Από την Τετάρτη κλείνουν λιανικό εμπόριο, σχολεία, παιδικοί σταθμοί. Περιορισμοί για ιδιωτικές συναντήσεις και εκκλησίες.

Την επιβολή ενός γενικού lockdown τρεισήμισι εβδομάδων που θα ξεκινήσει την ερχόμενη Τετάρτη και θα διαρκέσει ως τις 10 Ιανουαρίου αποφασίστηκε σε τηλεδιάσκεψη μεταξύ της Άνγκελα Μέρκελ και των πρωθυπουργών των 16 γερμανικών κρατιδίων.

Όπως δήλωσε η καγκελάριος σε συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση της διάσκεψης, τα νοσοκομεία βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση, για αυτό επιβάλλεται η ανάγκη επείγουσας δράσης.

Όπως αναφέρει η Deutche Welle, τα μέτρα που αποφασίστηκαν είναι τα εξής:

  • Κομμωτήρια, ινστιτούτα αισθητικής, γυμναστήρια και τα καταστήματα στη γαστρονομία κλείνουν, ανοιχτά παραμένουν μόνο καταστήματα τροφίμων και καθημερινής ανάγκης.
  • Ταξιδιώτες που έρχονται από περιοχές υψηλού ρίσκου στο εξωτερικό θα πηγαίνουν για 10 ημέρες σε καραντίνα, αλλά μπορούν να μειώσουν αυτό το διάστημα παρουσιάζοντας μετά από 5 ημέρες αρνητικό τεστ.
  • Το κράτος θα συνεχίσει να στηρίζει οικονομικά επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που πλήττονται από την πανδημία με βοήθειες ως και μισό εκατομμύριο το μήνα.

Στις 5 Ιανουαρίου η καγκελάριος και οι πρωθυπουργοί θα συνεδριάσουν ξανά για να εξετάσουν την αποτελεσματικότητα των μέτρων.