Λαμβάνοντας υπόψη τον συνεχιζόμενο υψηλό αριθμό κρουσμάτων, τα γερμανικά νοσοκομεία ζητούν την ανάκληση των μέτρων κατά του κορονοϊού, τα οποία σχεδιάστηκαν για τα Χριστούγεννα και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Πιο χαλαρά μέτρα στους περιορισμούς για τις κοινωνικές επαφές, για παράδειγμα κατά την αλλαγή του έτους, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, με περαιτέρω (επιβαρυντικές) συνέπειες για τις κλινικές. Λόγω της τρέχουσας κατάστασης, συμβουλεύω επειγόντως να μην διατηρηθούν σε ισχύ τα ανακοινωθέντα μέτρα χαλάρωσης», τόνισε ο επικεφαλής της Γερμανικής Ένωσης Νοσοκομείων (DKG), Γκέραλντ Γκας σε συνέντευξή του η οποία θα δημοσιευτεί στο αυριανό φύλλο της «Handelsblatt».

«Επιπλέον, η αυστηρότερη εφαρμογή των μέτρων είναι απολύτως λογική και απαραίτητη σε περιοχές πολύ υψηλού κινδύνου. Οι εκκλήσεις απλά προς τους πολίτες να περιορίσουν τις ιδιωτικές τους επαφές όσο το δυνατόν περισσότερο, προφανώς δεν θα αποδώσουν καρπούς», προειδοποίησε.

«Η διατήρηση σε υψηλά επίπεδα του αριθμού των νέων λοιμώξεων οι οποίες έχουν καταχωρηθεί από τις αρχές επιτείνει μια μόνιμα πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία. Σήμερα έχουμε 40% περισσότερους ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας από ό, τι την άνοιξη, και σε αντίθεση με την άνοιξη, δεν πρόκειται για βραχυπρόθεσμη κατάσταση, αλλά συμβαίνει εδώ και εβδομάδες χωρίς να μπορούμε να διαβλέψουμε ένα τέλος. Για το προσωπικό των κλινικών, αυτή η εξέλιξη είναι μια ακραία πρόκληση και επιβάρυνση», επισήμανε ο Γκας.

Στα τέλη Νοεμβρίου, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι κυβερνήσεις των κρατιδίων παρέτειναν το μερικό lockdown, αλλά ταυτόχρονα ανακοίνωσαν την άρση των περιορισμών για τις κοινωνικές επαφές από τις 23 Δεκεμβρίου έως την 1η Ιανουαρίου. Αυτή η σύντομη φάση χαλάρωσης των μέτρων επανεξετάζεται τώρα και η αυστηροποίηση των μέτρων συζητείται επίσης από τους πολιτικούς.