Οι κυρώσεις έρχονται αλλά ο Ερντογάν συνεχίζει τα δικά του. Πήγε στην Αγία Σοφία, προσευχήθηκε και ευχήθηκε οι Γάλλοι να απαλλαγούν σύντομα από τον Μακρόν.

Η Σύνοδος Κορυφής πλησιάζει, οι κυρώσεις από την ΕΕ έρχονται, το νομοσχέδιο των ΗΠΑ για τους S-400 σφίγγει τον κλοιό γύρω του, η τουρκική λίρα κάνει νέα βουτιά, αλλά ο ίδιος πηγαίνει για προσευχές στην Αγία Σοφία.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει το επικοινωνιακό σόου. Το πρωί της Παρασκευής έφτασε κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στην Αγία Σοφία, όπου έγινε δεκτός από τον ιμάμη για να προσευχηθεί και εν συνεχεία να επιδοθεί σε νέες προκλητικές δηλώσεις, επαναφέροντας στο στόχαστρό του τον Εμανουέλ Μακρόν.

Αφού προσευχήθηκε, λοιπόν, ευχήθηκε ότι η Γαλλία „θα απαλλαγεί σύντομα από το πρόβλημα του Μακρόν“, τον οποίο αποκάλεσε „βάρος“ για τη χώρα, καθώς αυτή τη στιγμή „μαζί διανύουν μία επικίνδυνη περίοδο“.

Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε δηλώσεις και για τον εβόλιο του κορονοϊού, λέγοντας πως δεν έχει κανένα πρόβλημα να εμβολιαστεί.

Νέα πτώση της τουρκικής λίρας

Πτώση κατέγραψε η τουρκική λίρα σήμερα καθώς η τελική εκδοχή του αμερικανικού νομοσχεδίου για τις αμυντικές δαπάνες (NDAA), που παρουσιάστηκε από Αμερικανούς νομοθέτες, προβλέπει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας για την απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400.

Η απειλή κυρώσεων από τη Δύση έχει ασκήσει πιέσεις στο τουρκικό νόμισμα, που φέτος έχει καταγράψει σειρά από χαμηλά επίπεδα ρεκόρ. Νωρίτερα σημείωσε πτώση σχεδόν 1% πριν ανακάμψει στις 7,76 τουρκικές λίρες έναντι του δολαρίου στις 12:19 ώρα Ελλάδας.

Οι κυρώσεις θα μπορούσαν να πλήξουν την τουρκική οικονομία, η οποία είναι ήδη αντιμέτωπη με την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού, με διψήφιο πληθωρισμό αλλά και συναλλαγματικά διαθέσιμα που έχουν σχεδόν στερέψει.

Το αμερικανικό νομοσχέδιο για την άμυνα περιλαμβάνει κυρώσεις στο πλαίσιο του Νόμου για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (CAATSA).