Βίαιες διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής ωμότητας αλλά και του αμφιλεγόμενου νόμου για την ασφάλεια συγκλονίζουν τη Γαλλία.

Συνολικά 67 μέλη των γαλλικών δυνάμεων επιβολής του νόμου τραυματίστηκαν στις διαδηλώσεις του Σαββάτου για την προάσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών, οι οποίες αμαυρώθηκαν από σκηνές βανδαλισμού, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας.

Στο Παρίσι, όπου τα βίαια επεισόδια και οι καταστροφές ήταν μεγαλύτερου μεγέθους, 48 αστυνομικοί και χωροφύλακες τραυματίστηκαν, διευκρίνισε στο Twitter ο Ζεράλντ Νταρμανέν, ο οποίος ο Σάββατο κατήγγειλε τους «ταραξίες που καταστρέφουν τη Δημοκρατία».

«Ρητή καταδίκη των βίαιων επεισοδίων που διέπραξαν ταραξίες, στο περιθώριο της χθεσινής διαδήλωσης στο Παρίσι», ανέφερε σε tweet η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό.

Επιπλέον, σύμφωνα με το υπουργείο, 95 άνθρωποι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Με σύνθημα την προάσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών, στις περίπου 90 συγκεντρώσεις που οργανώθηκαν στη Γαλλία συμμετείχαν 52.350 άνθρωποι, ανέφερε το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών.

Ωστόσο, στη διαδήλωση του Παρισιού επαναλήφθηκε ένα γνώριμο σενάριο εδώ και κάποια χρόνια: οχήματα που πυρπολήθηκαν, βανδαλισμοί τραπεζών και μεσιτικών γραφείων, «βροχή» από αντικείμενα εναντίον αστυνομικών.

Στη Νάντη (δυτικά), όπου επίσης σημειώθηκαν ταραχές, τέσσερις αστυνομικοί και ένας χωροφύλακας τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ένας εξ αυτών από μια βόμβα μολότοφ, σύμφωνα με τις αρχές.

«Σήμερα ακόμη, αστυνομικοί τραυματίζονται σοβαρά, έχουν εγκαύματα από εμπρηστικούς μηχανισμούς στα χέρια και το πρόσωπο», επισήμανε σε ένα δελτίο τύπου ο Αρνό Μπερνάρ, ένας από τους ηγέτες της συνδικαλιστικής ένωσης αστυνομικών Alliance.

«Παραδόξως, κανένας κομφορμιστής ή ηθικολόγος δεν μιλά για τη βία σε βάρος των δυνάμεων επιβολής του νόμου», συμπλήρωσε, αναφερόμενος στη μάχη που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Γαλλία σχετικά με την αστυνομική βία, στον απόηχο δύο υποθέσεων που προκάλεσαν σοκ στη χώρα στα τέλη Νοεμβρίου. Τον ξυλοδαρμό ενός μαύρου μουσικού παραγωγού και τη βίαιη εκκένωση ενός καταυλισμού μεταναστών στο Παρίσι.