Ένα βήμα πριν το γενικό λοκντάουν βρίσκεται η Γερμανία την ώρα που τα κρούσματα κορωνοϊού αγγίζουν τα 30.000. Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί, ίσως τη Κυριακή, σε διάσκεψη της καγκελαρίου με τους τοπικούς πρωθυπουργούς.

Νέο ρεκόρ κρουσμάτων καταρρίφθηκε το τελευταίο 24ωρο στη Γερμανία. Το επιδημιολογικό ινστιτούτο RKI κατέγραψε σχεδόν 30.000 κρούσματα, ενώ οι νεκροί άγγιξαν τους 600. Λόγω της εκτόξευσης κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες εντείνονται οι φωνές πολιτικών στη Γερμανία που τάσσονται υπέρ ενός γενικού λοκντάουν πριν από τα Χριστούγεννα ως μόνη λύση για τον περιορισμό της εξάπλωσης.

Η πρωθυπουργός του ανατολικογερμανικού κρατιδίου Μεκλεμβούργου-Πομερανίας Μανουέλα Σβέζιγκ δήλωσε στο ραδιοσταθμό DLF ότι ένα γενικό λοκντάουν έχει νόημα μόνο αν επιβληθεί σε παγγερμανικό επίπεδο και όχι μόνο σε μερικά ομόσπονδα κρατίδια.

Γενικό λοκντάουν ανακοίνωσε η Βάδη-Βιρτεμβέργη

Ο πράσινος τοπικός πρωθυπουργός Βίλφρεντ Κρέτσμαν

Ο πράσινος τοπικός πρωθυπουργός Βίλφρεντ Κρέτσμαν

Την ίδια ώρα ο κυβερνήτης του κρατιδίου του Βερολίνου Μίχαελ Μίλερ θεωρεί δεδομένο μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση ZDF ότι στην επόμενη διαδικτυακή συνάντησή τους η καγκελάριος Μέρκελ και οι τοπικοί πρωθυπουργοί των 16 κρατιδίων θα συμφωνήσουν σε γενικό λοκντάουν διάρκειας 3 εβδομάδων, αρχής γενομένης από τις 20 Δεκεμβρίου, με πιθανή διάρκεια μέχρι και τις 10 Ιανουαρίου του 2021.

Προς την κατεύθυνση ενός γενικού λοκντάουν σε παγγερμανικό επίπεδο πιέζει και ο πρωθυπουργός του κρατιδίου της Βάδης-Βιρτεμβέργης Βίνφριντ Κρέτσμερ. Λόγω της έκρηξης κρουσμάτων στο τρίτο σε πληθυσμό γερμανικό κρατίδιο, με 11 εκατομμύρια κατοίκους, ο τοπικός πρωθυπουργός ανακοίνωσε μονομερώς την επιβολή γενικού λοκντάουν αμέσως μετά τα Χριστούγεννα και μέχρι τις 10 Ιανουαρίου και δήλωσε ότι, αν δεν υπάρξει σύμπνοια σε ομοσπονδιακό επίπεδο, θα επιδιώξει συμφωνία για κοινά μέτρα με τα γειτονικά κρατίδια, όπως η Βαυαρία.

Αγγίζουν τα 17 δις οι ζημιές για το λιανικό εμπόριο

Στα ύψη οι απώλειες για το λιανικό εμπόριο

Στα ύψη οι απώλειες για το λιανικό εμπόριο

Το μερικό λοκντάουν που ισχύει στη Γερμανία από τις αρχές Νοεμβρίου έχει δραματικές επιπτώσεις στο λιανικό εμπόριο στο κέντρο των πόλεων. Σύμφωνα με προδημοσίευση έκθεσης του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας IW στον γερμανικό Τύπο οι συνολικές ζημιές υπολογίζονται γύρω στα 16,9 δισεκατομμύρια ευρώ. Κερδισμένος της πανδημίας είναι ο τομέας του διαδικτυακού εμπορίου και κυρίως ο αμερικανικός κολοσσός Amazon. Η έκθεση του IW αναφέρει ότι πριν το ξέσπασμα της πανδημίας στις αρχές του 2020 η Amazon είχε ήδη διασφαλίσει το 48% του γερμανικού διαδικτυακού τζίρου: «Το ποσοστό πρέπει να ενισχύθηκε σημαντικά από το περασμένο Απρίλιο», αναφέρει το οικονομικό ινστιτούτο με έδρα τη Κολωνία.

Σχεδόν οι μισοί Γερμανοί βλέπουν «αρνητικά» το 2020, δείχνει η σφυγμομέτρηση Deutschlandtrend για λογαριασμό της δημόσιας τηλεόρασης ARD. Όπως αναμενόταν η χρονιά που μονοπωλήθηκε από τη πανδημία δεν θα μπορούσε να αποσπάσει θετικές αξιολογήσεις από τους Γερμανούς, όπως για παράδειγμα το 2016, το οποίο το 71% των ερωτηθέντων αποτιμούσε «θετικά». Όσον αφορά το 2021 οι Γερμανοί εμφανίζονται σχετικά αισιόδοξοι, σε ποσοστό 67%. Στον αντίποδα το 31% των ερωτηθέντων δηλώνει ανήσυχο για την χρονιά που έρχεται. Ενδιαφέρον στοιχείο της σφυγμομέτρησης είναι ότι όσο αυξάνεται το διαθέσιμο εισόδημα του νοικοκυριού, τόσο πιο αισιόδοξα είναι τα μέλη του για το μέλλον.

Dpa, DLF, Afp

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος