Στο τραπέζι ξανά οι κυρώσεις σε Τουρκία εν όψει Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου. Τα μηνύματα Μητσοτάκη στο ΝΑΤΟ και η αμυντική συμμαχία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Παράλληλα με την υγειονομική μάχη στο εσωτερικό της χώρας με τον κορονοϊό, η κυβέρνηση συνεχίζει τη διπλωματική μάχη σε επίπεδο ΕΕ και ΝΑΤΟ, με στόχο να υπάρξουν κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου και με την προσδοκία πιο αυστηρής στάσης της Συμμαχίας μετά την εκλογή Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ.

Σήμερα η Ελλάδα και η Κύπρος θα θέσουν εκ νέου στο Συμβούλιο Εξωτερικών της ΕΕ το ζήτημα κυρώσεων στην Τουρκία εν όψει της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου και καθώς η Άγκυρα ουδέποτε συμμορφώθηκε με τους όρους του προηγούμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και το Oruc Reis συνέχισε τις… βόλτες στην Ανατολική Μεσόγειο. Αθήνα και Λευκωσία θα επιμείνουν, κόντρα στη γερμανική απροθυμία, ότι πλέον η Ευρώπη πρέπει να εφαρμόσει κυρώσεις και να μη μείνει στα λόγια. Σημειωτέον ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος, εάν λόγω κορονοϊού δεν πραγματοποιηθεί δια ζώσης η Σύνοδος, η Τουρκία να τη “γλυτώσει”. Για αυτό και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής, ότι το Δεκέμβριο θα πρέπει να ληφθεί οπωσδήποτε μία οριστική απόφαση. Αισιοδοξία στην Αθήνα δημιουργεί το γεγονός ότι ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής Πολιτικής Ζόζεπ Μπορέλ με επιστολή του στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια δήλωσε ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να εφαρμόσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεση της.

Ο κ. Μητσοτάκης παράλληλα συνεχίζει την ενίσχυση των διπλωματικών συμμαχιών της χώρας, αλλά και τις αμυντικές συμφωνίες. Η επίσκεψη χθες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σφραγίστηκε από την υπογραφή συμφωνίας στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και της άμυνας και ο πρωθυπουργός συζήτησε με το διάδοχο του θρόνου, σεϊχη Μοχάμεντ Μπιν Ζαϊντ Αλ Ναχίαν για τις προκλήσεις της Τουρκίας. Μάλιστα στο κοινό ανακοινωθέν υπάρχει καταδικαστική αναφορά στις τουρκικές προκλήσεις. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι ένας από τους βασικούς υποστηρικτές της Αιγύπτου και ένα από τα κράτη της Μέσης Ανατολής που δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι τα σχέδια Ερντογάν να αναδειχθεί η Τουρκία σε ηγέτη του μουσουλμανικού κόσμου.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση του με τον πρόεδρο του Κέντρου Hedaya, διεθνούς οργανισμού για την καταπολέμηση του βίαιου εξτρεμισμού, δρ Αλί Ρασίντ Αλ Νουάιμι, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει το σταθεροποιητικό ρόλο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην ευρύτερη περιοχή και τον ηγετικό τους ρόλο ως εκφραστή του μετριοπαθούς Ισλάμ. Τόνισε δε με έμφαση ότι η Ελλάδα στο πλαίσιο της ΕΕ προτάσσει την ενίσχυση της συνεργασίας της Ευρώπης με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού. Και αυτό καθώς η Αθήνα πλέον βάζει στο τραπέζι των λόγων λήψης μέτρων από την Ευρώπη για την Τουρκία και το ζήτημα του θρησκευτικού φανατισμού. Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έχει χαρακτηρίσει την Άγκυρα “γραφείο ταξιδίων τζιχαντιστών”.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός απηύθηνε χαιρετισμό στην ψηφιακή Ετήσια Σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ και έστειλε σαφή μηνύματα στη Συμμαχία και ιδίως στις ΗΠΑ για την ανάγκη πλέον να ληφθούν μέτρα για τη συμπεριφορά της Τουρκίας.

“Οι σύμμαχοι δεν μπορούν να συνεργάζονται με ομάδες τζιχαντιστών. Δεν μπορούν να προχωρούν σε δοκιμές S-400. Αυτές οι πρακτικές υπονομεύουν τις αξίες του ΝΑΤΟ και πλήττουν την αλληλεγγύη, τη συνοχή, την ενότητα και την αποτελεσματικότητα του ΝΑΤΟ ως πολιτικού και στρατιωτικού Οργανισμού, ενώ προσκρούουν στους στόχους της ίδιας της Συμμαχίας και τα αμυντικά της συμφέροντα” σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος προσβλέπει ότι ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα ακολουθήσει διαφορετική στρατηγική έναντι του Ερντογάν από τον Τραμπ.