Το θαύμα της ζωής μέσα στην πανδημία. Τι δήλωσαν εργαζόμενες στο „Αττικόν“ για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι έγκυες γυναίκες με κορονοϊό. Τι ισχύει με τον θηλασμό.

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησαν οι κ.κ. Σοφία Καλανταρίδου, καθηγήτρια Μαιευτικής, διευθύντρια Γ‘ παν. κλινικής στο νοσοκομείο „Αττικόν“ και Ελένη Αλεξίου, προϊσταμένη αίθουσας τοκετών στο ίδιο νοσοκομείο, όπου γυναίκες επίτοκες με κορονοϊό παρακολουθούνται με συγκεκριμένα πρωτόκολλα, και φέρνουν στον κόσμο υγιή μωρά, αρνητικά στην covid-19.

„Αυτό που προσπαθήσαμε και καταφέραμε από την αρχή είναι να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τις γυναίκες αυτές να γεννήσουν με ασφάλεια, αλλά να παρέχουμε ασφάλεια και στο προσωπικό μας. Και στις 12 γυναίκες που γέννησαν εδώ, δεν είχαμε κανένα κρούσμα από το προσωπικό. Και αυτό νομίζω ότι είναι μια μεγάλη νίκη“, δήλωσε η κ. Καλανταρίδου.

«Οι περισσότερες από τις γυναίκες που είχαμε ήταν ή ασυμπτωματικές ή με ελαφριά συμπτωματολογία. Είχαμε όμως και βαρύτερες περιπτώσεις και γυναίκες που ήταν θετικές μέχρι και πέντε εβδομάδες. Μέχρι σήμερα μόνο μία έγκυος γυναίκα μπήκε σε ΜΕΘ, αλλά δε διασωληνώθηκε. Γέννησε τελικά επιτυχώς τα δύο της μωράκια και τα έχει τώρα στο σπίτι της», πρόσθεσε η κ. Καλανταρίδου.

«Το στρες είναι πολύ μεγάλο για τις γυναίκες και καλούμαστε να τις υποστηρίξουμε ψυχολογικά, να τις προστατεύσουμε αλλά να προστατεύσουμε και τους εαυτούς μας, αλλά και τις υπόλοιπες γυναίκες που έρχονται να γεννήσουν στο μαιευτήριό μας. Είναι σε άλλο χώρο, εντελώς απομονωμένο από εκείνον που γεννούν οι γυναίκες χωρίς κορονοϊό“, είπε η κ. Αλεξίου.

Στην εκπομπή μίλησε και η κ. Άννα Μακρή, μητέρα βρέφους πέντε ημερών, που πριν γεννήσει νοσούσε από τον ιό.

„Είμαστε όλοι υγιείς. Εγώ έγινα αρνητική 4-5 ημέρες πριν τη γέννα. Είχα μπει στον ένατο μήνα της εγκυμοσύνης μου όταν αρρώστησα. Γέννησα με καισαρική αλλά κανονικά πήρα το μωρό στην αγκαλιά μου και το θήλασα. Και ο γυναικολόγος μου μού είχε πει και οι κυρίες στο Αττικόν μου είχαν πει ότι και θετική να παραμείνω ότι μπορώ κανονικά να θηλάσω“, τόνισε η νέα μητέρα.

Μιλώντας αναφορικά με το αν γυναίκα που έχει κορονοίό μπορεί να θηλάσει, η κ. Καλανταρίδου είπε ότι «Αν έχει χαμηλό ιικό φορτίο και εφόσον συμφωνήσει ότι υπάρχει ένας μικρός θεωρητικός κίνδυνος, μπορεί να θηλάσει. Έχουν υπάρξει δύο δημοσιεύσεις που έχει απομονωθεί ο ιός στο μητρικό γάλα. Μπορούν να θηλάσουν αλλά με προσοχή. Όλη αυτή την προσπάθεια την έχουμε κάνει με επικουρικό προσωπικό, μη μόνιμο. Και στο νοσηλευτικό προσωπικό έχουμε πολλές ελλείψεις“.