Η Τουρκία εξέδωσε νέα navtex για ναυτική στρατιωτική άσκηση σε θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης – Τι επιδιώκει η Άγκυρα

Αποφασισμένη να διατηρήσει ψηλά την ένταση αγνοώντας τις εκκλήσεις για αποκλιμάκωση είναι η Τουρκία αναγγέλλοντας σήμερα νέα άσκηση για τη Δευτέρα, νότια της Κρήτης.

Σύμφωνα με τη NAVTEX 1509/20 που εκδόθηκε το μεσημέρι από τον Σταθμό της Αττάλειας θα πραγματοποιηθούν στρατιωτικές ασκήσεις την Δευτέρα σε ακτίνα 20 ν.μ. από την συντεταγμένη που αναφέρεται στην αναγγελία.

Αυτή είναι μία περιοχή αυτή που βρίσκεται εντός της υποτιθέμενης ζώνης του τουρκολυβικού μνημονίου αλλά και εντός της περιοχής της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας.

Οι ασκήσεις γίνονται σε διεθνή ύδατα, σε περιοχή όμως όπου η αρμοδιότητα για έκδοση NAVTEX ανήκει στον Σταθμό του Ηρακλείου της Κρήτης.

Υπενθυμίζεται πως χθες η Τουρκία εξέδωσε άλλη ΝAVTEX για άσκηση μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου για 9 και 10 Δεκεμβρίου.

H κίνηση αποσκοπεί ακριβώς στο να αμφισβητήσει την ελληνοαιγυπτιακή Συμφωνία και να «προικίσει» με άσκηση αρμοδιοτήτων την αυθαίρετη και μονομερή «οριοθέτηση» της Τουρκικής ΑΟΖ που επικαλύπτει όλη την ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο και φθάνει μέχρι και νοτίως της Κρήτης.