Εκατομμυριούχος Ηπειρώτης – Αληθινή ιστορία: Ο λόγος για τον Κώστα Τζούμα, ο οποίος προχώρησε στην πώληση τη «start up» του. Το έδωσε σε Κινέζικο κολοσσό, ο οποίος ονομάζεται «Alibaba». Ο ίδιος ζούσε πριν καιρό στο Βερολίνο.

Ουσιαστικά το deal αφορούσε τη δική του data. Ο ίδιος ξεκίνησε στο 4ο Λύκειο στα Γιάννενα και έφτασε να κάνει διδακτορικό στη Δανία. Ωστόσο, οι κόποι του ανταμοίφθηκαν. Αυτό, διότι έλαβε το ποσό των 90.000.000 ευρώ από τον πρόεδρο της «Alibaba», Stefan Ewen.

Εκατομμυριούχος Ηπειρώτης – Αληθινή ιστορία: Από την Ήπειρο και τα Γιάννενα της Ελλάδας στο Βερολίνο της Γερμανίας

Ο Κώστας Τζούμας δεν είχε ποτέ κανένα πρόβλημα με τον καιρό στο Βερολίνο. Αυτό, διότι έμοιαζε πολύ με αυτόν της αγαπημένης του πόλης, των Ιωαννίνων. Εκεί που γεννήθηκε και μεγάλωσε, απολαμβάνοντας τις χειμωνιάτικες εικόνες με το χιόνι, όταν τελείωνε το διάβασμα. Από το Δημοτικό ακόμη ήταν άριστος μαθητής, κάτι που δεν άλλαξε.

Στο 4ο Λύκειο από το οποίο αποφοίτησε, ενώ στις πανελλαδικές πέρασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και στην Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Ήταν η πρώτη επιλογή του. Κατέβηκε στην Αθήνα, το 2002. Ήταν από τους καλούς φοιτητές. Διάβαζε πολύ, απέφευγε να χάνει παραδόσεις και δεν άφηνε μαθήματα να μαζεύονται στις εξεταστικές.

Πήρε το πτυχίο του το 2007 και αμέσως μετά ταξίδεψε στο Άαλμποργκ της Δανίας για το διδακτορικό του στο ομώνυμο πανεπιστήμιο. Όμως, ο επόμενος σταθμός της πορείας του, έμελλε να σημαδέψει την διαδρομή του. Έφτασε στο Βερολίνο για να εργαστεί στο πλαίσιο του μεταδιδακτορικού του ως ερευνητής. Εκεί ξεκίνησε ουσιαστικά η επαγγελματική του πορεία, αυτή που τον οδήγησε στην κορυφή.

Εκατομμυριούχος Ηπειρώτης – Αληθινή ιστορία: Επιχειρηματικότητα

Εκεί το δαιμόνιο μυαλό του νεαρού Ηπειρώτη, γέννησε την ιδέα της Data Artisans. Μιας εταιρίας start up έχοντας συνοδοιπόρο του τον Stefan Ewen. Το πρώτο προϊόν της ήταν το Apache Flink. Επί της ουσίας, ήταν μια πλατφόρμα αξιοποίησης και επεξεργασίας τεράστιων όγκων δεδομένων για μεγάλες επιχειρήσεις. Μάλιστα, γίνεται σε πραγματικό χρόνο.

Η επιτυχία ήρθε γρήγορα και εταιρίες κολοσσοί όπως η ING, το Netflix, το Uber και η Κινέζικη Alibaba εμπιστεύθηκαν τον Κώστα Τζούμα και την πλατφόρμα του. Η τελευταία ήταν αυτή που αποφάσισε να αγοράσει την Data Artisans του νεαρού Ηπειρώτη. Μάλιστα, προτίθεται να επενδύσει ένα τεράστιο ποσό προκειμένου ο Τζούμας και η ομάδα των «πεφωτισμένων» του συνεργατών να σχεδιάσουν ένα νέο λογισμικό που θα την οδηγήσει σε νέους επιχειρηματικούς τομείς.

Ο ίδιος μαζί με τον Στέφαν συνυπογράφουν την δήλωση που ανέβηκε στην ιστοσελίδα της εταιρίας τους. Έγινε μετά το deal των ενενήντα εκατομμυρίων ευρώ. Σε αυτή αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Είμαστε ενθουσιασμένοι που η Data Artisans ενώνει τις δυνάμεις της με την Alibaba. Σκοπός είναι να δημιουργήσουν μια νέα πρωτοβουλία γύρω από τις τεχνολογίες ανοιχτού κώδικα Big Data.

Ας υπογραμμίσουμε τους λόγους για τους οποίους είμαστε ενθουσιασμένοι με αυτήν την κίνηση και για το συναρπαστικό μέλλον που ανοίγεται για εμάς, τους πελάτες μας, τους συνεργάτες μας και τον Apache Flink και την ευρύτερη κοινότητα ανοικτών πηγών Big Data.

Μετά την ίδρυση της εταιρίας το 2014, είχαμε πάντα πίστη στο δυναμικό των τεχνολογιών ανοιχτού κώδικα. Αυτή ανταποκρίνονταν στους προγραμματιστές και τις επιχειρήσεις. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ξεκινήσαμε το Apache Flink ως πλαίσιο ανοικτού κώδικα για αποδοτική και φιλική προς το χρήστη επεξεργασία δεδομένων σε τεράστια κλίμακα.

Τον Ιανουάριο του 2019 η Flink είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες κοινότητες στο Apache Software Foundation, με εκατοντάδες συνεισφέροντάς και εκπληκτική αποδοχή από μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο και από πολλές βιομηχανίες σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές».

Εκατομμυριούχος Ηπειρώτης – Αληθινή ιστορία: Κινέζικη δέσμευση

Ο Κώστας και ο Στέφαν εξηγούν τα επόμενα βήματα κάτω από την ομπρέλα των Κινέζων, τονίζοντας ότι οι πελάτες και οι συνεργάτες τους θα πρέπει να περιμένουν το καλύτερο. «Ειδικά όταν πολλές τεχνολογίες και εταιρείες ανοιχτού κώδικα αποφασίζουν για μια λιγότερο «ανοιχτή» επιλέγοντας μια πιο «κλειστή» προσέγγιση, βλέπουμε με μεγάλη χαρά την Alibaba να δεσμεύεται στην «ανοικτή» πηγή και την αποστολή μας, πρόθυμη να πάρει την τεχνολογική πρόοδο του Flink στο επόμενο επίπεδο.

Η Alibaba, ως ένας από τους μεγαλύτερους χρήστες της παραγωγής και ο μεγαλύτερος συνεργάτης της Apache Flink, σε στενή συνεργασία με την κοινότητα ανοιχτού κώδικα και την ομάδα Artisans Data, έχει κάνει πολυάριθμες συμβολές στον κώδικα βάσης Flink τα τελευταία 2 χρόνια.

Οι πελάτες και οι συνεργάτες μας μπορούν να αναμένουν το ίδιο απαράμιλλο επίπεδο υπηρεσιών, συμβολή και δέσμευση για ανοιχτού κώδικα, βαθιά τεχνολογική πρόοδο και καινοτομία, καθώς και ομαλή συνέχιση των επιχειρηματικών μας προσφορών με τον ίδιο επαγγελματισμό και την ίδια ταχύτητα! Μαζί με την Alibaba, μπορούμε να ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας και την τεχνολογία σε νέους ορίζοντες, επενδύοντας ακόμη περισσότερο στην ανοιχτή πηγή».

Εκατομμυριούχος Ηπειρώτης – Αληθινή ιστορία: Νέοι τομείς

«Μπορούμε να επεκταθούμε σε νέους τομείς που δεν έχουμε διερευνήσει στο παρελθόν και να διασφαλίσουμε ότι το Flink θα γίνει ένα πιο πολύτιμο πλαίσιο επεξεργασίας δεδομένων για τη σύγχρονη επιχείρηση που βασίζεται σε δεδομένα, σε πραγματικό χρόνο.

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό: ένα τεράστια ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ! Σας ευχαριστούμε για την κοινότητα Apache Flink, για τους υπεύθυνους και συνεργάτες που διατηρούν μια τεχνολογία ανοιχτού κώδικα παγκόσμιας κλάσης, στους πελάτες μας και τους πρώτους υιοθετώντες για να πιστέψουμε στην τεχνολογία μας και σε ό, τι είμαστε σε θέση. Τέλος, ένα μεγάλο ευχαριστώ στην ομάδα της

Data Artisans για την ύπαρξη μιας πραγματικής οικογένειας, εξαντλώντας τα όρια σε ό, τι κάναμε και επιτύχαμε μέχρι τώρα. Το αληθινό Πολικό αστέρι μας έχει και θα κατασκευάζει πάντα καινοτόμες τεχνολογίες ανοιχτού κώδικα για να βελτιώσει τις ζωές προς το καλύτερο! Αυτό παραμένει αμετάβλητο καθώς μεταβαίνουμε στο επόμενο κεφάλαιο μας».