Λόγω της εξαιρετικά επιδεινούμενης πανδημικής κατάστασης, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να λάβει περαιτέρω μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας. Πάνω απ ‚όλα, αυτό περιλαμβάνει περιορισμούς εξόδου, οι οποίοι θα τεθούν σε ισχύ από το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου.

Ο αριθμός των νέων μολύνσεων στη Βάδη Βυρτεμβέργη αυξάνεται εκθετικά και πάλι. Αυτό σημαίνει ότι οι καθημερινές νέες λοιμώξεις διπλασιάζονται μέσα σε λίγες ημέρες. «Ο ιός εξαπλώνεται σε όλες τις περιοχές και τις ηλικιακές ομάδες. Δεν υπάρχουν πλέον σαφώς αναγνωρίσιμες πηγές μόλυνσης που θα μπορούσαμε να στοχεύσουμε συγκεκριμένα. Οι ειδικοί μιλούν για μια αόριστη εξάπλωση», δήλωσε ο πρωθυπουργός Γουίνφριτ Κρέτστμαν μετά την ειδική σύνοδο του υπουργικού συμβουλίου.

«Ο ιός εξαπλώνεται σε όλες τις περιοχές και τις ηλικιακές ομάδες. Δεν υπάρχουν πλέον σαφώς αναγνωρίσιμες πηγές μόλυνσης που θα μπορούσαμε να στοχεύσουμε συγκεκριμένα. Οι ειδικοί μιλούν για μια αόριστη εξάπλωση»

Η ελπίδα να μπορέσουμε να σπάσουμε το δεύτερο κύμα με συγκριτικά ήπια μέτρα δεν έχει εκπληρωθεί, δήλωσε ο πρωθυπουργός. «Δυστυχώς δεν μπορείς να διαπραγματευτείς με τον ιό ούτε και να συμβιβαστείς. Πρέπει να μειώσουμε τον αριθμό των νέων λοιμώξεων γρήγορα και ριζικά. Από τον δίκτη 169 στη Βάδη Βυρτεμβέργη, θα πρέπει τουλάχιστον κατεβούμε στο 50. Μόνο τότε μπορούμε να παρακολουθήσουμε τις επαφές και να ανακτήσουμε τον έλεγχο του ιού. Αυτό είναι εφικτό μόνο με σκληρά, ριζοσπαστικά μέτρα », δήλωσε ο Κρέτστμαν, συνοψίζοντας την κατάσταση.

«Ως μια πολιτισμένη και φωτισμένη κοινωνία, δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι μεγάλος αριθμός ανθρώπων πλήττονται σοβαρά στην υγεία τους κάθε μέρα και εκατοντάδες άνθρωποι πεθαίνουν από τον ιό. Συχνά απομονωμένοι από την οικογένεια και τους φίλους. Από αυτούς οι περισσότεροι θα ζούσαν χωρίς την πανδημία. Δεν έχει σημασία αν αυτό συμβαίνει στη μέση ή προς το τέλος της ζωής ενός ανθρώπου. Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια ισχύει εξίσου σε κάθε άτομο. Αλλά αφορά επίσης την αξιοπρέπεια της κοινωνίας μας. Τώρα έχουμε όλοι κοινό καθήκον και κοινό καθήκον να προστατεύουμε την υγεία και τη ζωή », συνέχισε ο Κρέτστμαν.

Ως εκ τούτου, η κρατική κυβέρνηση αποφάσισε να λάβει περαιτέρω μέτρα αμέσως.

Εθνικοί περιορισμοί εξόδου
Ένα από τα άμεσα μέτρα είναι ένας εθνικός περιορισμός εξόδου με σκοπό την περαιτέρω διακοπή της δημόσιας ζωής.

Από το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2020, η διαμονή έξω από το σπίτι σας μεταξύ 8 μ.μ. και 5 π.μ. επιτρέπεται μόνο για έγκυρους λόγους.

Για τους παρακάτω λόγους μπορείτε να βγαίνετε από το σπίτι:

 • Άσκηση επαγγελματικών δραστηριοτήτων.
 • Χρήση ιατρικών, συμπεριλαμβανομένων κτηνιατρικών υπηρεσιών.
 • Συνοδεία ατόμων που χρειάζονται υποστήριξη και ανηλίκων.
 • Συνοδευτικό θανάτου και ανθρώπων σε απειλητικές για τη ζωή συνθήκες.
 • Ενέργειες για τη φροντίδα των ζώων, όπως η βόλτα.
 • Επίσκεψη σε σχολεία, παιδικά κέντρα και μαθητικές εκδηλώσεις.
 • Παρακολούθηση θρησκευτικών εκδηλώσεων.
 • Συμμετοχή ιδιωτικών πάρτι από 23 έως 27 Δεκεμβρίου.

Θα υπάρξουν επίσης περιορισμοί εξόδου κατά τη διάρκεια της ημέρας από τις 12 Δεκεμβρίου. Επιτρέπεται η διαμονή έξω από το σπίτι σας μεταξύ 5 π.μ. και 8 μ.μ. μόνο για έγκυρους λόγους. Εκτός από τους προαναφερθέντες λόγους για τις νυχτερινές ώρες, που ισχύουν επίσης κατά τη διάρκεια της ημέρας, υπάρχουν:

 • Αθλητισμός και άσκηση στον καθαρό αέρα αποκλειστικά μόνοι σας, με άλλο άτομο που δεν ζει στο ίδιο νοικοκυριό ή με μέλη του σπιτιού σας.
 • Πραγματοποίηση αγορών.
 • Συγκεντρώσεις και ιδιωτικές εκδηλώσεις με μέλη του νοικοκυριού ή έως 5 άτομα από έως δύο νοικοκυριά, καθώς και συγγενείς σε ευθεία γραμμή και συνεργάτες. Αυτό δεν ισχύει για παιδιά στα αντίστοιχα νοικοκυριά έως και 14 ετών. 
 • Εκδηλώσεις σύμφωνα με το Άρθρο 10 (4) του Corona Ordinance (CoronaVO), όπως συμμετοχή σε δικαστικούς διορισμούς ή συνεδριάσεις δημοτικών φορέων
 • Άσκηση δικαιωμάτων επιμέλειας και πρόσβασης
 • Παρακολούθηση σε συνεδριάσεις σύμφωνα με το άρθρο 8 του βασικού νόμου.
 • Η εμπειρία των τελευταίων εβδομάδων δείχνει ότι γύρω από τα Μπαρ και τα καταστήματα που σερβίρουν αλκοόλ υπήρξαν επαναλαμβανόμενοι σχηματισμοί μεγαλύτερων ομάδων και πολλές παραβιάσεις του κανόνα AHA. Επομένως, από τις 12 Δεκεμβρίου 2020, θα απαγορευτεί η εξυπηρέτηση και η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών σε δημόσιους χώρους. 

Η Βάδη-Βυρτεμβέργη λαμβάνει αυτά τα μέτρα εν αναμονή των αποτελεσμάτων της Ομοσπονδιακή Καγκελάριο την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020. Εδώ, ο πρωθυπουργός Winfried Κρέτστμαν θα κάνει εκστρατεία για τη λήψη των ακόλουθων μέτρων σε εθνικό επίπεδο από την επόμενη εβδομάδα:
Πρέπει επίσης να κλείσουν:

 • Κομμωτήρια, κουρεία (Barbershop) και σολάριουμ.
 • Σε αθλητικές εγκαταστάσεις και πισίνες, τα σχολικά αθλήματα, οι δραστηριότητες μελέτης καθώς και ψυχαγωγικά και ερασιτεχνικά ατομικά αθλήματα, απαγορεύονται. Αυτό ισχύει για δημόσιες και ιδιωτικές αθλητικές εγκαταστάσεις, γήπεδα ποδοσφαίρου και  γυμναστήρια, στούντιο γιόγκα, σχολές χορού και παρόμοιων εγκαταστάσεων, καθώς και πισίνες, εσωτερικές πισίνες, ιαματικές πισίνες, πισίνες διασκέδασης και και λίμνες κολύμβησης με ελεγχόμενη πρόσβαση.
 • Το λιανικό εμπόριο δεν θα πρέπει πλέον να επιτρέπεται να πραγματοποιεί ειδικές εκστρατείες πωλήσεων που οδηγούν σε αυξημένη εισροή ανθρώπων. Αυτό ισχύει για τις πωλήσεις, τα πωλήσεις την Κυριακή και οι αγορές αργά το βράδυ (latenight shopping).
 • Η πρόσβαση σε εγκαταστάσεις φροντίδας και νοσοκομεία επιτρέπεται μόνο με αρνητικό τεστ COVID-19 και με μάσκα FFP2.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός θα παρακαλέσει τη χώρα να συνεχίσουν τα μέτρα μετά τα  Χριστούγεννα.