Δύο ειδικοί Έλληνες επιστήμονες εξηγούν γιατί τα εμβόλια είναι ασφαλή, παρά την ταχύτατη ανάπτυξή τους, ενώ αναλύουν τη νέα τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε.

Μέσα στις επόμενες 6-8 εβδομάδες αναμένεται να αρχίσει ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού και στη χώρα μας, με ένα δραματικά μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, που ίσως να ξεπερνά το 50%, να διστάζει και να διαφωνεί με τη χορήγησή του. Ο μεγαλύτερος ενδοιασμός φαίνεται πως έχει να κάνει με την ταχύτητα ανάπτυξης των εν λόγω εμβολίων και την ανασφάλεια για παρενέργειες και μάλιστα σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Πειραιώς είναι διατεθειμένοι να το κάνουν μόλις 4 στους 10 Έλληνες.

Όμως, κάτι τέτοιο δεν ισχύει όπως σημειώνουν ο κ. Αχιλλέας Γραβάνης, Καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και Ερευνητής στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ και η κ. Μαρίζα Τσολιά, Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας, Διευθύντρια της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής, Επιστημονική Υπεύθυνη της Μονάδας Λοιμώξεων, ΕΚΠΑ, Νοσοκομείο Παίδων «Π. και Α. Κυριακού»

Ειδικότερα, όπως ανέφερε στην συνεδρία „Η αναζήτηση και διάθεση αποτελεσματικού και ασφαλούς εμβολίου για τον Covid-19“ η οποία έλαβε χώρα στο πρόσφατο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας ο κ. Γραβάνης, η τεράστια προσπάθεια που κατέβαλε η παγκόσμια βιοϊατρική κοινότητα τους τελευταίους οκτώ μήνες, οδήγησε στην ταχύτατη γενετική χαρτογράφηση του ιού δηλ. στον προσδιορισμό της ακριβούς χημικής σύστασής του.

„Οι οκτώ αυτοί μήνες προσπάθειας απέδωσαν 800 πειραματικά εμβόλια, 52 εκ των οποίων βρίσκονται ήδη σε φάση κλινικής δοκιμής σε ανθρώπους, 12 εξ αυτών είναι σε φάση ΙΙΙ και 2 εμβόλια βρίσκονται πολύ κοντά στο να λάβουν άδεια επείγουσας χρήσης, με το 1 εξ αυτών να έχει λάβει ήδη άδεια χρήσης στη Μεγάλη Βρετανία (και στις ΗΠΑ)“ σημειώνει ο καθηγητής, Αχιλλέας Γραβάνης.

Η λέξη-κλειδί στην προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε φαρμακολογικά και ιατρικά τη συγκεκριμένη λοίμωξη είναι η ανοσία, αναφέρει ο κ. Γραβάνης, περιγράφοντας τις πιο πρόσφατες προσπάθειες για τη δημιουργία γενετικών εμβολίων με χρήση νουκλεϊκών οξέων όπως το DNA και το RNA.

Η προσπάθεια δημιουργίας mRNA εμβολίων ξεκίνησε πριν από τουλάχιστον δυο δεκαετίες, επισήμανε ο ομιλητής, με στόχο να δημιουργηθούν εμβόλια κατά των καρκινικών κυττάρων και νόσων σχετιζόμενων με τον ενδιάμεσο μεταβολισμό. Στο διάστημα αυτό, τα προβλήματα που υπήρχαν με τη σταθεροποίηση του mRNA λύθηκαν και χάρη στα χαρακτηριστικά με βάση τα οποία αναπτύχθηκαν τα mRNA εμβόλια θεωρούνται σήμερα τα πιο καθαρά εμβόλια, τόνισε.

„Σήμερα, υπάρχουν 10 υποψήφια εμβόλια που βρίσκονται υπό κλινική αξιολόγηση φάσης ΙΙΙ, δύο εκ των οπoίων είναι RNA. Όσον αφορά στο εμβόλιο που αναμένεται να έρθει σύντομα και στη χώρα μας, το οποίο είναι ένα από τα δύο αυτά RNA εμβόλια, σύμφωνα με πρόσφατη ενημέρωση των δεδομένων του εμβολίου από την παρασκευάστρια εταιρεία, η συντριπτική πλειοψηφία των εθελοντών, περίπου 80-85%, φαίνεται να αναπτύσσει υψηλή ανοσία από την πρώτη δόση του εμβολίου, κάτι που εφόσον επιβεβαιωθεί σημαίνει πως ενδεχομένως δεν θα χρειάζεται -τουλάχιστον σε ορισμένους πληθυσμούς- η χορήγηση 2 δόσεων“, επεσήμανε επίσης ο κ. Γραβάνης.

Θέμα μερικών εβδομάδων αποτελεί η έναρξη του εμβολιασμού ενάντια στον κορονοϊό για τον οποίο δεν θα πρέπει να έχουμε κανένα ενδοιασμό.

Η ταχύτητα με την οποία αναπτύχθηκαν τα εμβόλια, για την οποία έγιναν πολλές συζητήσεις, υπογράμμισε ο κ. Γραβάνης, οφείλεται στο γεγονός ότι κάποια βήματα της διαδικασίας πραγματοποιήθηκαν παράλληλα και σαφώς δεν υπήρξε καμία παράλειψη ή έκπτωση. „Τα εμβόλια αυτά, τόνισε, είναι ασφαλή, έχοντας ακολουθήσει όλα τα απαιτούμενα στάδια. Η ταχύτατη λειτουργία του συστήματος ανάπτυξης και αξιολόγησης εμβολίων οφείλεται στη στενή συνεργασία των ακαδημαϊκών χώρων ανάπτυξης γνώσης, των νοσοκομείων και της βιομηχανίας που επένδυσε ταχύτατα, στο συντονισμό των τριών αυτών συνιστωσών από τα κράτη, καθώς και στην ταχύτατη ανταπόκριση των ρυθμιστικών οργανισμών, υπό την πίεση της πανδημίας“ τονίζει ο καθηγητής.

Από την πλευρά της, συμμετέχοντας στην ίδια συνεδρία κ. Τσολιά, η οποία είναι επίσης μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, σημείωσε ότι αυτό που συνέβη με την ανάπτυξη εμβολίων κατά της Covid-19 είναι πρωτοφανές στην ανθρωπότητα. „Χάρη στην πολύ καλή συνεργασία της επιστημονικής κοινότητας, της βιομηχανίας, των κυβερνήσεων και των ρυθμιστικών οργανισμών, αλλά και χάρη στην ταχύτατη χαρτογράφηση του ιού, τα 15 έτη που χρειάζεται συνήθως η ανάπτυξη ενός εμβολίου συρρικνώθηκαν στην περίπτωση της παρούσας πανδημίας σε λιγότερο από ένα έτος, χωρίς να γίνει καμία έκπτωση όσον αφορά στη μελέτη της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας προκειμένου να λάβουν τα εμβόλια αυτά άδεια κυκλοφορίας“ υποστήριξε η καθηγήτρια.

Τα δύο mRNA εμβόλια που έχουν δημιουργηθεί έχουν πολύ υψηλή αποτελεσματικότητα, ήπιες έως μέτριες ανεπιθύμητες ενέργειες που υποχωρούν σύντομα και πάρα πολύ καλή ανοσογονικότητα.

„Ο αριθμός των ατόμων που θα πρέπει να εμβολιασθούν για να ελεγχθεί η πανδημία, προσδιορίζεται με βάση δύο κυρίως παράγοντες το δείκτη μεταδοτικότητας R0 και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Ως προς τη διαχείριση των προσδοκιών σχετικά με το εμβόλιο αυτό, τα ζητήματα που μας απασχολούν είναι η διαθεσιμότητα που σε κάποιες χώρες θα είναι ίσως σημαντικό πρόβλημα, όχι όμως και στις χώρες της ΕΕ που έχει εξασφαλίσει επάρκεια μέσω των συμφωνιών προ-αγοράς, η διαχείριση του εμβολιασμού, η ασφάλεια, η αποτελεσματικότητα (προστατεύει από σοβαρή-μέτρια-ήπια νόσο ή αποτρέπει τη μόλυνση και μειώνει τη μεταδοτικότητα;), η διάρκεια της προστασίας και, τέλος, η εμπιστοσύνη και συμμόρφωση του πληθυσμού στον εμβολιασμό“ υποστήριξε η κ. Τσολιά.

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Σακκάς