Πέθανε σήμερα η Γιαννιώτισσα Εσθήρ Κοέν, η γηραιότερη Ελληνίδα επιζώσα από τα κολαστήρια του Άουσβιτς-Μπιρκενάου.

Στα 17 της χρόνια, η Εσθήρ Κοέν, μαζί με όλους τους Ρωμανιώτες Εβραίους των Ιωαννίνων, έζησε την θηριωδία. Ήταν 25η Μαρτίου του 1944, όταν οι Γερμανοί μάζεψαν στην πλατεία Μαβίλη όλους τους Εβραίους της πόλης και ακολούθησε η πορεία προς την καταστροφή και τον θάνατο.

Οι αφηγήσεις της ήταν πάντα συγκλονιστικές. Για τελευταία φορά είδε τους γονείς της και τα 6 αδέλφια της, στην πύλη της κολάσεως του Άουσβιτς. «Όταν μας έβγαζαν από τα σπίτια μας και μας έσερναν στους δρόμους για να μας πάνε στην Γερμανία, δεν τράβηξε κανένας γείτονας ούτε το κουρτινάκι για να δει τι γίνεται…».

Το Μάρτιο του 2014, η κ. Κοέν τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας, όταν στα Γιάννενα συναντήθηκε με το άλλοτε Γερμανό Πρόεδρο Γιόαχιμ Γκάουκ. «Πεθαίνοντας εμείς, πρέπει ο κόσμος να μάθει, ότι ο άνθρωπος δεν πρέπει να είναι απάνθρωπος», είπε η Εσθήρ Κόεν και ο Γερμανός Πρόεδρος την αγκάλιασε.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η ανάρτηση που έκανε στο Facebook ο εγγονός της, Σάμης Κοέν για την επίμαχη συνομιλία της γιαγιάς του με τον πρόεδρο Γκάουκ: «Η γιαγιά μου, Εσθήρ (Στέλλα) Κοέν, ήταν η γηραιότερη επιζώσα του Άουσβιτς. Ήταν μια πραγματική ηρωίδα της ζωής. Στις 7/3/14 όταν ο τότε πρόεδρος της Γερμανίας Γκάουκ της ζήτησε συγνώμη για όσα πέρασε στα στρατόπεδα, εκείνη απάντησε: «Μου είναι αδιάφορος ο πρόεδρος της Γερμανίας. Τι να του πω; Τι να μου πει; Πώς να του ξεδιπλώσω τον πόνο μου για να τον καταλάβει;»

Η κηδεία της θα γίνει την Πέμπτη.

Πληροφορίες: ΕΡΤ