Η διασύνδεση του αγωγού TAP με το εθνικό σύστημα αερίου θα γίνει στις 21 Δεκεμβρίου και οι πρώτες ποσότητες από τη νέα πηγή τροφοδοσίας θα έρθουν στην αρχή του χρόνου.

Δεκατέσσερις ημέρες απέμειναν για να ανοίξουν οι „βάνες“ του TAP στο αζέρικο αέριο προς την Ελλάδα, με τελευταίο βήμα την διασύνδεση από την προσεχή Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου του διαδρατικού αγωγού με το σύστημα του ΔΕΣΦΑ.

Κίνηση που ξεκλειδώνει και το τελευταίο στάδιο για την υποδοχή αζέρικου αερίου στην χώρα μας, δηλαδή των πρώτων εκείνων ποσοτήτων συνολικού ύψους 1 bcm το χρόνο, τις οποίες έχει «κλειδώσει» η ΔΕΠΑ από το Αζερμπαϊτζάν. Η τελευταία έχει ήδη συμπεριλάβει το αζέρικο αέριο στο „καλάθι“ βάσει του οποίου και δίνει προσφορές για το 2021 στους πελάτες της.

Είχε προηγηθεί στις 16 Νοεμβρίου, η ανακοίνωση της κοινοπραξίας του διαδρατικού αγωγού για την εκκίνηση της εμπορικής του λειτουργίας, ενώ έτοιμος πλέον είναι και ο ΔΕΣΦΑ, προκειμένου να υποδεχτεί το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν και να προσφέρει άλλη μία εναλλακτική πηγή εφοδιασμού στους χρήστες του.

Εδώ και αρκετές εβδομάδες, η διασύνδεση TAP – ΔΕΣΦΑ στην Νέα Μεσημβρία Θεσσαλονίκης είναι τεχνικά έτοιμη, ενώ εδώ και ένα μήνα γίνονται τεχνικές δοκιμές με έμφαση το σημείο όπου «κουμπώνουν» οι δύο αγωγοί. Πλέον οι διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί και από τις αρχές του έτους αρχίζει να ρέει στο εθνικό δίκτυο αέριο και από το Αζερμπαϊτζάν.

Η εκκίνηση του TAP αποφέρει σημαντικά οφέλη στην εσωτερική αγορά και την εθνική οικονομία, ενώ παράλληλα αυξάνει την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας. Από τρείς πύλες εισόδου το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου αποκτά πια πέντε. Οι άλλες τέσσερις είναι η Ν. Μεσημβρία που φέρνει το ρωσικό αέριο μέσω του βουλγαρικού συστήματος, οι Κήποι του Έβρου όπου γίνεται υποδοχή φυσικού αερίου από τον ελληνοτουρκικό αγωγό και η Ρεβυθούσα με το υγροποιημένο αέριο (LNG).

Τώρα προστίθενται ο αγωγός TANAP, στον οποίο συνδέεται ο TAP και η Ιταλία, μέσω της οποίας υπάρχει η δυνατότητα εισόδου επιπλέον ποσοτήτων φυσικού αερίου, καθώς ο TAP λειτουργεί και αντίστροφα.

Στις 2 Νοεμβρίου, είχε διεξαχθεί η πρώτη δημοπρασία για την κατανομή αδιάλειπτης μεταφορικής ικανότητας παράδοσης φυσικού αερίου στο νέο σημείο διασύνδεσης του ΕΣΦΑ με τον αγωγό TAP, η οποία και ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Οι δύο εταιρείες που δέσμευσαν τις προς διάθεση ποσότητες ήταν η ΔΕΠΑ και η κρατική βουλγαρική εταιρεία Βulgarian Εnergy Ηolding. Σημειωτέον ότι οι προγραμματισμένες δημοπρασίες αφορούν και στα τρία πρώτα τρίμηνα του 2021.

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Θοδωρής Παναγούλης