Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περιέγραψε το τι θα ισχύει στις μετακινήσεις όταν ανοίξει το λιανεμπόριο. Τι είπε για την παράταση του lockdown και το άνοιγμα των σχολείων. „Αδειασε“ τον Ά. Γεωργιάδη για τη μακάβρια σύγκριση με το Βέλγιο.

Δηλώσεις για το άνοιγμα της αγοράς μέσα στο Δεκέμβριο εν μέσω πανδημίας, αλλά και για τη συνέχεια της χρήσης του SMS στο 13033, έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, και αναφερόμενος στη μερική άρση του lockdown άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παραμονή των SMS και κατά την περιόδο των εορτών. Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν παραμένει το SMS στο 13033 για τα χριστουγεννιάτικα ψώνια, τόνισε ότι όλα βρίσκονται στο τραπέζι όπως και να παραμείνει η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά από κάποια ώρα.

Αναφορικά με την εστίαση, φαίνεται πως σχεδιάζεται να ανοίξει λίγο πριν τα Χριστούγεννα, με αυστηρούς όμως κανόνες και μειωμένο ωράριο ώστε να αποφευχθεί διασπορά του ιού.

„Υπάρχει σχέδιο για την εστίαση να ανοίξει πριν τα Χριστούγεννα“ τόνισε ο κ. Πέτσας, ξεκαθάρισε όμως ότι „σίγουρα δεν θα υπάρχει η δυνατότητα νυχτερινής διασκέδασης“.

„Δεν θα υπάρχουν όρθιοι“, συμπλήρωσε και θα υπάρχει αυστηρή τήρηση των μέτρων με περιορισμό ατόμων μέσα στα εστιατόρια.

Ο ίδιος ο κ. Πέτσας είχε μιλήσει και τη Δευτέρα, στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών για το ίδιο θέμα, διαβεβαιώνοντας πως η σταδιακή άρση των περιορισμών θα εξελιχθεί με βάση τις υποδείξεις των λοιμωξιολόγων.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν συμφωνεί με τις δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη περί πανηγυρισμού για τον αριθμό των νεκρών δήλωσε ότι δεν είναι θέμα πανηγυρισμού και  η αίσθηση της απώλειας ακουμπάει όλο τον κόσμο.

Σε ερώτηση για το εάν συμφωνεί με το ύφος του Άδωνι Γεωργιάδη κατά τις χθεσινές του δηλώσεις είπε χαρακτηριστικά: „Δεν υπάρχει κανένας πανηγυρισμός είμαστε σε συνθήκες πολέμου, κάθε νεκρός μας συγκλονίζει όλους μας“.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε πάντως ότι τα στοιχεία που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας ότι η χώρα μας βρίσκεται στην 10η θέση παγκοσμίως σε αριθμό νεκρών από κορονοϊό, είναι ψευδή ότι είπε ότι τα διεθνή στοιχεία δείχνουν άλλη εικόνα.

Και συμπλήρωσε, αφήνοντας και πάλι αιχμή κατά του Άδωνι Γεωργιάδη ότι τα στοιχεία αυτά δεν χρειάζεται να τα συσκοτίζουμε αλλά και ούτε να το αναφέρουμε.

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση ετοιμάζεται να απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες, ώστε να επιδιώξουν να γιορτάσουν τα φετινά Χριστούγεννα σε στενό οικογενειακό κύκλο και χωρίς την πατροπαράδοτη ανταλλαγή επισκέψεων τις ημέρες των γιορτών, για λόγους πανδημίας.

Σε κάθε περίπτωση φέτος οι Έλληνες πρέπει να ξεχάσουν τις αποδράσεις σε χειμερινούς προορισμούς.

Όπως τονίζουν άλλωστε κυβερνητικά στελέχη το άνοιγμα της χώρας θα γίνει σταδιακά και με προσοχή. Σε πρώτη φάση λοιπόν θα ανοίξουν Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια και μετά θα ανοίξουν τα καταστήματα λιανικής που όπως τόνισε και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης θα προκριθεί η λύση του click away, με ψώνια από το σπίτι και παραλαβή από το κατάστημα για να αποφευχθεί ο συνωστισμός.