Ένα ημερολόγιο για το νέο έτος από το αθηναϊκό design agency Bob Studio ξορκίζει τα δεινά της χρονιάς που τελειώνει με τον πιο ευφάνταστο και αστείο τρόπο.

Μετά από μια χρονιά που έχει καταγραφεί στη συλλογική συνείδηση ως η χειρότερη της ζωής μας, πώς υποδέχεσαι την επόμενη; Πώς φτιάχνεις ημερολόγιο γι‘ αυτήν; Πώς ξορκίζεις τα κακά και τη δυστοπία που έφερε το 2020, για να υποδεχτείς, μέσα στην εν εξελίξει πανδημία, την ελπίδα που σηματοδοτεί πάντα ένα νέο έτος;

Με χιούμορ, φαίνεται πως απαντούν οι υπεύθυνοι του Bob Studio, οι οποίοι δημιούργησαν το πιο ευφάνταστο και αστείο συλλεκτικό ημερολόγιο για το 2021, με θέμα –τι άλλο;– το τέλος του κόσμου. Κι αν τη γλιτώσαμε το ’20, μας κλείνουν το μάτι οι σχεδιαστές του δημιουργικού αθηναϊκού γραφείου, μην εφησυχάζετε! Το τέλος θα έρθει το ’21 με χίλιους διαφορετικούς τρόπους.

«Ένα ημερολόγιο-ύμνος στην αισιοδοξία και την πίστη στον άνθρωπο» αποκαλούν σαρκαστικά τη νέα τους δουλειά, που περιλαμβάνει 12 διαφορετικά, ξεκαρδιστικά σενάρια για την καταστροφή του πλανήτη και του ανθρώπινου είδους, ένα για κάθε μήνα του δύσκολου 2021 που είναι προ των πυλών.

Πέρα από τη δεδομένη έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης (sic), που είναι κάτι local, άρα περιορισμένου ενδιαφέροντος, οι σχεδιαστές του βραβευμένου design agency εξέτασαν πιο οικουμενικά (και λιγότερο κλισέ) σενάρια.

Ιανουάριος 2021

Τι έχουμε, λοιπόν, να περιμένουμε προσεχώς; Πόσο χειρότερα μπορούν να πάνε τα πράγματα; Πέρα από τη δεδομένη έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης (sic), που είναι κάτι local, άρα περιορισμένου ενδιαφέροντος, οι σχεδιαστές του βραβευμένου design agency εξέτασαν πιο οικουμενικά (και λιγότερο κλισέ) σενάρια. Όπως η πτώση του Ίντερνετ, που θα σκάσει τον Ιανουάριο και θα αφήσει τους 4,6 δισ. χρήστες του σε όλο τον κόσμο σαστισμένους και ανήμπορους να αντιδράσουν: «Όταν έπεσε το Internet, ο δεινόσαυρος της Google ξεκίνησε να τρέχει σε δισεκατομμύρια οθόνες. Δεν υπήρχε τίποτα να τον σταματήσει. Η επιστροφή των δεινοσαύρων ήταν πλέον γεγονός. Και δεν υπάρχει επιστροφή».

Ή η «εκδίκηση της κλανιάς» που θα ζήσουμε τον Μάιο: «Οι γαλακτοφόρες αγελάδες που εκτρέφονται αποβάλλουν 450-550 γραμμάρια μεθανίου ημερησίως και ευθύνονται για περίπου το 44% των παγκόσμιων εκπομπών μεθανίου. Μια ανεξήγητη στομαχική διαταραχή που πιστεύεται ότι προκάλεσαν οι ίδιες στον εαυτό τους, για να γλιτώσουν από την αιχμαλωσία και τον αλόγιστο πολλαπλασιασμό τους, προκάλεσε με τη σειρά της διπλασιασμό της παραγωγής αερίων που αποβάλλουν. Η εισπνοή τόσο μεγάλης ποσότητας αερίων απέβη μοιραία για τον άνθρωπο».

Δεκέμβριος 2021

Τελικά, ποιος είναι ο Avozilla που έχει στρογγυλοκαθίσει πάνω στον Δεκέμβριο;

Κάθε σενάριο, προϊόν έμπνευσης και στοχασμού των ημερών της καραντίνας, συνοδεύεται από υπέροχες, μεγάλης κλίμακας εικονογραφήσεις διαφορετικών σχεδιαστικών τεχνοτροπιών, με έντονα χρώματα και ποπ επιρροές. Εκεί που τα memes συναντούν τις ιλουστρασιόν οδηγίες χρήσης και η εκκλησιαστική τέχνη τα strips των γελοιογραφιών, το ημερολόγιο του Bob Studio μας καθησυχάζει τελικά πως στο τέλος όλα θα πάνε καλά!

Το εξώφυλλο του ημερολογίου

Το τέλος του κόσμου – 12 επικείμενες καταστροφές και πώς θα σωθούμε!

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ