Πολλές είναι οι πληγές και τα προβλήματα που αφήνει πίσω του ο κορωνοϊός και το lockdown στη Θεσσαλονίκη.

Ο Γενικός Διευθυντής του Παιδικού Χωριού Φίλυρο Λουκάς Ίσαρης μιλώντας στο politispres.gr είπε χαρακτηριστικά: «Είμαστε λίγες ημέρες πριν αναστείλει το Σωματείο τη λειτουργία του».

Το Παιδικό Χωριό Φίλυρο αποτελεί το πρώτο «Ελληνικό Παιδικό Χωριό, το οποίο δεν έχει τυποποιημένη μορφή ιδρύματος και σε διάρκεια 32 ετών λειτουργίας έχει φιλοξενήσει 200 και παραπάνω παιδιά, τα οποία είτε είναι ορφανά, είτε οι γονείς τους δεν καταφέρνουν να τα θρέψουν, είτε αποτέλεσαν θύματα κακοποίησης. Σε αυτά τα παιδιά το Παιδικό Χωριό δίνει μια δεύτερη ευκαιρία να βρουν τη θαλπωρή και την παιδικότητα που έχουν χάσει, προσφέροντας τους αγάπη, ζεστασιά, σεβασμό και ασφάλεια.

Η Νέα Τάξη Πραγμάτων που έχει δημιουργηθεί τους τελευταίους εννέα μήνες, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού δεν άφησε ανεπηρέαστο το Παιδικό Χωριό.

Ο κ. Ίσαρης, Γενικός Διευθυντής του Σωματείου, μετά από επικοινωνία που είχαμε μαζί του, μας εξήγησε ότι το Παιδικό Χωριό βρίσκεται στην «κόψη του ξυραφιού», μετά από περικοπές των κρατικών επιχορηγήσεων, οι οποίες δυσκολεύουν τη διαβίωση των παιδιών, αλλά και τη συνολική λειτουργία του Σωματείου.

Διαβάστε την επιστολή προς κάθε αποδέκτη, στην οποία γίνεται έκκληση για βοήθεια:

«Αγαπητές Φίλες και Φίλοι, μέλη και συμπαραστάτες του Ελληνικού Παιδικού Χωριού,

Τον Ιανουάριο του 2020 το Σωματείο μας με περηφάνια και ευθύνη συμπλήρωσε 32 χρόνια συνεχούς προσφοράς στον τομέα της Παιδικής Προστασίας, μια πορεία δύσκολη και επίπονη, κατά την διάρκεια της οποίας πολλές φορές αντιμετωπίσαμε δυσκολίες και προβλήματα που στην αρχή φαίνονταν μεγάλα και ανυπέρβλητα, όμως όλοι μαζί καταφέραμε να τα προσπεράσουμε και να τα επιλύσουμε. Μπορεί να βραχήκαμε αλλά καταφέραμε να περάσουμε απέναντι και να βγούμε στην ακτή.

Όλη αυτή η πορεία είχε ένα και μοναδικό αποδέκτη ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ, τα 200 και πλέον παιδιά που είχαμε την χαρά να φιλοξενήσουμε, να φροντίσουμε και να μεγαλώσουμε. Και τώρα να καμαρώνουμε για την πορεία τους. Κάθε μέρα αποτέλεσε μια διαφορετική και δημιουργική μέρα, ένα ταξίδι συναισθημάτων και ψυχικής ανάτασης.

Σε αυτό το ταξίδι υπήρξαμε όλοι συνοδοιπόροι, μέλη, φίλοι του σωματείου, ανώνυμοι και επώνυμοι, εταιρείες, και επιχειρήσεις που στάθηκαν στο πλάι μας και θέλησαν να κάνουν αυτό το ταξίδι μαζί μας. Όλοι μαζί καταφέραμε να κοιτάμε τα παιδιά μας στα μάτια και να νιώθουμε περηφάνια.

Από τον Μάρτιο του 2020 λόγω της ενδημούσης πανδημίας, τον περιορισμό των μετακινήσεων, της απαγόρευσης διενέργειας εκδηλώσεων, των αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων που επιβάλλεται να τηρούμε στο Σωματείο μας (περιορισμός επισκέψεων, αναστολή λειτουργίας της εκκλησίας μας κλπ) και της γενικής οικονομικής κατάστασης που αντιμετωπίζει η Ελληνική Κοινωνία εξαιτίας της πανδημίας, βιώνουμε την πρωτόγνωρη μείωση σε ποσοστό 70%-80%, τόσο των χρηματικών δωρεών και των χορηγιών, όσο και των προσφορών σε τρόφιμα και προϊόντα, καθώς και την μείωση της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης που λαμβάνει το Σωματείο μας περίπου 80% σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.

Δυστυχώς τις τελευταίες μέρες φτάσαμε στο οριακό σημείο να μην έχουμε τη δυνατότητα να καλύψουμε με θέρμανση και τα 8 σπίτια μας στα οποία διαμένουν τα 38 ανήλικα παιδιά που αυτήν την χρονική στιγμή φιλοξενούμε. Αντιμετωπίζουμε έλλειψη σε βασικά είδη διατροφής και προϊόντα απαραίτητα για την καθημερινότητα των παιδιών μας.

Λόγω έλλειψης ρευστότητας τους τελευταίους μήνες, το Σωματείο αδυνατεί να είναι συνεπές στις οικονομικές του υποχρεώσεις απέναντι στο Ελληνικό Δημόσιο και στο πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό του (υπαλλήλους και συνεργάτες του), οι οποίοι κατανοώντας το τεράστιο μέγεθος του οικονομικού προβλήματος που αντιμετωπίζει το Σωματείο μας, με αξιοθαύμαστη υπομονή συνεχίζουν να προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους στα παιδιά μας, παραμερίζοντας την αβεβαιότητα της καταβολής των μισθών τους.

Όπως γνωρίζετε το Σωματείο μας, φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό ανηλίκων παιδιών στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον των παιδιών που φιλοξενούμε και την αξιοπρεπή διαβίωση τους στο Ελληνικό Παιδικό Χωριό, τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου με αίσθημα ευθύνης, για πρώτη φορά στα 32 χρόνια ζωής του Σωματείου μας βρίσκεται στην άκρως δυσχερή θέση να απευθύνει ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ. Με πόνο ψυχής, το Σωματείο μας ανακοινώνει ότι υπ’ αυτές τις συνθήκες έφτασε στο έσχατο σημείο να απειλείται άμεσα η συνέχιση της λειτουργίας του με κίνδυνο την επ’ αόριστον αναστολή των υπηρεσιών του.

Φίλες και Φίλοι, καινούργιοι και παλιοί, μέλη και συμπαραστάτες μας, ζητάμε την υποστήριξη και την βοήθεια σας, στην πιο δύσκολη οικονομική κρίση που βιώνει το Σωματείο μας.»

ΑΣ ΣΤΑΘΟΥΜΕ ΔΙΠΛΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ….ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΣ….ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΓΛΥΤΩΣΕΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ.

ΤΗΛ. 2310-23303 και 2310-678460

Email: ellinikopaidikoxorio@gmail.com

ΛΟΓ.ΤΡΑΠ.  ΕΘΝΙΚΗ: GR1501102120000021229604190

ΠΕΙΡΑΙΩΣ:  GR78 0172 2380 0052 3800 3332 696

EUROBANK: GR7802602320000520100436403

ALPHA BANK: GR8101407010701002101162926

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Αναστασία Κιρλή