τους οποίους υπάρχει εμπιστευτικότητα μεταξύ της ΕΕ και των εταιρειών με τις οποίες βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις ή έχει συμφωνήσει για την αγορά εμβολίων είναι σημαντικοί, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Στεφάν Nτε Κερσμέκερ ερωτηθείς σχετικά με την ανάρτηση, που προκάλεσε την αντίδραση της Pfizer η οποία έκανε λόγο για «παραβίαση της εμπιστευτικότητας».

«Δε μπορούμε να πούμε τίποτα γι‘ αυτή την περίπτωση» σημείωσε ο Στεφάν Ντε Κερσμέκερ συμπληρώνοντας ότι « Ό,τι έχει να κάνει με πληροφορίες σχετικά με στοιχεία για τις τιμές είναι εμπιστευτικό, είναι κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό και γι‘ αυτό δεν μπορούμε να πούμε κάτι». «Υπογραμμίζω ότι υπάρχουν σημαντικοί λόγοι για τους οποίους υπάρχει εμπιστευτικότητα. Είναι προς το συμφέρον γενικά της κοινωνίας, αλλά και προς το συμφέρον των διαπραγματεύσεων που συνεχίζονται» επισήμανε.