Στην προειδοποίηση που απηύθυνε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προς την Ευρώπη των 27, να «απαλλαγεί από τη στρατηγική της τύφλωση», τη στιγμή που η Ελλάδα πιέζει για την άμεση επιβολή κυρώσεων κατά της Άγκυρας, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 10 και 11 Δεκεμβρίου, αναφέρεται σε εκτενές άρθρο του το Bloomberg την Τρίτη.

Σύμφωνα με τον συντάκτη του άρθρου, «η ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια κρίση ευρείας κλίμακας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι τελευταίες κινήσεις καταδεικνύουν αφενός τη χειροτέρευση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά και των σχέσεων της Άγκυρας με την Λευκωσία, καθώς συνεχίζονται οι καταπλεύσεις τουρκικών ερευνητικών σκαφών στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και οι τακτικισμοί του Ερντογάν στα κατεχόμενα της Βόρειας Κύπρου.

«Η ΕΕ δεν πρέπει να επιτρέψει στον εαυτό της να χρησιμοποιηθεί ως πολιορκητικός κριός από την ελληνοκυπριακή πλευρά και την Ελλάδα», είχε δηλώσει σε μήνυμά του ο Ερντογάν τη Δευτέρα, το οποίο προβλήθηκε σε γεύμα εργασίας στην Αττάλεια, με θέμα τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι δηλώσεις αυτές ήλθαν τη στιγμή ακριβώς που συνεδρίαζε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες, με θέμα τις σχέσεις της Ευρώπης των 27 με την Τουρκία και με το βλέμμα στραμμένο στη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά την Πέμπτη.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Ελλάδα ελπίζει να αποσπάσει τη δέσμευση των Ευρωπαίων ηγετών, ώστε να επιβληθούν οι κυρώσεις κατά της Άγκυρας.

«Η Ελλάδα θέλει οι Ευρωπαίοι ηγέτες να δώσουν μια “καθαρή εντολή” στον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, ώστε να παρουσιάσει στοχευμένα μέτρα τον επόμενο μήνα, συμπεριλαμβανομένου κι ενός εμπάργκο όπλων καθώς και την απαγόρευση της χρηματοδότησης των τουρκικών τραπεζών και επιχειρήσεων από ευρωπαϊκούς οργανισμούς», αναφέρεται σε σημείωμα που κυκλοφόρησε πριν από τη συνάντηση στις Βρυξέλλες και την οποία επικαλείται το Bloomberg.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο επισημαίνει ότι τέτοιου είδους αυστηρά μέτρα είχαν προγενέστερα αποτύχει να τύχουν της ομόφωνης υποστήριξης των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Ο κ. Μπορέλ, από την πλευρά του, είχε σπεύσει τη Δευτέρα να επισημάνει ότι «η κατάσταση δεν είναι θετική». Ωστόσο, ο ίδιος δεν θέλησε να προκαταλάβει τις επόμενες κινήσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έναντι της Τουρκίας.

«Δεν έχουμε παρατηρήσει κάποια θεμελιώδη αλλαγή ως προς τη συμπεριφορά της Τουρκίας», είπε ο κ. Μπορέλ στους δημοσιογράφους. «Αντίθετα, σε αρκετές εκφάνσεις η κατάσταση έχει χειροτερεύσει και όλα τα κράτη – μέλη γνωρίζουν πολύ καλά ότι απαιτείται προσεκτική ανάλυση της κατάστασης με την Τουρκία», πρόσθεσε.